Haberleşmeciler Sizlere Soru..

etuzuner

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
1,179
Puanları
92
Arkadaşlar, imkansız gelse de sizlere bir sorum var çok merak ettim. Ses dalgalarının tek yönde iletilmesi mümkün müdür sizce..? Düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Teşekkürler..
 
Tek yönde derken... Lazer gibi diyorsun heralde ???
 
Kusura bakmayın açık olmadı Evet aynen öyle.. Şunun gibi mesela, bildiğiniz üzere EM dalgalar belli bir uzaklıktan sonra düzlemsel dalga halini alıyor. Bütün bir yüzey olarak değil de tek bir eksende propagasyon yapması gibi..
 
Ancak bildiğiniz gibi ses dalgalarının iletimi için bir materyale ihtiyaç vardır. Ve ses dalgalarının doğrusal gitmemesinin nedeni bu materyal üzerinde oluşturduğu titreşimlerin materyalin diğer taraflarını da etkilemesidir.
Yani şu durumda sesin doğrusal iletimi için boşlukta sesin iyi yayılabileceği doğrusal bir materyal üzerinden geçirmekten başka çare yok gibi. Uzayda bir çubuk düşünün mesela...

Bunlar benim şahsi fikirlerimdir. Doğrulukları konusunda herhangi bir iddiam yoktur.

Kolay gelsin...
 
İşte benim söylemek istediğim aynen dediğiniz gibi.. Titreşimi oluştururken onu kontrol edebilir miyiz..? Diyeceksiniz neden bahsediyor bu ama gerçekten aklıma takıldı..
 
Titreşimleri oluştururken ortamın neresinde oluştuğunu kontrol etmekten bahsediyorsunuz sanırım. Bu konuda pek bi fikrim yok.
Ancak şimdi aklıma geldi belki oluşturulmak istenen sesin tersi, yani oluşturulmak istenen sesi sönümleyecek dalgalarla birlikte ortada hedef dalga olmak üzere hassas genliklerde gönderilirse bir ihtimal olabilir.
Dediğim gibi bu konuda çok bilgim yok. Sadece genel fizik kurallarına göre düşünüyorum...
 
hayalet uçak diye bi kavram olduğuna göre ses frekanslarını emen bi malzeme olursa dediğin mümkün olabilir!

imkansız değil yani-olasılıklı
 
Arkadaşlar fikirlerinizi paylaştığınız için gerçekten teşekkürler.. Bakalım başka arkadaşlar ne düşünüyor..?
 
suya atılan bir taş bildiğimiz gibi her yöne doğru dalga oluşturur.

Bunu baz alırsak, dalganın belirli bir yönde oluşması isteniyor sanırım, özel koşullar altında bu yapılabilinir gibime geliyor (taşı atacağımız yere bir yönü açık kova koysak sadece dalgalanma tek yönde oluşurmu? Oluşsa dahi genede dağılım eğilimi gösterecektir diye düşünüyorum.

Tabi burda sesin dağılımını suda dalga oluşturmaya benzeterek bu yorumu yaptım. ne derece uygundur tartışılır. (burda konik bir şeyle "<" seslenen biride örnek olabilirdi)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…