hangi akım trafosunu kullanmalıyım

budurumda 200/5 akım trafosu kullanmayı düşünüyorum yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler
 
değerli meslektaşım
daha öncede söyledğim gibi klas 1 akım trafosu randuman vermeyebilir bunun için kompanzasyon
için özel olan kals 0,5 akım trafosu kullanman gerekmektedir nedeni ise akımdaki sinüs eğrilerini
klas 0,5 akımtrafoları görebilir.saygılarımla VarolKANBUR.
 
DEĞERLİ MESLEKTAŞIM
röle üzerindeki akımtrafosu bölümüne ör.400/5a akımtrafosu ise 80 yazıp oto c/k yapmanız yeterli
olacaktır.saygılarımla Varol KANBUR
 
DEĞERLİ MESLEKTAŞIM
barasız geçme yani troid akım trafoıları dikkat etmeniz gereken bir hususu içermektedir.
150/5a dan önce barasız geçme akım trafosu bulunmamaktadır ör.100/5a bir akım trafosu
barasız gecme akımtrafosu ise sınıfına dikkat etmeniz gerekecektir.klas1 ise randuman
vermeyecektir klas 0,5 olmasına önemle dikkat etmenizi önerir meslek hayatınız da başarılar
dilerim saygılarımla Varol KANBUR
 
hocam akım tırafosunun üzerinden akım geçerken uçları sayaçtan çıkarılırsa geçici olarak. akım tırafosu yanarmı koruma amaçlı topraklama nasıl yapılır
 
Selamlar.fabrikanın muhtemel en çok enerji harcıyacağı şekilde makina aydınlatma v.s. alıcıları devreye sok üç fazında tek tek akım değerlerini ölç ölçtüğün en yüksek akım değerinin bi üst değerinde akım trafosu kullanırsan sanırım bi sorun yaşamazsın. Belirtmeme görek yok ama üç akım trafonda aynı değerde olsun. Çünkü 3 fazlı entes rölede gördüm kademe kondansatör değerlerini otomatik olarak sürekli ölçtüğü için yanlış görüyor.Kullanılan trafolara ve fazlardaki akım değerlerine göre eksik veya fazla kompanzasyon yapıyor.Saygılarımla.
 
DEĞERLİ MESLEKTAŞIM
röle üzerindeki akımtrafosu bölümüne ör.400/5a akımtrafosu ise 80 yazıp oto c/k yapmanız yeterli
olacaktır.saygılarımla Varol KANBUR

C/k=(kompanzasyon sistemindeki ilk kademenin kond. gücü)/Akım trafosu çevirme oranı değil midir?

Öyle ise bu sistemde,
C/k= (ilk kademenin kondansatör gücü) / 80 olur.

Ayrıca "akım trafosu" setine oran değil, akım trafosunun primeri girilir diye biliyorum. Yani "80" değil, "400" girilmeli.
 
Akım trafolarında dikkat etmeniz gerekecek 3 önemli unsur var.
1- Çekilecek yük: Eğer 20A yükünüz var ve 400/5 Akım trafosu kullanıyorsanız 20A'i bu 400/5 Akım trafosu ile ya göremezsiniz yada sağlıklı ölçemezsiniz.
2- Hassasiyet: 0,2, 0,5 veya class 1. Hassas ölçümler için en azından 0,5 hassasiyeti seçmeniz gerekecektir.
3- Aslında kimsenin pek dikkat etmediği bir değer burden VA değeridir. Akım trafosuna bağlı ölçü cihazının VA değeri çok düşük ise sağlıklı bir ölçüm için akım trafosuna yük bağlamak gerekebilir. Bu olmaz ise akım trafosunun sağlıklı çalışmıyor olabilir!..

Kompanzasyon sistemlerinde kolaylık açısından ayrılabilir gövdeli akım trafoları kullanmanızı öneririm. Akım trafosu değeri yükseldikçe ayrılabilir gövde yapısının epoxy reçine olması trafonun incellemesine yol açmakta ve daha sağlıklı olmaktadır.. SGE Mühendislik.
 
Sayin hakaneryurt dediklerinizdeki 3. madde haric hemen hemen hepsine aynen katiliyorum cunku sunu biliyoruzki guc nekadar duserse hata sinifida o oranda duser,bunu hergun 10-15 hatta 30 VA lik trafolarin 1.25 VA gucteki yuk olcumlerinde dahi goruyorum mesela nekadar daha dusuk guc olmaliki hata olsun sizce? Yanliz birde yazinizin altindaki bir bolume takildim ve acikcasi birseyi merak ediyorum acilabilir trafolarin kompanzasyonda kullanilabilecegini soglemissiniz ama benim bildigim acilabilir trafolar kompanzasyon icin cok saglikli degiller ve Elektrik Kurumuda ozellikle sayac baglantilarinda kullanilan 0.5 class trafolarda acilabilir trafolara izin vermiyor.Tabi bunu kacakciligi onlemek yada baska sebeplerden oturude yaptiklari soglenebilir fakat son getirilien bu trafolarda kullanilmasi mecburi olan Muhur yururlugu zaten bunu engelliyor kaldiki sunu biliyoruz makinalarla dahi nuve sarimlarindaki en ufak sac gevseklikleri bile trafo gucunu ve hata sinifini etkilerken burda saclarin tamamen birbirinden ayrilip sonra el yordamiyla tekrar kapatilmasi soz konusu.Bu yuksek akimlarda yada dusuk gucteki trafolar icin problem yaratmaz belki ama ozellikle 150/5 yada 200/5 0.5 10 VA gucundeki trafolar icin ne kadar saglikli? Birde 150/5 0.5 10VA gucunde acilabilir bir trafo mevcutmu yada 10VA class 0.5 lik split core trafolar en dusuk kac amperden basliyor ??
Saygilar
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,691
Kullanıcılar
452,685
Son üye
rahmandogan

Yeni konular

Geri
Üst