Hangi Regülatörü Almalıyım?

kronos1999

Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
44
Oturduğum 8 dairelik apartmanda maalesef şantiye elektriği var(Şimdilik). Apartmanın girişindeki elektrik panosunda, şebekeden gelen elektrik kablosu bir şekilde çıkmış ya da çıkarılmış ve bazı dairelerde tv ler, buzdolapları kullanılamaz hale geldi.
Elektrikçinin bu manzara karşısında dediği "Faz ya da nötr (Hangisi hatırlamıyorum) kablosu çıkmış bu yüzden eve 220 değil 300-350 volt elektrik gitmiş, bu yüzden elektrikli cihzların bazıları yanmış.

Benim sormak istediğim

1.Bu kadar yüksek (300-350 volt) elektrik akımını, şantiye elektriği olmasından dolayı evlerde görebilmemiz mümkün mü?

2.Benim evimde Samsung RT59EBPN marka buzdolabım vardı,akım koruyucu priz takılıydı fakat herhangi bir koruma saglamamış. Servisi çagırdım ve motorda bir problem olmadığını sadece içindeki kartın yandıgını ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi. Bazı dairelerde hiçbir elektrikli cihaz zarar görmemişken bazıları neden zarar görmüş olabilir?

3.Regülatör almayı düşünüyorum buzdolabım ve tv için. Bugün TUnçmatik regülatör baktım Reguline 1 KVa. Bu sizce yeterli olur mu? BU arada cihazın üzerinde 140-270 volt yazıyor. Bu, cihazın çalıştığı sınırlar mı? Yani cihaza YİNE yüksek voltaj (300 volt)gelirse regülatör koruma sağlamaz mı?

Teşekkürler..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn.kronos1999,3 fazlı sistemlerde nötr hattının herhangi bir şekilde kesintiye uğraması sonucu sizin başınıza gelen olayların oluştuğu görülür.Bu arıza her faz grubunu aynı şekilde etkilemez.Bu gibi arızalar Şebeke hareketleri dahilindedir.Aşırı ve düşük gerilim koruma röleleri ile koruma sağlanabilir.Şebeke hareketleri dahilinde olmayan atmosferik veya yüksek gerilimin AG hatlarına sirayeti sonucu oluşan aşırı gerilimler için parafudrlar ile koruma sağlanabilir.Regülatör ancak gerilim dalgalanmalarını belli ölçüde tolere eder.Yani sizin başınıza gelen olayda standart bir regülatörünüzolmuş olsaydı muhtemelen tesisatınızı koruyamayacağı gibi kendiside zarar görürdü.Tavsiyem aşırı ve düşük gerilim değerleri ile açma zamanı ayarlanabilen yerli bir röle kullanmanızdır.
 
Trifaze ( 3 faz ) beslemeli bina tesisatlarında nötr kopmaları veya kaymaları felakete neden olabilecek sonuçlar doğurabilmektedir. Apartmanınızda da nötr kablosunun ucunun bağlantı yerinden kopması/çıkması olayı meydana gelmiş. Bu gibi durumlarda fazlardan birine aşırı bir yüklenme olurken diğer faz normal sınırlarda gezinir ya da normalin biraz üzerinde yüklenir. Bir diğerinde ise normalin altında düşük gerilim gözlenir.

Sorularınıza gelince:

1- 3 fazlı dengesiz yüklü sistemlerde meydana gelebilecek arızalarda aşırı gerilim değerleri ile zaman zaman karşılaşılmaktadır.

2- Bunun cevabını yukarıda verdim aslında. Sizin daireniz ile bir kaç daire daha bu arıza neticesinde aşırı yüklenmenin olduğu fazdan beslenmektedir. Haliyle sizin dairenizle birlikte bir kaçı daha bu olayda hemen zarara uğrarken diğer daireler bundan zarar görmemiş gibi görünüyor. Bu arızadan diğer dairelerdeki cihazların etkilenmemesi mümkün değil. Ancak ne kadar etkilendiği sorusu ilerleyen zamanlarda netlik kazanacak.

3-Regülatör bu gibi arızalarda hiçbir koruma sağlamaz. Regülatörün elektronik devreleri bu aşırı yüklenmeden zarar görecektir.Buzdolabı, televizyon derken bir de regülatörün tamiri için bir gider bütçesi ayırmanız gerekecektir.

AG Parafudr veya röle... Bunlar tesisatınızda olmuş olsaydı bu arızada cihazlarınızın zarar görmesini engelleyebilir miydi? Bence hayır! Fabrikalardaki panolarda bu koruma sistemlerinden yüzlerce var. Gerçekten bu elemanlar koruma yapabilseydi; pik dalgalarından, yüksek veya düşük gerilimlerden, toprak arızalarından, statik yüklenmelerden, frekans dalgalanlamarı veya sapmalarından, gerilim dalgalanmalarından, kırpışmalardan vs. dolayı fabrikalardaki bu milyon dolarlık cihazların hiç arızalanmadan yıllarca kullanılması gerekirdi. Oysaki her gün sanayide yüz binlerce dolarlık bir cihaz veya makinenin, panolarda gerilim koruma rölesi, ag parafudrlar, faz koruma röleleri olduğu halde yukarıdaki olumsuzluklar yüzünden elektronik devre elemanlarında şebeke kaynaklı arızalar meydana geliyor. Bu bir sektör haline gelmiş ülkemizde. Yabancı firmaların kıytırık ürünlerine tonlarca para veriyoruz pahalı donanımlara sahip makine veya cihazlarımızı korumaları için. Peki her yıl milyarlarca dolarımızı sömüren bu kıytırık ürünlerin şimdiye kadar ne faydası oldu? Eğer olsaydı, işi bilenin de bilmeyenin de iştahını kabartan servis bayiliği Türkiye'de en cazip iş kollarından biri haline gelebilir miydi. En zor şartlarda koruma sağlamayan bir ag parafudrun ya da ayarladığın halde açana kadar arızalanan bir cihazın suçlusu röle midir? Tek suçlu vardır...Onlar her yıl milyar dolarlarımızı çöpe atmaya devam ederler. Onlar bu sektörü besleyen ve sektörden beslenen iş bilmez tayfasından başkası değildir.
 
Son düzenleme:
regülatöre veya benzer zımbırtılara boşuna para harcama, tesisatını iyi bir elektrikçi elden geçirsin ne kadar gevşek bağlantı, soyulma v.s varsa gidersin. cormoran arkadaş zaten çok güzel bir şekilde durumu izah etmiş.
 
Bu yazımdan önceki 2 yazıyı yazan arkadaşlara teessüf ederim.Mesnetsiz demogoji yaparak konuyu başlatan arkadaşı ve forumu takip edenleri yanlış yönlendiriyorsunuz.Nötr arızasından korunmanında,diğer faktörlerdende korunmanın yolları bellidir.Amerikayı tekrar tekrar keşfetmeye gerek varmıdır.Sn.cormoran bahsettiğiniz" pik dalgalarından, yüksek veya düşük gerilimlerden, toprak arızalarından, statik yüklenmelerden, frekans dalgalanlamarı veya sapmalarından, gerilim dalgalanmalarından, kırpışmalardan vs."faktörleri ayrı konulardır ve bunlardan korunma metotları farklıdır.Bu faktörlerinden tamamından korunmak için gerekli tesisatları ve donanımları tesis etmiş olan işletmelerde bahsettiğiniz arızalar oluşmamaktadır.Dolayısı ile yazdıklarınızın konuya bir katkısından ziyade karmaşası olmuştur.
 
Arkadaşlar bilgilendirme için teşekkürler.Bugün regülatör almayı düşünüyordum vazgeçtim yazdıklarınızdan sonra. Elbette ki teknik terimlerin tamamını anlayabilmemiz zor.
Anladığım kadarıyla butür şantiye elektriği kullanılan yerlerde regülatörün bir koruma işlevi yok ?!

AG parafudr veya röle.. Bunları, bu binanın elektrik tesisatını yapan adamlar (müteahhit, elektrik müh. vs.) neden düşünmemişlerdir? Maliyeti yüksek çözümler midir?

tknsyn hocam, bilgim yetersiz kusura bakmayın, googledan arattım fakat malumunuz teknik bir konu, bahsi geçen açma zamanı ayarlanabilen yerli bir röle nereden edinebiliriz. Bir elektrikçinin kurması gereken bir tesisat mıdır? İnternetten bulduğum röle ile ilgili linkler.
http://www.nefer.com.tr/nf5100.html
Elektronik Zaman Rleleri zaman rlesi, rle, elektronik rleler, rlesi, elsan, elektrik, cuval, silo, s, elektirik, sanayi, yem, otomasyon, fabrika, seviye, torbalama, kantar, dozaj, bilgisayar, abk, deirmen, palet, melas, extruder
ENTES
 
400ms 'nin altında ( genelde 0,1sn - 10sn arasında yazar datasheetlerinde, net bir rakama rastlamadım ) açma yapamayan bu röleler ile aşırı gerilimlerden neyin nasıl korunacağını bir açıklayabilen olsa dişimi kıracağım. Bu röleler açana kadar iş işten geçmiş oluyor. Yapmayın Allah aşkına! Bunu anlayabilmek için elektrik bilgisine gerek yok. Biraz aklını çalıştıran biri kolaylıkla anlayabilir. 400ms ye kadar 300-350 volt aşırı gerilim iç tesisata çoktan girmiş ve stand by konumunda veya çalışır durumda olan birçok cihaza darbeyi indirmiş olur. Cihaz darbeyi aldıktan sonra açan bir röleden nasıl bir koruma yapması beklenebilir ki? Amerika'yı keşfetmeye gerek yok diyorsun ama 400ms de elektrik Amerika'ya çoktan ulaşmış oluyor hocam! Zarar verici dalga boyları hassas cihazlara ulaştıktan sonra röle açsa ne olur, açmasa ne olur? Önemli olan; dalga boylarının cihazlara zarar verici frekans değerlerine ulaşmadan önce rölenin bunu algılaması ve anında devreyi açmasıdır. Bu mantıkla çalışmayan hiçbir şeyin koruma yaptığından söz edilemez. yüzde 99 koruyor demek, yüzde 1'in bir gün mutlaka gerçekleşeceği ihtimaline hazır olun demektir. Bu rölelerin bırakın yüzde 99 koruduğunu %1 koruduğuna bile inanmıyorum. Neticede benim tesisimdeki milyon dolarlık sistemim darbe aldıktan sonra açan ( çoğunlukla açmayan ) bir rölenin tesisatımda bulunmasının ne gereği var? Zararın neresinden dönersek kardır, mantığı burada işlemez. Tam bir korumadan söz edebilmek için darbenin cihaza hiç ulaşmaması gerek. Her yıl bu röleler yüzünden sanayi tesislerindeki zararlar üretim kayıpları ile birleşerek çok büyük boyutlara ulaşıyor. Evler ise Allah'a emanet. Üstelik yazılım tabanlı bu rölelerin aşırı gerilimlerde özelliğini kaybetmeden koruma sağlaması da mümkün değil. Uzun süreli aşırı gerilimlere dayanamıyor. Bu arkadaşın binasında böyle bir röle olsaydı tam bir koruma sağlayamayacak ve büyük bir ihtimalle patlayacağı için yenisiyle değiştirilecekti. Sanayi tesislerinde olduğu gibi...
 
Son düzenleme:
Sn.Cormoran,arıza sebepleri farklı çözümleri farklı neden anlamak istemiyorsunuz.Nötr kopan yerde röle işe yarar.Sizin dediğiniz aşırı gerilimler,pikler gibi darbeler için,İç yıldırımlıklar diye tabir edilen Arrestörler A sınıfı, B sınıfı,C sınıfı ve D Sınıfı olmak üzere tesis edilir.Topraklama sistemide potansiyel dengeleme barasına bağlı ise bu tesisde(öngörülen) darbeler zarar veremez.Arrestörlerin faydası başka,rölelerin faydası başka,regülatörlerin faydası başkadır.Hiç biri bir diğerinin yerini tutmaz.İdeal bir tesisde topraklama ağı,her seviyede aşırı gerilim ileticiler,koruma röleleri(aşırı,düşük gerilim,kaçak akım,faz sırası,faz dengesizliği),regülatörler(tesisin önemine göre servo,statik veya hiç olmayabilir.)olmalıdır.Tabiki öngörülenden kastım seçilen devre elemanlarının kapasiteleri dahilindeki gerilim ve akım seviyeleridir.Sen 50KA göre seçim yaparda oradanda 100 KA geçerse yapacak bir şey yok.
 
Panoya yaklaşık 20 tane ( sınıf sınıf ) parafudr takmışlar. Dışarıda kepçe operatörü binanın önünde çalışma yaparken yer altından binaya giden kabloları koparıyor. Bir kamu binasının genel merkezindeki ana sunucuyla birlikte bir sürü cihaz yandı. Bu parafudrlara bu kadar güvenmeyin. Patlıyorlar ve üstelik arıza kaynağı. TEK bile hattındaki parafudrları arıza sebebi olduğu için kaldırıyor.

Neyse! daha fazla bu konuyu uzatmaya gerek yok. Konu farklı yönlere gidiyor. Ben rölenin burada açma yapsa da özelliğinden dolayı hiçbir zaman tam zamanında açamayacağını ve gelen yüksek voltajın bir kısmının içerideki cihazlara zarar vereceğini iddia ediyor ve bunu savunuyorum. Arkadaş neye inanırsa ona karar verip öyle alsın.

Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,707
Mesajlar
929,115
Kullanıcılar
452,409
Son üye
oguz7291

Yeni konular

Geri
Üst