Merhaba Arkadaşlar.
Endüstri Meslek Lisesi
Elektrik Bölümü Mezunuyum.(2001)
Meslek Yüksek Okulu End.
Elektronik Bölümü Mezunuyum.(2005)
Hangi Sınıf Elektrikçiye giriyorum.Talep açma proje çizme bakım gibi konularda ne kadar kaç kW lık yetkim var.
Bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
Saygılarımla.
BURADA YAZIYOR
2. ELEKTRİK TESİSATÇILIĞI YETKİ BELGESİ KURSLARI;
Halen faal olarak elektrik tesisatçılığı meslek dalında, Elektrik Tesisatçıları Hakkındaki Yönetmelik hükümlerini yerine getirenlere alanlarında Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi verilmektedir.
2.1. Kurslara Kayıt ve Kabul Şartları
Kurslara katılacaklarda aranacak şartlar eğitim ve öğretim programlarında belirtilir. Yetkili elektrik tesisatçılığı kurslarına özel yönetmeliğinde belirtilen şartları taşıyanlar katılmaktadırlar.
Buna göre elektrik tesisatçılığı kurslarına katılacaklardan aranan özellik ve istenen belgeler:
- Türk vatandaşı olmak.
- En az ilkokulu bitirmiş olmak (I. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı için en az Orta okul/İlköğretim mezunu olmak).
- Bakanlıkça belirlenen kurs kayıt ve imtihan harcını T.C. Ziraat Bankası Beşevler Şubesinin 5502492-5001 nolu hesabına 40 (Kırk) YTL yatırmış olmak
- Onaylı, fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı örneği,
- Öğrenim Belgesinin fotokopisi,
- İki adet vesikalık fotoğraf,
- Başvuru dilekçesi, (Dilekçe örneği)
2.2. Kayıt Tarihleri
- Açıköğretim Teknikleri ile okulumuz eğitimine katılacaklar 1 Eylül-30 Kasım tarihleri arasında
- Elektrik Tesisatçılığı Meslek Dalında 600 saat kurs görenler 1-28 Şubat veya 1-30 Haziran tarihlerinde Okul Müdürlüğüne posta ile başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler.
2.3. Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgeleri
a. Üçüncü sınıf Elektrik Tesisatçılığı yetki belgesi
b. İkinci sınıf Elektrik Tesisatçılığı yetki belgesi
c. Birinci sınıf Elektrik Tesisatçılığı yetki belgesi
2.4 Ders Notları
Okulumuza kayıt yaptıran kursiyerlere aşağıda isimleri belirtilen kitaplar ücretsiz olarak verilmektedir.
a. Üçüncü sınıf Elektrik Tesisatçılığı yetki belgesi için;
1. Matematik ve Meslek Matematiği
2. Elektrik Bilgisi
3. Elektrik Tesisat Bilgisi
4. Meslek Resmi
b. İkinci sınıf Elektrik Tesisatçılığı yetki belgesi
1. Temel Matematik-Fizik
2. Elektrik Bilgisi
3. Elektrik Tesisat Bilgisi
4. Meslek Resmi
c. Birinci sınıf Elektrik Tesisatçılığı yetki belgesi
1. Elektrik Makineleri ve Laboratuarı
2. Enerji Üretimi, İletimi ve Dağıtımı
3. Elektroteknik
4. Meslek Resmi
2.5. Sınavlar
a. Yazılı Sınavlar; Kursiyerler, Açıköğretim teknikleri ile yapılan teorik eğitim sonunda Mayıs ve Eylül dönemlerinde yapılan merkezi sistem ile test usulü yazılı sınavlara alınırlar. Başarılı olamayanların dört defa sınava girme hakkı vardır. Mazeretli olarak sınava giremeyenlere Mazeretleri Okul Müdürlüğü tarafından kabul edilirse iki sınav hakkı daha verilir.
b. Sözlü-Uygulamalı sınav; Yapılan yazılı sınavlarda başarılı olanlardan öğrenim durumuna göre üç veya beş yıllık çalışma belgesi istenir. Çalışma belgeleri kabul edilenler Kasım ayında yapılan Sözlü - Uygulamalı sınava alınırlar. Sözlü - Uygulamalı sınavlarda da başarılı olanlara sınıfında Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Verilir. Başarılı olamayanların dört defa sözlü - uygulamalı sınava girme hakkı vardır. Mazeretli olarak giremeyenlere Mazeretleri Okul Müdürlüğü tarafından kabul edilirse iki sınav hakkı daha verilir.
2.6 Çalışma Belgesi Yazılı sınavında başarılı olanlardan istenir.
Çalışma Belgesi; Kursiyerlerin Resmi veya Meslek teşekküllerine kayıtlı özel bir kurumda Elektrik Tesisat işlerinde çalıştığını ispatlayan belgedir.
Elektrik tesisatçıları Hakkında Yönetmeliğin 13. maddesi gereğince; yazılı sınavlarda başarılı olmak ve yetki sınıflarına göre aşağıda süre kadar elektrik tesisatı işlerinde çalıştığı belgelendirmesi şarttır.
a. Üçüncü sınıf yetki belgesi için;
İlkokul ve ortaokul mezunları 5 yıl, lise mezunları 3 yıl
b. İkinci sınıf yetki belgesi için;
İlkokul ve ortaokul mezunları 3 yıl, lise mezunları 2 yıl
c. Birinci sınıf yetki belgesi için;
Meslekleri ile ilgili işlerde 3 yıl çalıştıklarını belgelendirmeleri gerekli bulunmaktadır.
2.7 Diğer Kurumların Kurslarına Katılıp (600 Saatlik) Kurs Bitirme Belgesine Sahip Olanların Kayıtları
- Bakanlıkça Belirlenen Kurs Kayıt ve Sınav harcını TC Ziraat Bankası Beşevler Şubesinin 5502492-5001 No lu Hesabına yatırmış olmak.
- Onaylı, fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı örneği
- Öğrenim Belgesinin fotokopisi
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Kurs bitirme belgesinin onaylı fotokopisi
- Başvuru dilekçesi (Dilekçe örneği)
2.8 Sınavların Yapılması
Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okulu kurslarına kayıt olarak eğitim programını bitirenlerin sınavı yazılı ve sözlü-uygulamalı olarak yapılmaktadır. Sınav günleri Bakanlıkça belirlenmektedir.
Kursiyerlere yazılı ve sözlü-uygulamalı sınavın her türü için 4 sınav hakkı verilmektedir. Sınavlara özürlü katılmayanlara en çok 2 sınav hakkı daha verilmektedir. Bütün sınav haklarını kullanıp başarılı olmayanların kayıtları silinir.
Sınav yüz (100) tam puan esasına göre değerlendirilir. Değerlendirmede en az altmış (60) puan alan başarılı sayılır.
2.9. Verilen Yetki Belgelerinin Denklikleri
"Çıraklık ve Meslek Eğitiminde Belge ve Diplomaları Değerlendirme Yönetmeliği" ne göre yaptıran belge sahipleri, görev yetki ve sorumluluklarını kullanmaktadır. Okulumuzdan 3. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi alanlara doğrudan kalfalık belgesi verilir. İstedikleri takdirde okulumuzun 2. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi eğitimine katılabilirler. Okulumuzdan 2. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi alanlar, bu belgeyi almaya hak kazandıkları tarihten sonra bir yıl Elektrik Tesisatçılığı işlerinde çalıştığını belgelendirmeleri halinde ustalık sınavlarına alınırlar, istedikleri takdirde okulumuzun 1. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi eğitimine katılabilirler. Okulumuzdan 1. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi alanlara doğrudan Ustalık Belgesi verilir. Elektrik Tesisatçılığı Meslek dalında Ustalık Belgesine sahip olanlar "Elektrikle İlgili Fen Adamları Yönetmeliği" hükümlerine göre görev yetki ve sorumluluğunu kullanabilirler.
2.10. Başvuru
Meslekî ve Teknik Açıköğretim Okulu'na Elektrik Tesisatçılığı meslek dalında çalışan herkes başvurabilirler. Kayıt için detaylı bilgi almak isteyenler okulumuzdan ücretsiz tanıtma kitapçığı isteyebilir.
2.11 Diğer Meslek Kursları;
Ayrıca Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okulu, uzaktan öğretim yöntemiyle yeni meslek edinme kursları da açmıştır. Taleplere göre diğer meslek dallarında da meslek kursları açılabilir.
2.12 Sınav Hakkı
Yazılı ve sözlü-uygulamalı sınavların her biri için 4'er sınav hakkı vardır. Mazeretleri Okul Müdürlüğünce kabul edilenler için ayrıca 2 sınav hakkı daha verilebilir.
2.13 İlgili Yönetmeliklerden Bazı Maddeler
Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okulu Müdürlüğünün faaliyetleriyle ilgili esaslar "Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik" ve "Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okulu Yönetmeliği" ile tespit edilmiştir. Bu yönetmeliklerden bazı maddeler aşağıya çıkarılmıştır.
2.13.1. Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik
a) Elektrik Tesisat işlerinde, aşağıdaki belgelere sahip olanlar çalışabilirler:
* Lise dengi mesleki ve teknik öğretim kurumları ile yüksek öğretim kurumlarının elektrik bölümü diplomasına sahip olanlar,
* Çırak, Kalfa ve Ustalık Kanunu'na göre elektrik tesisatçılığı dalında kalfalık veya ustalık belgesi olanlar.
* Elektrik Tesisatçılığı I., II. Ve III. Sınıf Yetki Belgesini sahip olanlar. (Madde-4)
b) Elektrik tesisat işlerinde çalışacaklarda diğer genel şartlar yanında, en az ilkokul mezunu olması şartı aranır. I. Sınıflarda en az orta okul mezunu olması şarttır. (Madde-5)
c) Elektrik tesisat işlerinde çalışacakların yetiştirilmesiyle ilgili eğitim programları, yetki sınırları göz önünde tutarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın görüşü alınmak suretiyle, Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanır. (Madde-6)
d) Yazılı sınavlar Mayıs ve Eylül aylarında, Sözlü -Uygulamalı Sınavlar ise Kasım ayında yapılır. (Madde-10)
KAYNAK
Mesleki ve Teknik Açık Öğretim