Hareket Et Telefonun Şarj Olsun

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,223
Puanları
3,256
Konum
BURSA
1PPg51.jpg


Amerikan Kimya Topluluğu’nun 247. Ulusal Ttoplantısı’nda sergilenen çalışmalardan biri de Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Zhong Lin Wang ve ekibine ait.

Ekip birkaç yıl önce piezoelektrik etki denilen ve basınçla elektrik üretilen bir yöntemle çalışacak bir jeneratör üzerinde araştırma yaparken,beklediklerinden daha fazla elektrik üretildiğini görmüş.Bu durumun nedenini araştırdıklarında cihazdaki iki polimer yüzeyin birbirine sürtünerek triboelektrik etki denilen ve daha çok statik elektrik olarak bildiğimiz elektriği ürettiğini fark etmişler.Ekip bu rastlantısal keşiften sonra ilk triboelektrik jeneratörünü üretti ve bu cihazı TENG olarak adlandırdı.

TENG’le ilgili 2012’de yapılan ilk yayından bu yana çıkış gücü 10.000 kat arttırıldı.Şimdi bir ayak sürtmesiyle bilerce LED ampül yakılabiliyor.Wang ve ekibinin ayakkabı tabanlarına,zemin döşemelerine,sırt çantalarına,düdüklere ve deniz şamandıralarına monte ettiği TENG ile çeşitli mekanik hareketlerden enerji elde edilebiliyor.Ekip şimdi ürünü cep telefonu ve benzeri mobil cihazları şarj edebilecek şekilde ticarileştirmeye çalışıyor.

Wang,bu teknolojinin daha da geliştirilmesiyle okyanus dalgaları,yağmur damlaları ve rüzgar gibi kaynaklardan enerji elde edilebileceğini ve artan enerji talebinin karşılanabileceğini düşünüyor.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi,Nisan 2014,Yıl 47,Sayı 557,Sayfa 9,Haberler
 
Her zaman elimizin altında olmasını istediğimiz şey, enerji sınırsız-sonsuz. Biran önce piyasaya çıksa, bir de elimizdeki malzemelerle evde kendimiz yapabilsek tadından yenmez, yoksa yenilenebilir değil de yenilebilir enerji mi demeye başlarız :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Geri
Üst