Hareket sensörü ve potansiyometre ile 2 kademeli yol aydınlatması

elifd

Üye
Katılım
1 Ara 2012
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhabalar

Bitirme tezi olarak bir akıllı yol aydınlatması sistemi tasarlayacağım. Projede potansiyometre, hareket sensörü, 12 V akü ve küçük ledler kullanacağım. Proje şu şekilde işleyecek: Yolda hiç bir hareket yokken ledler kısık bir şekilde yanacak. Hareket sensörüm herhangi bir hareket algıladığında otomatik olarak parlaklığı %100 seviyesine getirecek. Aydınlık seviyesini potansiyometreden elle değil direnç yardımıyla akımı düşürerek elde edeceğim. Fakat bunların bağlantısı hakkında yardıma ihtiyacım var.

Yardımınızı bekliyorum, teşekkürler

Saygılarımla
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
elektronık bılgım yoktur elektrıkcı mantıgı ıle fıkır vereyım kısık yanacagı zaman 6 volt aku ıle besle zener dıyot la da dusure bılırmısım bılmıyorum ama haraket sensorunun cıkısı ıle role yı cektırıp led e 12 volt ver en kolayı budur her halde
 
en kolay yolu uzay eriğinin söylediği şekilde tabiki, güzel bir tasarruf projesi olmuş fikir size aitse tebrik ederim.
 
bende şöyle düşündüm bu lambalar tasarruf içinse yüksek ihtimale led olacaktır örneğin 70 ledden oluşan bir lambaysa hareket yokken 35 led sürekli ışık yayacak şekilde sabit birşekilde ayaranıp geri kalan 2.grup 35 ledi hareket sensörüyle algılandığında 70 ledin ışık vermesi sağlanabilirbunun için ayrı ayrı aynağa değilde 2 röleyle ayırarak 1.led grubunu hava karardığında devreye girmesini 2.röle led grubunuda hareket algıladığında yanmasını sağlamak için kullanılabilir.
 
bitirme tezi olduguna göre olaya biraz daha derinden bakmak vede süslemek gerekir bence.
pır sensörler sıcaklıgın hareketini (önündeki freshnel lens sayesinde) algılarlar ve hareket gördüklerinde opamplar sayesinde salınım hareketi yaparlar.bu salınımlar ayarlanan hassasiyet degerlerini astıgında algılama sinyali üretirler,(gercekte pır sensörlerinin üretim sebebi temassız sıcaklık ölcümüdür).bu sinyali alarak ve hatta insan yogunlugunu(yani belirli süredeki algılama sayısını algılatarak(saydırarak))duruma göre aydınlatma siddeti artırılıp düsürülebilinir.aydınlatma siddetinin artırılıp düşürülmesinde lambaların yarısını yakmak vs cok basit çözüm olur,bence insan yogunluguna,ısık siddetine vs bakarak pwm olarak lambaların yakılması bitirme projesi için daha iyi olacaktır.
pır sensör hakkında soracak birseyleriniz olursa yardımcı olmaya calısırım.hatta projeyi tez bazında bırakmayıp uygulamalı olarak yapacak olursanız sensor ve kartını ücretsiz olarak gönderebilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,882
Mesajlar
921,285
Kullanıcılar
451,017
Son üye
Ozerbil

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst