Hassas Bir Kompanzasyon Yapmak İstiyorum Bana Yardımcı Olurmusunuz ?

GNY10

Üye
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
ArkadaaŞlar Benİm Sorunum 60 Kw GÜÇÜ Olan Bİr Tesİsİn Konpanzasyonunu Yapicam Dengesİz YÜk Dagilimi Var Tesİste Gereklİ Olan KondastatÖr Degerİnİ Buldum Ama Emİn Degİlİm Qc=p*k
60*0,75=45kwar Buldum Ama Kafam KariŞti Bİr Çok ÇÖzÜm Yolu Var Okuyorum Kİtaplari İnternette AraŞtiriyorum GerÇekten Kafam KariŞti Pratİkte Eskİden GÜcÜn 2/3 Kadar KondastatÖr Kullannirdik Ama Aktİfİn Reaktİfİ Orani DÜŞtÜgÜ İÇİn Hassas Bİr Konpanzasyon Yapmak İstİyorum Bana Yardimci Olurmusunuz 45 Kvar Normalmİ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kullandığınız çarpan,sanki Cosq 0,74 ten, Cosq 0.99 a gelecekmiş gibi olmuş.Başlangıç için uygun ola-
bilir.Tesisiniz küçük olduğu için,fazlarınızda mutlaka dengesizlik olacaktır.Şayet yeni tip (monofaze de
devreye alabilen ) 12 kademeli röle seçer iseniz,ilerde olacak ihtiyaçları rahatça karşılarsınız.Monofa-
ze grupları 1,5 kvar ( 3 fazada ),Trifaze grupları 1-1,5-2,5-5-5-7,5-7,5-7,5-7,5 gibi seçimle işe başlar
iseniz, ufak tefek ince ayarlar ile tesisinizin çalışması gerekir.Akım trafolarınız 125/5 ten büyük olmazsa
daha iyi olur.Kontaktörleriniz,özel kompanzasyon kontaktörü olur ise daha uygun olur.Başlangıç için bu
bilgilerin yeterli olacağını zannediyorum.
Not:Bu bilgiler,devrenizde çok kısa aralıklarla girip/çıkan alıcılar olmadığı düşünülerek verilmiştir.Şayet
böyle alıcılar var ise,çözümünüz başka metodlarla ancak olabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üstadın anlattıkları tamamen doğrudur ve bu şekilde yapılmaktadır. Ancak günümüzde dengesiz ve küçük yükler için daha iyi çözümler vardır. Hassas bir kompanzasyon için geleneksel yöntemle (monofaze) bir pano oluşturmak her bir faz için yük kesici şalter, kontaktör, reaktör, kondansatör ve pano+işçilik maliyeti getirmektedir. Yeni nesil uygulamalarda bu şekilde oluşturulan 10 kademe yerine, örneğin 3+1 kademe ile bu sorun hem daha hassas hem de daha ucuz olarak çözülebilmektedir.
3+1 kademeden kastım, 3 adet kapasitif ve 1 adet endüktif kademedir. Kapasitif kademeler bildiğimiz şekilde oluşturulur. Mesela 5+10+15 kVAr. Endüktif kademe ise en az 5 kVAr olmalıdır bu durumda. 5 kVAr bu endüktif yük kendi özel endüktif sürücüsü ile 3000 kademeye kadar sürülebilmektedir. Dolayısı ile burada 6 kademeden ve pano+işçilikten tasarruf edilerek yerine sadece 1 kademe endüktif kademe ve bu kademeye ait sürücü maliyeti gelmektedir.
 
Sisteminizin %10 üzerinde dengesiz olduğunu ölçtüyseniz o halde monofaze kademeleri çok tutarak 0,5 kvar ve 1 kvar monofaze kademelerle hassas şekilde düzeltebilirsiniz, %30 un üzerinde dengesizlik var ise her fazı ayrı düzelten tamamı monofaze sistemlerimizi , EKM serisi, gözden geçiriniz. Hem dengesiz hem hızlı yükler ise zaten hızlı sistemlere ihtiyacınız olacak. Kapasitif yükleriniz varsa bu hızlı sistemlerin sönt reaktör sürücülü olanlarını tercih edebilirsiniz. Toplam kapasiteye takılmanıza gerek yok, 45 değilde 50 yapabilirsiniz ama tam kapasite çalışmayacağı için normalde 45 rahatlıkla yeter..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Mesajlar
933,259
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri
Üst