Havada ve Toprakta Akım Taşıma Kapasitesi Farki

Katılım
28 Ağu 2017
Mesajlar
175
Puanları
1
Ic tesisatta 5x6 mm2 kablo ile beslenecek 40A ceken bir yuk var. Bu hattin onune 50A sigorta koymam gerekir. 5x6 mm2 kablonun havada akim tasima kapasitesi 43A gorunuyor. Bu durumda kablonun akim tasima kapasitesini biraz gectigini dusunelim 46A diyelim. Sigorta bu durumda devreyi acmayacak (50>46). Ama kablonun akim tasima kapasitesini gectigim icin riskli bir durum olacak. Kablonun toprakta akim tasima kapasitesi de 59A oldugu icin riskli bir durum yoktur diyebilir miyiz? Bu durumda 50A sigorta uygun mudur?
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sigorta seçimi 40A. olması gerekir. Bu işler doğrudan sıcaklık ve kablonun ısı transfer edebilme imkanına göredir. Kablo güzergahı üzerinde ortam sıcaklığı ve kablonun temas ettiği yüzeylerin durumuna göre düşündüğünüz şekilde bir sorun olmayabilir. Ortam 30 dereceden daha sıcak oluyor ise ve kablonun temas ettiği yuzeyler hem ısı alışverişi yetersiz, hemde yangın riski taşıyor ise, kabloyu zorlamamak ve 40A den büyük sigorta secilmemelidir.
 
yük bizi bağlamıyor ve ilgilendiğimiz bir konu değil . ve ayrıca piyasada bir kaç marka hariç ki bir elin parmağı kadar hiç bir kablo 6lık değil .. peki biz neyle ilgileniyoruz sigortayı neden koyuyoruz geride kalan tesisatı korumak için . sizin hat başına koyduğunuz sigorta ki (w otomat yada tmş değil ) eriyen telli sigortadan bahsediyorum kablo akım taşıma kapasitesinden buyuk olamaz .
kaldıki hat sonuna kabloyu korumak için yüke koyacaüınız sigortada hat başındakinden küçük olmak zorunda .. burda durum gösteriyorki eğer kablo akım taşıma kapasitesi 40 amper ise siz oraya max 40 amper koyabilirsiniz ozaman yükünüzün sigortasıda 32 amp olurki yükünüz 40 amperse ve hattınızda uzunsa zaten 6lık kablo size yetmiyor demektir ... işin doğrusu tekniği budur
ha isterseniz 63 100 150 takabilirsiniz yanana kadar çalışır bişi olmaz koku geldiğini farkederseniz düzeltirsiniz farketmezseniz yanar zaten
kablo kesitlerine gelince normalde kablo kesitleride çapı 7 mm deye 6lık kablo olmaz . onlar bakır katsayasının 56 olark düşünüldüğünde som bakırın 1km deki direncinin 20 derecede 45 derecede ve 75 derecede gösterdiği dirençle alakalıdr .. bu direnci ölçtüğünüzde eğer standarda uyuyorsa bu kablo evet 6 lıktır diyebiliriz. aksi halde imalatçı alaşım malaşım katmışsa sade bakır değilse o zaman direnç değişecektir ve o kabloya 6lık diyemeyiz. aynı durum baralar içinde geçerlidir .. yani aldığınız baraların çoğu yalandan bakır bara yoksa normal bir bara ile sarkuysandan alacağınız bir bara arasında bu kar fark olmazdı
anlatacak çok çok şey varda boş ver konuyla alakalı değil zaten
 
Selamlar, markalarin kataloglarinda havada ve toprakta ayri ayri veriliyor. Ben bir tesiste diyelim ki 150 metrelik kabloyu usulune uygun olarak toprak altindan goturecegim. Bu kablonun 130 metresi toprak altinda olacak ancak 20 metresi pano baglantisi icin yuizeye cikacak. Bu durumda akim tasima kapasitesi icin toprak sutununu almamda sakinca olur mu?
 
Selamlar, markalarin kataloglarinda havada ve toprakta ayri ayri veriliyor. Ben bir tesiste diyelim ki 150 metrelik kabloyu usulune uygun olarak toprak altindan goturecegim. Bu kablonun 130 metresi toprak altinda olacak ancak 20 metresi pano baglantisi icin yuizeye cikacak. Bu durumda akim tasima kapasitesi icin toprak sutununu almamda sakinca olur mu?
En zayıf halka baz alınır.
 
O zaman toprakta akim tasima kapasitesi kataloglarda neden yer alir? Sonucta bu kablolar illa ki bir yerde baglanti icin vs. gun yuzune cikacak :) . Butun hesaplarda havada akim degerini mi alacagiz?
 
Ortalamasını bul. Havada taşımanın espirisi ortamdan gelen artı ısı. Yani toprak iyi bir soğutucudur. Hiçbir zaman sıcaklığı on santigratı geçmez. Yani yüzde seksenden fazlası toprağın içinden gidiyorsa toprağa göre hesap yap. Yüzde seksene yüzde yirmi arası topraktansa ikisinin ortalamasını al. Yüzde yirmisinin altı topraktan gidyorsa hepsinin havada gittiğini kabul et. Çünkü iletken elektriği iyi ilettiği gibi ısıyı da iyi iletir. Yani yüzde sekseni topraktan giden bir iletken toprağın doğal soğutmasından faydalanacaktır. Yalnız siz siz olun kablonuzu mümkün mertebe çelik borudan geçirmeyin. Plastik borudan geçirin. Çelik borudan geçirdinizmi trafo etkisi oluşuyor ve oluşan eddy ve fugo akımlarından çelik boruda manyetik alan endükleyip ısınmasına yol açıyor. Yol geçişlerini korega veya PE boruyla yapın. Elektrik sıcağı hiç sevmez. Trafonuz kablonuzu kesicinizi panonuzu sıcaktan uzakta tutun. Trafo binalarınız kuzeye baksın. Güneş görmesin. Kablo iniş çıkışlarınızı binanın direğin kuzeyinde yapın. Jeneratörünüzü de trafonun tam zıttı ılık oda sıcaklığında tutmaya çalışın. Jeneratör de çok soğuğu hiç sevmez. Her ikisini de kardan buzdan ve nemden koruyun. Elektrikli hiçbir cihaz bunları sevmez. Elektrikli alan tasarımı çok çok önemli bir konudur. İnşaat mühendisleri mimarlara bırakılmayacak kadar önemli.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,879
Mesajlar
921,251
Kullanıcılar
451,012
Son üye
Osman Aydın Özbey

Yeni konular

Geri
Üst