havyamın ucu kararıyor

Bana da mantıklı geldi ama aklıma bir soru takıldı.. peki ya lehim telinin içindeki pasta bu işlemi etkiler mi.. çünkü bende bu olaydan muzdaribim benim havyamın'da ucu kararıyor ve kullanılmaz hale geliyor..
 
Havya uçlarının kararmasının sebebi aşırı ısıdır.
Isı ayarlı havyalarda bu gibi sorunlar zaten olmaz, ancak kalem havyalarda sıklıkla görülmektedir.
480'C a kadar dayanabilen krom uçlar son derece pahalı olup, iyi kalite olanları bulabilmek günümüzde zordur.
Ne yapabiliriz?
Kalem havyaların uçlarındaki sıcaklığın kontrolü belli kriterlere bağlıdır. Öncelikli olarak rezistanslarının optimal olmasıdır. Ucuz havyalarda uygun kalitede rezistans kullanılmadığına göre, kullandığımız ucu biraz dışarı çıkartmak suretiyle uç ısısını biraz düşürebiliriz.
Rezistans içerisine giren ucun uzunluğu haliyle verimi de etkileyecektir. Ancak ucun yanarak kararmasından ziyade kendi ayarımızı tutturarak, ucumuzu sağlıklı kullanabilmek elbette daha önemlidir.
Üstelik bu uygulama uç ömrünü de artırmaktadır.
 
lehim pastasına sokma diyor o temizliyor ki ısı ayarı yap yada kullanmadığında kapat onu eskiden saf bakır olan adi uçları pirinç yapmışlar yani ucun iyisi için araştırman gerek artık...
 
Gayet mantıklı ve yerinde bir fikir olmuş benim havyam da ısı ayarlı ve işlem sırasında ortalama 300-350 derecelerde kullanıyorum.. bu ısı makul mudur acaba? eğer makul bir ısı iseve yinede oluyorsa uç kalitesiz demek galiba..
 
300'C makul, 350'C maksimumdur.
300'C de bakır için 15 günde kararma oluyorsa, 350'C de 1 gün gibi kısa süre içerisinde kararma olacaktır. Eğer mümkünse 280'C de kullanabiliyorsan en ideal ısıdır.
Uç kaliteli ise 350'C de bile kararma olmaz. Ancak 350'C ve üzerinde sıklıkla kullanıyorsan ucun ömrü azalacaktır.
Yüksek ısılar için (400-500'C ye kadar) özel üretim havya ve uçları bulunmaktadır. Bunlar kalay lehimleme için özel üretimlerdir.
Konu ile ilgili bir zamanlar ERSA havyalar vardı.
http://www.hepsiburada.com/ersa-30-s-30w-kalem-havya-p-HRERSA0330KD
 
Çok teşekkürler galiba biraz yüksek ısıda kullanmışım artık ısıyı düşürürüm
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…