Havya ucu kararıyor

Isı çok dengesiz bazen lehim telini eritmekte zorlanıyor bazende hemen eritiyor. Dimmerli almadan bu işin içinden çıkılamayacak sanırım.
 
Havya konusunda ısı ayarlı hiç kullanmadım ama karadüzen tak fişe ısnsın dursun tarzındaki havyalardan haddinden fazla eskitmişliğim var. Özellikle tahta saplı olanlar bir dönem kabusum oldu diyebilirim. En kötüsü ise aldığı yerde deneyip sağlam olduğunu gördükten sonra eve geldiğimde hiç çalışmamasıydı :) Benim gibi çok sık havya ile işi olmayıp olduğunda ise adam akıllı lehimimi yapsın ucu ateşte çivi ısıtırmış gibi kararmasın istiyorsanız ilk önce o tahta saplı havyalardan uzak durun :) sonra aldığınız havyalarda wat değerini yüksek seçerseniz kısa sürede ısınacak ama siz 5-10 dk bir ara verdiğinizde havyanız yüksek wattan dolayı ucundaki lehimin yapısını bozup daha sonra kararmaya başlayacaktır. Bundan dolayı düşük watlı havya tercih etmenizde fayda var. Varsın 1dk geç ısınsın ama sizi acele ettirmesin. Daha sonra en ucunda 2 vida ile çivi gibi tutturulan uçlu havyalardan değilde somun mantığı çıkartılıp içindeki ısıtıcı porseleni saran uçlu havya tiplerini tercih edin. Bu şekilde uç hem eşit hemde ısısını muhafaza edecek şekilde ısınmakta lehim yapmaktadır. Diğer tiplerdeki ile eski bir lehim sökmeniz gerekse lehimin soğukluğu nerdeyse ucu etkiliyor. Son olarakta kullandığınız temizleme malzemesi aşındırıcı tip olmasın zira aşındırıcı malzeme ucun yapısını bozarak ucun yüzeyinde ısı ile mikro düzeyde kopmalara dolayısıyla ömrünün azalmasına sebep olacaktır. Ben lehim yaparken havya ucu temizliğinde, kuru süngerlerden kullanıyorum. Birkaç damla su ile kabarıp şişiyor ve havyamın ucunu sürttüğüm anda gümüş gibi parlaklık oluşuyor. Bu kadar yazdınız madem hesaplı ama kaliteli bir havya önerin diyenler olabilir. Ben https://urun.n11.com/lehim-ve-havya/lehim-havya-kalem-havya-technomax-40-watt-lehim-pasta-P145476861 linkteki havyayı kullanıyorum. Aşırı pahalı olmayan kalem havya tecrübelerime göre kaliteli ve ucu bahsettiğim gibi her silişimde gümüş gibi parlayan bir havya. İhtiyacı olan memnun kalacaktır.
 
Bence de aşındırıcı kullanmamak gerek.

Bir iç kararıyorsa ya uzun süre açık kalıyor yada çok ısınıyor demektir.

Isı kontrol ilemi kullanıyorsunuz yoksa direk 220 ilemi?

Zamanında çok adi bir havya almıştım okul yıllarında çok param olmadığı için. Ucu bozuldu sonrasında tek damar bir telden üç yaptım ve 220 kısmına dimmer taktim. Lehinin tam erime sıcaklığına ayarladım o şekilde çok uzun yıllar kullandım.

Kolay gelsin.
 
Merdiven otomatik sürekli yanıyor yoksa trafosu mu arizalandi
 
Merhaba. Ara sıra da olsa ısı kontrolsüz ve orta kalitedeki 30 watt.'lık havyalarla bazen yapılan lehim işlemleri çok zaruri işlemlerimden biridir. Bakın, gazete kağıtlarından evlerdeki cam temizliğinde faydalanıldığını sanırım medyadan duymuş olmalısınız. Benzer olarak bu yöntem sıcak havya uçlarının çok parlak kalmasını sağlayabiliyor. Kendi öz tecrübeme göre lehim pastasına havya ucu çok sıcak durumdayken daldırılıp daha sonra hiç kullanılmadan açık havada kalmasıyla, bekletilmesiyle bu havya ucu daha çabuk ve daha şiddetli kararıyor.

1- Bu kararmayı önlemek için havya ucu öncelikle aşındırıcı tellerle veya sıfır zımparayla iyice zımparalanıp çok temiz, parlak, metalik bir hale getirilmeli.
2- Havya ısınıp kızdığı anda üzerinde hafif bir kırmızılık, renk değişimini görmeden lehim pastasına hiç daldırılmadan evvel dış yüzeyi kalay film katmanıyla bütünüyle kaplanmış olmalıdır.
3- Kalayla kaplanabilmesi için bu renk değişimi hafifçe değişmeye başladığı anda lehim telini havya ucuna bu anda değdirip (Bu zamanlama çok önemli) lehimi tüm havya ucu yüzeyinde dolaştırıp homojen olarak yüzeyinde eritip kalay ile başarıyla bir sıvama işlemini yapıyorsunuz.
4- Havya ucu lehim teliyle başarıyla kalayla (Kurşun- kalaydaki kalay ayni kalaylı tencerelerdeki gibi yüzeye yapışıp parlamalı) kaplandıktan sonra artık kısa süreli lehim pastasına girip çıksa bile bir sıkıntı (kararma, oksit, vb.) olamayacak, metalik kalay parlaklığını kolay kolay da kaybetmeyecektir.
5- Tam parlaklığını kısmen kaybedip donuklaşmaya başladığı anda gazete kağıdını tomar şeklinde havya ucuyla elinizle sıkarak kalaylanmış metalik parlaklığı yine kolayca elde ediyorsunuz, birkaç lehim işlemi yapıp bir kenarda bekleyip takrar donuklaşma veya herhangi bir kararmayı gördüğünüz anda, asıl havya ucundaki kalay filmi kaybolmadığı sürece gazate kağıdıyla bunu defalarca tekrarlamanız yani yineleyip ayni parlaklığı elde etmeniz mümkün.

Zaten çok ideal olan veya çok başarılı gerçekleşen lehim işlemlerinde PCB yüzeyinde benzer parlaklıkta, daha geniş açıyla yayılan ve iyice nüfus ederek yayılmış bir koni şeklinde lehim bağlantısı her zaman görülür, soğuk lehim veya donuk kalan lehimlerde ise top top oluşan lehim alaşımı, bu düzgün kalaylanma veren metalik olan görüntüsünden çok uzak olur, ayni bir havya ucunun (başarıyla) kalayla kaplanabilmesinde de olduğu gibidir.

* Açıkça belirtmem gerekirse gazete kağıtlarındann sağladığım bu başarıyı selpak, kağıt mendil, vb. diğer kağıt türevlerinden tam olarak da sağlayamadım, çünkü bunları kullandığımda ayni açık havada kullanılmadan bekleyip karardığı gibi bazı karalıklar (Yanmalar) yine oluştu. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Havya ucu temizlemek için soldex in kalıp nişadır ürününü alabilirsiniz.
Aynen. Nişadır iyi parlatiyor. Temizlik malzemelsi satan yerlerde toz halinde var. Epey ucuza geliyor. Kilosu 20-30 tl arasındadır muhtemelen bu sıralar.
Bir kucuk kutuyu koyup havya ucunu arada daldir cikar yapınca tamam.
 
Evet hocam solomon havya markası ve Tayvan malı galiba.

Ayrıca aliexpressteki o ısı ayarlilarin analog olanindan bende de var. Henüz kullanmadim ama bana da pek güven vermedi.
Solomonun 40 wattlık modeli mi bir de en fazla kaç saat açık bıraktınız benimkisi erimeye başlamıştı yenisi ile değiştirdi firma şimdi 15dk fazla açık bırakmaya korkuyorum?
 
Aynen. Nişadır iyi parlatiyor. Temizlik malzemelsi satan yerlerde toz halinde var. Epey ucuza geliyor. Kilosu 20-30 tl arasındadır muhtemelen bu sıralar.
Bir kucuk kutuyu koyup havya ucunu arada daldir cikar yapınca tamam.
Toz olanını hiç kullanmadım. İşe yariyordur elbet. Nişadır tavsiyesini ilk aldigimda aktardan nişadırı küçük boyutlu taş olarak almıştım. 3 tl ye. Beyenince soldexinkini aldim. Pahalı diye dusunmeyin. Zira baya giden bir ürün.
 
Solomonun 40 wattlık modeli mi bir de en fazla kaç saat açık bıraktınız benimkisi erimeye başlamıştı yenisi ile değiştirdi firma şimdi 15dk fazla açık bırakmaya korkuyorum?

Solomonlar dayanmadi bozuldu. Aliexpress ayarlisi guven vermiyor demistim ama ucu iyi olunca gayet düzgün is yapiyor.Uzun zaman gecti hatirlamiyorum ama en azindan 1-2 saat kalabiliyordu bazen. Minimum yarim saat acik kalirdi her seferinde. Fakat mahalledeki tv tamircisi 30 watt olanını sabah gelince takar aksam giderken fisten cekerim uzun zamandir kullanıyorum demisti. Isi ayarli en iyisi veya dimmerle kullanmak lazim. Bu havyanin omru sebeje gerilimine de bagli sanki. 220v olan yer var 240 v ye yakin olan yer var. Mesela bizim evde ben 238 voltu gördüm. Bu da ömrüneetki ediyordur diye düşünüyorum.
Size dimmer ya da kademeli bir anahtar kullanmanizi tavsiye ederim. Icerisinde bir adet diyot olan anahtarlardan bahsediyorum. Hani 0-1-2 yazar. Fakat bu anahtar gucu yariya dusureceginden havyanin paeformansini nasil etkiler bilmiyorum. Anahtar almadan oncd bir adet diyotla deneme yapabilirsiniz. Mesela yuksek kademede isinir sonra 1 kademe düşürüsünüz o sekilde bekler. Yuksek isi gerekirse arttirirsiniz ama önce deneyin diyotla bence.
Toz olanını hiç kullanmadım. İşe yariyordur elbet. Nişadır tavsiyesini ilk aldigimda aktardan nişadırı küçük boyutlu taş olarak almıştım. 3 tl ye. Beyenince soldexinkini aldim. Pahalı diye dusunmeyin. Zira baya giden bir ürün.

Ben de denk geldi toz aldim. O zamanlar kaliptan bahseden yoktu. Dediginiz gibi 50 gramı bile bitmiyor. Ben memnun kaldim tozdan. Onun icin tekrar arayisa girmedim. Kalip da bunun preslenmis hali zaten. Nişadır da bir tuz türü.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,697
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst