Hem endüktif hem kapasitif yazması 3 faz için

denmarko

Üye
Katılım
4 Ağu 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
39
Dengesiz akım çekilen bir işletmede sayaç her faz için mi endüktif kapasitif yazar yoksa toplam çekilen endüktif kapasitifi mi yazar? örnek olarak r fazı 0,5 kvar endüktif s fazı 0,5 kvar kapasitif yazıoyorsa sayaç bunları ayrı ayrı yazarmı yoksa birbirini dengelemiş gibimi görür?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yeni sayaçlar her fazı ayrı ayrı yazıyor.Yanılmıyorsam 2008 öncesi üretilen sayaçlar ( ya da bazı sayaçlar diye genelleyelim) vektörel toplama yapıyor.
 
Son düzenleme:
sayacınızda 5,8,0 yazan değer 3 fazın vektörel toplamıdır
 
Emo'nun yazısını daha öncede okumuştum. Şimdi tekrar okuduktan sonra varılan sonucun doğru olup olmadığı konusunda kafam karıştı. Nedeni şu.

Kompanzasyon hatlarda oluşan kayıbı önlemeye yönelik bir uygulamadır. Dolayısıyla her 3 fazında cosfi'sinin 1 olması gerekir. Eğer fazlardan biri endüktif ve diğeri kapasitif olsa ve bunlar totalde biririni dengelese, evet total olarak dengeden söz edilebilir. Ancak hem endüktif olan fazın hemde kapasitif olan fazın akımları hatta(iletkende) kayıba neden olan akımlardır. Bu nedenle her fazın cosfisinin 1'e yaklaşması doğru olacaktır. Bu durumda fazların yük durumlarının sayaçta ayrı ayrı kaydedilmesi kompanzasyonun mantığıyla uyuşmaktadır. siz ne dersiniz?
 
hemmuhhemtek arkadaşım katılıyorum fakat degesiz yük çeken işletmelerde toplamının yazmasının cezayı kontrol edebilmek için kontaktörlü sistemde daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
 
KOMBİ ELEKTRİK SAYAÇLARINDAKİ HİLE EMO TARAFINDAN KANITLANDI;

Belgeyi inceledim.EMO fazların ayrı ayrı toplanmaması gerektiğini savunuyor.Bence bu konuda tedaş haklı.Zaten hemmuhhemtek bir açıklama yapmış.Kendisine bu konuda katılıyorum.

Fakat şu da var ki , ben kapasitifi de dengelemek için devreye bobinler bağlıyorum.Bunların da aktif gücü oluyor. Reaktiften kaçarken , boş yere aktif kullanıyorum. Yani bir bakıma aktifi reaktife dönüştürüyorum.Bu da ayrı bir yanlış bence.
 

Evet doğru düşünüyorsunuz. Amaç her faz cosfi değerinin 1'e yaklaştırılması ve kayıpların azaltılmasıdır. Bu mantıkla hareket edersek bir faz endüktif reaktif gücünden diğer fazın kapasitif reaktif gücün vektörel toplanması ana mantığa ters düşmekte. Ayrı değerlendirme bence doğru olandır.
 
3 kişiden düşüncemi destekleyen yanıt geldi. Bu durumda ortada hile mile yok! öyle değil mi? hile diyen kompanzasyonun mantığını anlamamış olmuyor mu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…