Önce kullanacağınız mikrodenetleyiciyi seçeceksiniz. Bu tercihinize göre Atmel, pic, motorola, renesas, st vb. olabilir.
Sonra bu mikrodenetleyici için kod yazabileceğiniz bir ide (integrated developement environment) seçeceksiniz. Her mikrodenetleyici üreticisinin ücretsiz sunduğu bir ide vardır. Bu ide'ler temel olarak kod yazmak için bir editör ve yazılan kodu derleyerek hex dosyası haline getirecek bir assembler programı içerir.
Ücretsiz olan bu derleyicilerle genellikle ilgili mikrodenetleyicinin desteklediği komut seti kullanılarak assembler dilinde kod yazılır.
Bunun dışında yine her mikrodenetleyici ailesi için c, pascal, basic vb. orta ve yüksek seviyeli dillerde program yazıp derleme yapabileceğiniz ide'ler de mevcuttur. Hatta çok yüksek seviyeli, doğrudan akış diyagramları çizerek bu algoritmaya göre hex dosyası oluşturan "flowcode" adlı bir ide bile var.
Bunların büyük kısmı ücretlidir fakat başlangıç için fazlasıyla yeterli olacak kısıtlı deneme sürümleri de bulunmaktadır.
Toparlayacak olursak, sorunuza daha net bir yanıt alabilmeniz için, öncelikle kullanacağınız mikrodenetleyicinin marka ve dahil olduğu aileyi (8bit-16 bit-32 bit gibi) ve kullanacağınız programlama dilini seçip belirtmeniz gerekiyor.
Kolay gelsin.