işsiz mühendis

bozuk saat

Üye
Katılım
7 Nis 2015
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
33
Bu sene Elektrik Elektronik mühendisliğinden mezun oldum.Başvurmadığım şirket kalmadı olumlu ya da olumsuz dönen bir şirket de yok.Bu bölümü kazanana kadar bitirene kadar gece gündüz çalıştım.Şimdi bitirdim ve evde oturuyorum.İş bulmak bu kadar zor mu...
 
Mühendis sayısı günümüzde oldukça fazla yani mühendislik bölümü maalesef eski itibarını kaybetmiş durumda. Diğer mühendislerden artın ne var ona bakacaksın at yarışında fotofinişte burun farkıyla kaybetmek gibi bir olay işi kaçırmak. Ben özelde 10 yıl kadar çok ama çok sıkıntılar çektim şimdi memurum sıkıntılar biraz boyut değiştirdi amelelik kalmadı sorumluluk arttı ama belli noktalara kolay gelinmiyor, ben kendim gibi emeğiyle belli noktalara gelenlerden bahsediyorum. Torpili olan işini hallediyor ama çoğu zamanda elemanın yetersizliği kendini rezil edecek boyutta belli oluyor.
 
Diger mezunlardan çok bir artım yok ,yeni mezunum tecrübem yok herhalde bundan sonra diplomayı asıp tozunu alırım çok karamsar oldum galiba...
 
Diger mezunlardan çok bir artım yok ,yeni mezunum tecrübem yok herhalde bundan sonra diplomayı asıp tozunu alırım çok karamsar oldum galiba...
Müh.eğitimi sayesinde öğrenmeyi öğrenmiş bir insan olarak kendine katma değer katacak ,hernekadar bunları çoktan yapmış olman gerekiyorsada, örn : plc programlama ,yabancı bir dil gibi konularda diğer adaylardan farklı özellikler edinebilirsin.Sen önce kendine yardım edeceksin gibi geliyor bana .Bunları seni küçümsemek vs.gibi amaçlarla yazmadım,maalesef dünyada ve artık TR'dede şartlar böyle verimlilik ve +farklılıklar üzerine gelişiyor.KPSS konusuna hiç girmiyorum ,seçimin ve seçiminin sonuçları ilerideki yaşantını belirleyecek.İyi şans ve başarılar.
 
Bence karamsarlığa kapılma, kim işsiz kalmış ki ?

Ama biraz özeleştiride fayda var tabii ki. Öğrenciyken ne yaptığın önemli bence burada. Teknik olarak PLC olsun mikroişlemci olsun, yazılım dilleri ya da server'lar olsun; bir takım çalışmalar yaptıysa ordan devam edebilirsin.

Yok öğrenciyken teknik bir konuya eğilmediysen de, yukarıda bahsettiğim konuları bir araştır hangisi ilgisi çekiyor öğren derim. Benim bu sektörlerde çalışan arkadaşlarım var onlardan gördüğüm çalışma alanları ve koşulları şöyle, başkasının ki farklı olabilir tabii ;

Yazılımcılar genelde ofis ortamında tüm gün kod yazarlar. Kod bir aplikasyondan tutta bir web sitesi için altyapı kodu yazmakta olabilir. Diğer gruplara göre nispeten daha sosyal bir iş hayatları var bence.

Otomasyoncular genelde devreye alma, PLC kodu yazma deneme derken ofiste pek durmazlar, hatta aynı şehirde bile uzun süre kalmıyorlar bence. Makine bilgisi de gerekir Elektrik bilgisi de. Sanayide ustalarla atölyede elektrikçilerle birlikte çalışmalı onlarla anlaşmalısın.

Server ile uğraşanlar IT'den tut telekomünikasyon'a kadar çalışma alanları var. Sahaya çıkarlar ama otomasyoncu kadar değil bence.

Mikroişlemci temelli çalışanlar da otomasyoncuya benzer ama ufak bir ürün üzerinde çalışma yapanları daha bir ofis elemanı gibi ama bu dalda pek bir bilgim yok.

Seni heveslendirmek için giriş bilgisi olsun, devamını araştırırsın artık
 
iş bulursun çok düşük bir ücret olsada başlarsın bir yerden, hangi daldan mezun olduysan ve özelliklerini yazarsan ona göre daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.
ama önemli olan iş bulduğunda mesleki gelişimini sağlamak, mesala bir proje ofisinde çalışmaya başlarsan bir yandan dizayn yapmayı öğrenirken akşamları da yabancı dil kursuna gidebilirsin.
 
Yeni mezun bir mühendis olarak işsiz kalmayacağına eminim ama tabi ilk başlangıç maaşın özel sektörde senin hayellerindeki maaş kesinlikle olmayacak. Her zaman esas sorun şu ki ülkemizde okulda değil sahada mühendis olunuyor. Bu konuda okuldaki eğitim sisteminin saçmalığından ve yetersizliğinden ; pratikden çok teoriğe gömülmesinin çok fazla etkisi var. 10 senedir kamuda çalışan bir mühendis olarak okuldan çıkıp iş yerine ilk başladığım zamanları düşünüyorum da teknik teorik pratik hiç bir konuda doğru dürüst bilgi birikim malumatım yoktu. Ama kendimi yetiştirmek ve iyi bir teknik eleman olmak konusunda sonsuz bir azmim vardı hala da öyledir. Bence bir teknik elemanda da olması gereken en önemli bir done budur. Bilginin dökümanın ortalıkta yığıldığı günümüzde ( eskiden bunlara ulaşmak ne kadar zormuş ) insanlara düşen tek şey biraz bunları hazmetmek ve pratiğe geçirmek için azimlice çokca çalışmak. Ama özel sektörün bu okuldan yeni çıkmış kendini yetiştirmeye çok muhtaç mühendislere çok sabırlı olmayacağı ve çok da maaş vermiyeceği çok aşikar. Gerçekten tecrübe sahibi mühendisler özelde çok iyi maaşlara çalışıyor.
Bu durumda bende kpss ye çalışın bir şekilde devlet kapısında kendinize yer bulun derim ; sonuçta devletin bu konuda tavrı belli ; sonuçta devlette yatan da çalışan da ; bilende bilmeyende maaş alıyor ; siz çalışıp aynı zamanda bilen olun inşallah
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…