Bende eski bir dağıtım şirketi personeliyin 12 yıl VEDAŞ ta çalıştım özel trafolu abonelerde cosfi 1 kabul edilir lafını ilk defa sizden duyuyorum böyle bir şey yok 9kw aktif 9/0,60 = 15 KVA denk olur bütün mesele budur.
Böyle bir şey yok demeden önce keşke sorgulasaydınız amacım tartışma oluşturmak değil bilgi paylaşımı.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Madde 34:
Güvence bedelinin hesaplanması
MADDE 34 – (1) Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin güvence bedeli, tesisin veya kullanım yerinin gücü dikkate alınarak, abone grupları itibarıyla kW başına belirlenen birim bedel üzerinden hesaplanır.
(2) Tüketicinin güvence bedelinin hesaplanmasına esas olacak güç (kW) miktarı, tüketicinin tabi olduğu tarife sınıfına göre;
a) Tek terimli tarife sınıfına tabi tüketicilerde bağlantı gücü,
b) Çift terimli tarife sınıfına tabi tüketicilerde ise sözleşme gücü (talep edilen güç)
dikkate alınarak belirlenir.
(3) İkinci fıkra kapsamında yapılan hesaplamalarda;
a) Kurulu güç; bir kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen toplam güçtür. Özel transformatörlü tüketicilerde transformatörlerin toplam gücüdür.
b) Bağlantı gücü, kurulu gücün kullanma faktörü ile çarpılması suretiyle hesaplanan güçtür. Kullanma faktörü 0,60 olarak alınır. Özel transformatörlü tüketicilerde cos φ=1 kabul edilir.
c) Kurulu güç ile bağlantı gücündeki kesirli sayılar da dikkate alınır.
ç) Bağlantı gücü, 5 kW’ın (dahil) altında olamaz.