iletim hatlarındaki statik elektrik

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar iletim hatlarında bildiğiniz gibi enerjiyi kessek bile bir satatik Elektrik bulunuyor.

bunu topraklamadan hatçılar çalışma yapmıyorlar. öğrenmek istediğim bu statik elektrik nasıl oluşuyor

ne kadarlık bir güç birikebilir ve bu birikme neye bağlıdır.

klasik olarak hatların kondansatör özelliğinden filan hepimize öğretilmiştir ancak ben bunun özünün nasıl oluştuğunu merak ediyorum. ayrıntıya girebilecek olan arkadaşım varsa çok sevinirim.

teşekkürler...
 
O dediğinin kondansatör değil bobin olması lazim
Y.g iletim hatlarindan yüksek gerilimler geçtiği için cok damarli (demet iletken) olan iletkenler birbirlerinin manyetik alanini keserek hat
Üzerinde yük tutar bi nevi trafo gibi düşün enerji kesildiginde bu yük hat üstünde kalir.
 
Kondansatör de olur bobin de:
Hat Sabitleri:
a.) Endüktans:

Üzerinden akım geçen bir iletkenin çevresinde bir manyetik alan oluşur. Eğer oluşan
manyetik alan ve iletkenden geçen akım zamana göre değişirse, bu iletkenin bir endüktansı
oluşur.
b.) Kapasitans:
Hava ile birbirinden ayrılmış karşılıklı duran iki iletkene kondansatör denir. Enerji nakil hava
hatlarındaki iletkenler kendi aralarında kondansatör özelliği gösterir. Hava hattı iletkenleri
kendi aralarında olduğu gibi toprak zeminle de kondansatör özelliği gösterir. Aynı durum yer
altı kablolarında da görülür...
 

Ekli dosyalar

  • havai enerji hatlari.rar
    928.7 KB · Görüntüleme: 4
Y.G. Hattı açıkken endüktif bir Elektrik yüklenmeden söz edemeyiz çünkü akım geçmez. İletkenler üzerinde elektriklenmeyi yaratacak manyetik alan olmaz. Kapasitif etki daha ağır basar. En temel kondansatör denklemlerinden biri q=c*v ise burada belirleyici olan sığa (c) ve gerilimdir (v). Boş hatta ise, özellikle havai hatlarda hat çalışanlarının "şarjlı hava" dediği durumlarda mesela kapalı havalarda atmosferdeki yüklü bulutlar elektrik alan etkisiyle güneşli bir havaya göre yeryüzüyle bulutlar arasında kalan elektrik tellerini alan etkisiyle elektrikle yüklerler. elektrik alan (E) = v / d, (d, iki iletken arasındaki yalıtkan kısmın kalınlığı) ile ilgilidir.Elektrik alanı buluttaki yere göre gerilimi sağlayan yüklerce sağlanır. Ayrıca havai hatların yüklenmesi yakınlarındaki yeryüzünün buluta göre elektrik alanını da değiştirir. Yani bulut, hava, iletken ve yeryüzü şeklinde seri bir çeşit kondansatörden söz etmekte sakınca yoktur. Bu durum zaman zaman yıldırım düşmese dahi yürüyen dalga oluşumuna neden olabilir. Ayrıca hattın bu şekilde yüklenmesi hat sevisteyken ve bir arıza yokken röleye açma kumandası verebilir veya hat açıkkken gerekli önlemler alınmazsa can kaybına neden olabilir.
Y.G. kablolarında ise yukarıdaki ilk denklem uyarınca gerilimi kesseniz dahi kapasite yüksek olduğundan kablo şebekesinde kapasite yüksek olduğundan topraklama yapmazsanız son derece tehlikeli gerilime maruz kalırsınız. Genelde sahada buna "ölü elektrik" deniliyor.
Yani Y.G. havai hatlarında öncelikli olarak dış etkenlerin aracılığıyla elektrik alanın yükselmesine bağlı olarak bir yüklenme, Y.G. kablo şebekelerinde ise kablonun yapısından ötürü kapasitesinin yüksek olması nedeniyle şebekenin nominal geriliminden dolayı bir yüklenme oluşur. Her ikisi de tehlikelidir. Toprak bıçaklarıyla veya örneğin gerekiyorsa yalıtım eldiveni gibi önlemleri alıp hattı bakır örgülü esnek şeritle mutlaka topraklamak gerekir.
Topraklamayı yapmamız gerekir, çünkü dokunduğumuz yüklü kısımla ayağımızı bastığımız toprağın veya çıkılan direğin gövdesinin aynı potansiyelde olması olmasını sağlamak isteriz. Böylece tehlikeli temas geriliminden korunmaya çalışırız.
Eksik kalan veya hatalı olan kısımlar için uyarılarınızı beklerim. Teşekkürler.
 
bizim şantiyede yüksek gerilim direklerinin bazılarında topraklama sabit bazılarında elle devreye sokuluyor seksenör değiştirken devreye alıyom kötü bir durum olmasın diye
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Geri
Üst