indüksiyon ısıtma temel prensibi,
1. adet bobin ve kondansatör tank devresi yapacaksın.
2. paralel rezonans ta bobin ve kondansatör de akımlar ayrı ayrı ölçüldüğünde yüksek değerler ölçülür ve ideal de eşit olmaları gerekir.
3. seri rezonans devrelerinde de gerilimler yüksek değerlere ulaşır.
paralel rezonansta (rezonans anında) besleme akımı minimum seviyededir. örneğin besleme akımı 10a iken bobin kolunda 1000a kondansatör kolundan da 1000a ölçmek normaldir.
bobinin içersine ısıtılacak metal yerleştiği sırada bobinin indüktansı değişir ve rezonans bozulur. buda beslemeden fazla akım çekilmesine neden olur. bu tank devresini tekrar rezonansa sokmak ya da rezonansta tutmak için 2 yol vardır.
Devrede tekrar uygun kondansatör dengesini sağlamak tabi bu pratikte mümkün ve de tam istenilen değerlerde ilave olası bir durum olmadığı için bunun yerine yeni dengeye göre rezonans frekansı değiştirilir. Böylelikle devrenin sürekli rezonansta kalması sağlanır.
bu işlemler sonucunda bobin içersinde bulunan metal üstünde frekansın da etkisi ile Fuko akımları oluşur bu akımlar da fuko kayıplarını oluşturur ve ısı olarak açığa çıkar (bakınız trafolar fuko kayıpları) metal de bu yöntemle ısıtılmış olur.
burda kontrol de kilit nokta akımları ölçüp (bobin ve kondansatör kol akımları) gerekli dengeye göre frekansı değiştirmektir.
uygulanan gerilimin etkisi ise sistemin gücünü belirleyici bir etkendir.
bir çok uygulamada bobin öncesi trafo kullanılarak hem empedans uyumu hem de şebeke ile kullanılan bobin arasında yalıtım sağlanır ve akım miktarı gerilim düşürülerek (Güç sabit tabi) dahada yüksek seviyelere çekilir.
ek sistemler olarak ısıtma bobininin zarar görmemesi için soğutma kullanılır.
ve kullanılan frekanslar genellikle yapılacak işin çeşidine uygun özellikte seçilir. hatırladığım kadarı ile yüksek frekanslar metalin sadece yüzeyini ısıtırken (bakınız torna vb tezgah malzemelerinin yüzey sertleştirilmesi) düşük frekanslar metalin daha merkezine nüfus edecek etkiyi gösterirler.
kullanılan frekans bobin ve eşdeğer kondansatör kapasitelerinin miktarında da önemli etkendir.
......