Induksiyon Isıtıcısında Mikrokontroller kullanma

Bir kaç tane daha kaynak site vereyim Türkçedir. kimisi yönlendiriyor. incelemeni tavsiye ederim.

HIP6601 İle Basit İndüksiyon Fırını

IR2153 MAX4420 IXFH30N50 İle Yüksek Güçlü İndüksiyon Fırını

derinelektronik.com-İndüksiyon Isıtıcı Devresi

derinelektronik.com-İndüksiyon Isıtıcı Devresi-2

Bu son devre gerçekten basit. ama bu kadar basit olması sorun oluşturabilir. Kısa sürede arıza oluşturabilir. Teknik olarak rezonans devresi ile ilgili çok detaylı bilgim yok ama bu işte yani indüksiyonla ısıtıcı sisteminde yanlış anlamadıysam enerji yani devreye uyguladığımız voltaj elektromanyetik olarak bobinden ısıyı ileteceğimiz metale aktarılıyor. bununda ince detayı bobin kondansatör ikilisi ve buna uyguladığımız voltaj frekans ile değişiklik gösteriyor. eğer bobin çapı genişliği kapasitörler içine koyduğumuz metalin cinsi boyutu v.b. her şey cihaazın çalışmasını etkiliyor. eğer bu devreyi içinde metal olmadan çalıştırırsanız enerjiyi iletemediği için mosfetler aşırı ısınıyor ve hızlı bi şekilde yanıyor.

Bunlar okuyarak edindiğim bilgiler eğer yanlış anlamadıysam o yüzden yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim. bende yeni öğrenecek arkadaşları yanlış bilgilendirmiş olmayayım.

kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Royer İnductions Heater devresi çalışan bir devredir.Metalin kızarması birkaç dakikayı alabilir.Şok bobinlerinin Mikrohenri değerlerini biraz daha yüksek tutmanız daha iyi çalışma sağlar.Bilginize,kolay gelsin.
 
indüksiyon ısıtma temel prensibi,
1. adet bobin ve kondansatör tank devresi yapacaksın.
2. paralel rezonans ta bobin ve kondansatör de akımlar ayrı ayrı ölçüldüğünde yüksek değerler ölçülür ve ideal de eşit olmaları gerekir.
3. seri rezonans devrelerinde de gerilimler yüksek değerlere ulaşır.

paralel rezonansta (rezonans anında) besleme akımı minimum seviyededir. örneğin besleme akımı 10a iken bobin kolunda 1000a kondansatör kolundan da 1000a ölçmek normaldir.

bobinin içersine ısıtılacak metal yerleştiği sırada bobinin indüktansı değişir ve rezonans bozulur. buda beslemeden fazla akım çekilmesine neden olur. bu tank devresini tekrar rezonansa sokmak ya da rezonansta tutmak için 2 yol vardır.

Devrede tekrar uygun kondansatör dengesini sağlamak tabi bu pratikte mümkün ve de tam istenilen değerlerde ilave olası bir durum olmadığı için bunun yerine yeni dengeye göre rezonans frekansı değiştirilir. Böylelikle devrenin sürekli rezonansta kalması sağlanır.

bu işlemler sonucunda bobin içersinde bulunan metal üstünde frekansın da etkisi ile Fuko akımları oluşur bu akımlar da fuko kayıplarını oluşturur ve ısı olarak açığa çıkar (bakınız trafolar fuko kayıpları) metal de bu yöntemle ısıtılmış olur.

burda kontrol de kilit nokta akımları ölçüp (bobin ve kondansatör kol akımları) gerekli dengeye göre frekansı değiştirmektir.

uygulanan gerilimin etkisi ise sistemin gücünü belirleyici bir etkendir.

bir çok uygulamada bobin öncesi trafo kullanılarak hem empedans uyumu hem de şebeke ile kullanılan bobin arasında yalıtım sağlanır ve akım miktarı gerilim düşürülerek (Güç sabit tabi) dahada yüksek seviyelere çekilir.

ek sistemler olarak ısıtma bobininin zarar görmemesi için soğutma kullanılır.

ve kullanılan frekanslar genellikle yapılacak işin çeşidine uygun özellikte seçilir. hatırladığım kadarı ile yüksek frekanslar metalin sadece yüzeyini ısıtırken (bakınız torna vb tezgah malzemelerinin yüzey sertleştirilmesi) düşük frekanslar metalin daha merkezine nüfus edecek etkiyi gösterirler.

kullanılan frekans bobin ve eşdeğer kondansatör kapasitelerinin miktarında da önemli etkendir.
......
 
Ayrıca bu sistemde kullanılan kondansatörler daha yüksek akım taşıma kapasitesine sahip (ESR si düşük) kaliteli kondansatörlerdir.
 
Arkadaşlar Cevaplarınız için teşşekkür ederim.
Sizden öğrendiğim son bilgiler ile onumuzdeki hafta içinde denemeler yapıcam.
Yöntemleri ve Denemeleride paylaşırım.
 
Paralel Rezonans devresi ekledim
Bobinin akımı Kapasitorun akımına Eşitleniyor.

Akımı Eşitlememin nedeni Rezonans Devresinde XL ve XC birbirine eşit oldugundan bu noktadaki akımlarda birbirine eşit olması gerekir.
http://w3.gazi.edu.tr/~ozkaraca/elektronik/bolum_1.pdf Konu 1.3 te anlatılmıs Bu kaynaktan yararlandım


Mantıkta bir hata varmı ? Devre Calısırmı ?



inductionheater1.jpg
 
h bridge ya da kondansatörle gerilim bölerek half bridge (push-pull, totem poll) tarzında sürmen gerekir. tank devresine bu şekilde sadece tek alternans uygulamış olursun.

pic girişlerini direk ölçüm için kullanman uygun olmaz ve bu iş için sanırım pic in ölçüm sonuç çevrimi yeterli olmaz bence analog entegre kullanmak en mantıklısı. pic devreye müdahale edene kadar her şey çoktan kavrulmuş olur :(
 
Aşşağıdaki Devreyi Denedim mosfetler cok ısınıyor.

Half Bridge devrelerine baktım ve Bu sekilde yaptım Acaba yanlışmı yapmışım?
Mosfet Gate voltajı 9.5V
Şu 10uf Kondansatorler yanlış galiba ?
Bu kondansatorler birbirine paralel baglı 470nf ve Bobin bobin tarafından bakınca Seri Bir Rezonans devresi olusturuyor
Kondansator tarafından bakınca seri Kondansator olusturuyor.

Bu arada Bobin ne baglı 470 nf 400v 1 adet kondansator kullandım

inductionheater2.jpg
 
Bu şekilde mosfet süremessiz 2 mosfet aynı anda iletime girecektir ve liner çalışma bölgesinde çakışarak güç kaynağını kısa devre edeceklerdir. güç kaynağı yeterli güce sahipse mosfetlerle çalıştırmadan vedalaşman demek.

diğer bir husus ta kullandığın frekansı bilmiyorum ama yüksek frekanslarda mosfetlerin gate akımları ciddi boyutlara çıkar (ani olarak kataloğunda belirtilen bir kapasiteye sahip kondansatör gibi davranır ve ani şarj edip iletime ani deşarj edip kesime götürmen gerekir)

yani devren hatalı mosfet sürme yöntemlerini araştır.
 
:S Tam olarak Sorun ne burdaki ? birisi N kanal , Diğeri ise P kanal çakışmazlar sanıyordum?.
inat yaptım aslında ama iyicede soğıudum bu işten :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,318
Mesajlar
935,715
Kullanıcılar
453,593
Son üye
sercan95

Yeni konular

Geri
Üst