Inverter, panel ve akü markalarından hangilerini tavsiye edersiniz?

l.ozgurel

Üye
Katılım
16 Haz 2020
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba,

Kurulumum için uzun vadeli bir akıllı inverter, iyi paneller ve ortalama kalitede aküler almayı planlıyorum. Ancak markaların kalitelerini anlayamıyorum.

3 veya 5 Kva'lık MPPT şarjlı inverter'larda Mexssun, Goodwe gibi markalar anladığım kadarıyla kaliteli ürünleri olan markalar.
Panelde özellikle yerli üretim olması ve uygun fiyatlı olması sebebiyle Schmid-Pekintaş iyi bir tercih olur mu?
Derin deşarj özellikli jel aküde Fiamm çok pahalı. Orbus, Ritar vs. kalite açısından yorumlayabilir misiniz?

Özellikle kullanıp memnun kalan deneyim sahiplerinin yorumlarını beklerim.
Şimdiden teşekkür ederim.
 
Sorularınız hakkında hiç bir tecrübem yok! Fakat benim de okuduğum ve mantıklı bulduğum her üç eleman için şöyle önerilerim olabilir;

1. Hangi Panel olursa olsun panellerin ısı arttıkça verimleri düşer. O yüzden çatı gibi alanlara yerleştirilirken alt kısımdan hava sirkülasyonu yapabilmesine göre yerleştirmek verim açısından faydalı olacaktır.
2. İnvertör kaç KVA olursa olsun çekeceğiniz güç yüzde 20-30 altında olsun.
3. Aküler de hangi marka olursa olsun (özellikle kurşun esaslı olanlar) ne kadar çok derin deşarja maruz kalırlarsa ömürleri o kadar kısa olur. Kağıt üzerinde jel aküler için yüzde seksen derin deşarj yazsa da bunu sürekli kullanmak akü için ömür törpüsüdür. Lityum aküler için bu değer yüzde doksandır.

Ben panelde Lexron monokristal aldım, gün ortası uygun açıda 13Ah akımı gördüm. Üzerinde kısa devre akımı 10.3Ah yazmakta. Akü olarak 12V60Ah LiFePO4 (Lityum Demir Fosfat-LFP) şimdilik acil ihtiyacımı görüyor. Yakında başvurusunu yaptığım şebeke bağlanacak. Aslında 3-4 haftadır 12 volt ile hem ışıklandırmayı hem telefon şarjı ve kamera kayıt cihazı ihtiyacını görüyordum fakat mini buzdolaplarında DC12V olanlar ateş pahası olunca AC220 90-110Wh bir mini buzdolabı için Mexxsun 300Wh (demerajda 600Wh) tam sinüs inverter satın aldım, henüz sisteme bağlayıp deneme şansım olmadı.

İlgili ve bilgili diğer arkadaşlar da önerilerini ifade edeceklerdir.
 
Hımm, teşekkürler.

Aslında benim durumum biraz tuhaf. UEDAŞ, kadastral yolu olmadığı için bahçeme konut elektriği vermiyor. Üzerinde resmi ev olduğu için de sulama elektriği bağlatamıyorum. Kadastral yol için mahkemenin sonuçlanması 2 yıl sürer.

Ben de o yüzden 2 yıl boyunca 1 beygirlik su motorumu (gündüz güneşin en tepede olduğu zaman çalıştırıp sulama suyumu depolarım diye düşündüm.), bar tipi 220v buzdolabımı ve birkaç led ampulümü çalıştırabileceğim bir sistem kurayım istiyorum.

2 yıl sonra şebekeye bağlandığımda da bu sistemi alıp sürekli oturacağım bir eve taşıyabileyim derdindeyim. O yüzden parayı inverter'a basıp, minimum akü ve minimum sayıda ama kaliteli panelle işi alletmek istiyorum. Sonrasında sürekli kullanılacak evde Panel ve akü ekleyerek istediğim gibi güç alabileyim, inverter yetersiz diye değiştirmek zorunda kalmayayım diyorum.
Yani şimdi aldıklarımdan sadece akü heba olsun, gerisi üzerine eklemeyle yıllarca kullanılabilir olsun istiyorum.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum...-için-kaç-panel-takmalıyım.135010/post-873159

Bu işin sonu yok. Şebekeye göre masraflı bir ihtiyaç. Mesela benim evde aylık ortalama tüketimim 150Kw/ay. Günlük 5Kw/gün. Böyle bir sistem 10-15 bin TL yi bulur. Ayrıca günlük 5Kw yanında fırın+çamaşır makinesi+bulaşık makinesi gibi yüksek güç gerektiren ve çeken cihazları düşündükçe anlık, en azından ikisi bir anda çalışsın isteniyorsa en az 5KVA gücünde bir invertör ve bu invertörü besleyecek akü grubuna ihtiyaç olacak. Bu da yatırımı 30 bin TL'ye kolayca çıkaracaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,798
Mesajlar
930,191
Kullanıcılar
452,591
Son üye
Ercan Akkaya

Yeni konular

Geri
Üst