Islak zemin kar ve topraklama sistemi

Katılım
24 Haz 2021
Mesajlar
132
Puanları
6
Merhabalar. Tesisimiz tn-s topraklama sistemi mevcut. Denetime geldiklerinde kar eksikliği sebebi ile uyarı aldık. Eksik olan yerlerde ıslak zemin olduğu için hiç bir türlü kar tutmuyor. Tn cs topraklama sisteminde kar gerek yok diye biliyorum ama bağlantı şeklini çok anlayamadım detaylı açıklayan veya doküman varda bildiğiniz çok iyi olur gerçekten birde tn s den tn cs ye geçişte proje çizmeye vs. Gerek var mıdır? Teşekkürler.
 
Zaten tabular ve dinazorlar ile mücadele ediyorsunuz. EMO ve TEDAŞ onaylı projeniz ile topraklama sisteminizin TT olmadığını ve ne olduğunu isbat edecek, bu nedenle kaçak akım rölesi kullanımının söz konusu olmayacağını da belirten kaçak durumunda oluşacak dokunma gerilimi hesaplarını da içeren kısa öz bir şema ve yazıyı ana panolara yerleştirecek, biraz daha detaylısını da KAR talep edenlere sunacaksınız. Bilime tekniğe aykırı olan bu dayatmanızı kabul etmiyoruz. Gerekir ise hakkımızı mahkeme yoluyla arayacağız diye cesaret göstermeniz gerekiyor. Bu arada laf torbaya girmiyor karşı taraftan yazılı ıslak imzalı belge talep etmeli yine aynı şekilde onaylı belgeler sayı ve sıra no alarak karşı döküman sunmalısınız. Hatta noterden bile tasdikli yazışma yapmanız gerekebilir. İşi çok uzatırlarsa avukat yardımı da almalısınız. Neticede çok haklısınız. Ama ülke genelinde topraklama konusunda bir bilinçsizlik ve her yere KAR dayatması söz konusudur. Sebebi liyakatsizlik, cahillik, cesaretsizlik her konuda olduğu gibi bu konuda da mış gibi yapmak.
Ben bir çok kamu kuruluşu mühendisine bu durumu izah ettim. Ne KAR talep eden bundan vaz geçti. Ne de talep edilen mühendis kurumlarında TT topraklama sistemi olmadığını savunup gereğini yaptı. Ya ne yaptılar. Bir çok atelye, ofis binalarındaki tesisleri komple gereksiz yere yenileyip KAR takılı hale getirdiler. Bu komple yeniledikleri yerlerde dahi nötr kesmeli otomatlar, linyelerde ayrı kaçak akımlar gibi uygulamalara da gitmediler. Günün sonunda çöpe atılan milli servet, tutmadığı için by-pas edilmek zorunda kalınan kaçak akımlar. Kimse ne yaptığını, neden yaptığını bilmiyor.
 
TN-S sistem uygulanmış bi fabrikada tabiri caizsse ne kadar metal varsa topraklandığı için direkt temas ortadan kaldırılıyor. koruma iletkeninin empedansı çok düşük olduğundan faz-toprak arızasında istenen limitlerde açma sağlanıyor. dolayısıyla makinelerde RCD kullanımı da otomatikman gereksiz hale geliyor.

fakat işletme içi priz kombinasyonları, ofis priz ve aydınlatma linyelerinde direkt temas riski halen devam ettiği için KAKŞ kullanılması isteniyor. bence TN-S sistemde her yere RCD taktırma bilinçsizliği tam da buradan patlak veriyor ve konuya vakıf olmayanlar bu kar topunu malesef çığa çeviriyor.
 
Yeni işe girmiş bir mühendisim o yüzden denetim nasıl yaptıklarını davranışlarını usluplarini ve benim nasıl davranmam gerektiğimi bilmiyorum. Topraklama konusunda bilgim az o yuzdem teknik konulara vakıf olup karşılarında durmam gerekir tabiri söylediklerin üzerinde duracağım. Çok teşekkürler.
 
bir sorum daha olacak ekteki fotoğrafta anladığım kadarıyla ben kendi fabrikam için konuşuyorum bi kaçak akım olmayacak ıslak zeminli bir bölüm var birde idari ofis benzeri kar olacak odalar. Trafodan ag dağıtım panosuna girdikten sonra ıslak zemin olan kar olmayacak bölüm için ag dağıtımdan tali panoya tnc şekilde beslemeleri yapacağım ardından idari yerler için tns sistem ile kar koyarak ayrı bir besleme yanlış anlamadıysam çalışma mantığını çok fazla farklı kaynağa baktım ki hele ispanyolların kafamı karıştırdılar Bu şekilde yönetmeliğe uygun olacağını düşündüm. Tabi hesapları da yapacağım. Düşüncelerini almak istedim yanlış anladığım veya düşündüğüm yer olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 11.PNG
    35 KB · Görüntüleme: 10
Ekol lojistik te her tarafı alüminyum dan imal edilmiş bir konveyör de bir arkadaşım çarpıldıktan sonra kaçak akım ve topraklamanın ne kadar önemli olduğunu gördüm.Konveyörün bir bölümünde transfer sistemi vardı ve motor da topraklama olduğu halde çıkan bir kablo kaçağa neden olmuş arkadaşım çarpılınca çok şaşırdım transfer de Elektrik görünce şok oldum ne kadar sağlam topraklama yaptım derseniz deyin mutlaka sorun olabilir
Kaçak akım hayat kurtarır
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…