Islak zemin kar ve topraklama sistemi


TT ve TN-S sistemlerde priz ve aydınlatma devreleri ''direkt temas'' riski yuzunden 30 mA KAKŞ kullanılması zorunludur.

TT sistemde makine koruma topraklamasıyla donatılıp sadece ''dolaylı temas''a açık kapı bırakılır. bu yüzden her durumda, her şartta 30 mA'ya ayarlı ya da 30 mA KAKŞ kullanma zorunluluğu yoktur.

sizi tekrar düşünmeye sevk etmek için kaçak akımın 30 mA'ya ayarlanamadığı makinelerin olduğunu üzerine basarak söylemek isterim. benzer durum 300 mA'ya ayarlı sözde yangın koruma şalterleri için de geçerlidir.
 
Ben de bu makinelere şahit oldum ama 30 mA kaçak akım tutmayan makineler içlerindeki sürücülerin arızalanmasından dolayı tutmuyor.Bu cihazların içinde IGBT ve büyük kondansatörler var bu cihazlar arızalandığında gövdeye kaçak veriyor ama sürücü çalışmaya devam ediyor teknisyenler sürücüler çalıştığı için arıza tespit edemiyor ama sorun sürücülerin izolasyonunun bozulması bu cihazlar servis e gönderilip tamir edildiğinde 30 mA kaçak akım çalışıyor
Birde her kaçak akım her yerde kullanılmaz.Türkiye de en çok satılan kaçak akım AC serisi denilen evler de kullanılması gereken ürünler klimalı evler de de bu kaçak akımlar doğru düzgün çalışmaz yapıları gereği
A tipi B tipi ve F tipi denilen değişik tipler de kaçak akımlar üretiliyor ama bunların fiyatları çok pahalı olduğu gibi bulmak da zor.
Fabrika ve makinenin özelliğine göre kaçak akım kullanılırsa sorun en aza indirilebilir.
Bizdeki fabrikalardaki yetkililer kaçak akım almaları gerektiğinde malzemeciye kaçak akım var mı diye sorar malzemeciler de ellerindeki AC tipi kaçak akım mı verir ama ne kaçak akım ı alan nasıl bir ürün aldığını bilmez nede satan nasıl bir ürün satması gerektiğini bilmez
@sami inci abi sayesinde kaçak akımlar konusunda uzman bir firma ile tanıştım
 

TT şebekedeki bi makinede toprak geçiş direncine bağlı olarak kaçak akım set değerinin 30 mA'ya ayarlanma zorunluluğu yoktur. bu bazen 1 amper atıyorum bazen de 5 A'de olabilir ve bu bi güvenlik zaafiyeti oluşturmaz.

30 mA - 300 mA bi sabitse markaların role skalaları niye bu kadar geniş?

Ekli dosyayı görüntüle sar-103le-kacak-akim-role-sigma-2.webp
 
Ben ce de kaçak akımlar da esneme olmalı çünkü her makine sonuçta bir kaçak oluşturur ama Türkiye deki yönetmelik mi sıkıntılı yoksa AB ve ABD de aynı mı bilmiyorum.
Bu nedenle gerekli tip de kaçak akım kullanılsa bile zaman zaman açmalar olabiliyor.
Ama yine söylüyorum ki kaçak akım hayat kurtarır mutlaka her evde ve tesiste mutlaka olmalı Türkiye deki Elektrik abonelerinin hepsinde kaçak akım olsa yangınların yüzde 90 ı önlenebilir.
Başıma bir olay geldi bir fabrika da gece vardiyasında çalışırken çok büyük bir sağnak yağış nedeniyle çatı çöktü.Sorumlu mühendis geldi tavandan içeri su doluyor du.Mühendise dedim ki:Su alan yerlerden benim tesisatını çektiğim bölgede asla sorun olmaz ama eski tesisatın olduğu yerlere asla kimse yaklaşmasın kaçak olsa kesecek bir koruma yok diyebilmiştim.
İlla makine içinde bir kaçak olacakmış gibi düşünüyorsunuz elektrik işini peki benim başıma geldiği gibi sel olsa kaçak akım olmayan tesisatta elektrik nasıl kesilecek?Su direk kısa devre yapmaz direnç gösterir bu da bir tehlike değil mi?
Kablo kesitlerimize gôre kaç tane prize doğru Sigorta takılıdır acaba?Benim gördüğüm pek çok fabrika da 2,5 kabloya 40 A C sigorta takılı
Ama sel olan bir tesiste 1A değeri olan kaçak akım olsa bile tesisi koruyacaktır
 

KAKŞ'ler yangın korumada kısmi olarak işe yarıyorlar. öyle büyük bi koruma yuzdesine sahip değiller. o yuzden AFDD'ler standart hale gelmeye başladı.

örneğin, topraklama direnci 50 ohm bi tesiste ya da makinede oluşacak kaçak akım ayarı için şöyle bi hesap yapılabilir:

Ia x Rt < 50 V
1 x 50 = 50 V

Ia= hata akımı
Rt= toprakalama direnci

görüldüğü üzere kaçak akım oluştuğunda makine gövdesindeki gerilim 50 voltu geçmiyor. RCD'nin 1 amper'e ayarlanmasıyla da kar, yağmur, güneşli hava fark etmeksizin tam koruma sağlanıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…