lemonar
Üye
Yani bu dediğinizi anlamı jeneratörün yandı mı. Yani sardırmam mı gerekiyor
Monofaze jeneratörde nötr olmaz. Bu gözleminiz doğrudur.
Nötr; yıldız bağlı 3 fazlı üreteçlerin ortak noktasıdır. Dolayısıyla tek fazlı jeneratörde nötr olmaz. Her iki çıkıştaki gerilimin toplamı 220 v. olur.
Şayet bu jeneratörü kullanacaksanız şebeke nötürünüde jeneratör çalışırken ayırmalısınız. Daha önemli bir konu, tesisatta topraklama yapılmamış ve nötr üzerinden sıfırlama yapılmışsa kesinlikle kullanmayın.
Çünkü şebeke nötr kablosundan da Elektrik geçeceği için gövdesi metal olan cihazların gövdesine de elektrik vermiş olursun. Kolay gelsin.
bişi olduğu yok olanı kısaca özetleyim ..Ekli dosyayı görüntüle 104088Merhaba arkadaşlar Öncelikle görseldeki alternatör resmi temsilidir. Bende bulunan dizel motor arkasına bağlı alternatörümle aynı çıkışlara sahip bir monofaze jeneratörüm var. Zonguldak Ereğlide yaklaşık 1 ay önce bir afet yaşandı. O zaman ereğli ilçesinin hemen hemen tamamında bir kaç gün Elektrik yoktu. Bende elimde olan bu jeneratörü devreye aldım. Rahmetli babam şöyle öğretmişti. Elektrik panosunda ana şartelleri indir sonra iki tarafı erkek ara kabloyla jeneratörden evin herhangi bir prizine bağlantı yap. Bende öyle yaptım hatta iki katlı evimiz için 2 tane ara kablo yaptım bir tanesini de aynı usulle üst kattaki dairenin bir prizine bağladım. İlk akşam hiçbir sorun olmadı. İkinci akşam yine aynı usulle önce benim daireme elektriği verdim. Üst katın elektriğini vermek için ara kabloyu jeneratörün ikinici çıkışına aynı usulle taktığımda deyim yerindeyse motorun canına okudu. Sanki 1 ton yük çekmek zorunda kalmış bir motor gibi devri düştü. Gaz vermeye çalışıyor veremiyor ve eksozdan kapkara dumanlar atıyorduç 2. dairenin fişini çektiğimde normale dönüyordu. Bende nedenini anlayamadığım için 2. daireye elektrik vermekten vazgeçtim. Gece boyunca kendi daireme elektrik verdim. Gecenin ilerleyen zamanlarında motor çalışmaya devam etti ama elektrik üretmekten bir süre sonra vazgeçti. Bu arada jeneratörde Sigorta yok. Daha sonra başkalarıyla bu durumu paylaştığımda Nötr çakışması olmuş olabilir şeklinde yorumlar aldım. (Ne olduğu konusunda en ufak fikrim yok) Motor italyan lombardini 6,5 beygir. Arkasında yine italyan malı 4.5 kw alternatör bağlı. Sizce ne oldu? Şimdiden teşekkürler.