Jeneratör çalışırken frekans ve gücünü nasıl ölçebilirim?

frekansı ölçmek için frekansmere gerekiyor gücü ise akımı ölçerek bulabilirsin sistem 3 fazlı olduğundan tek fazdaki akımı ölçüp 1,44 e böldüğünde sana gücü KVA olarak verir.

1.44 nereden geliyor peki.

1.44 nereden geliyor peki.

Akım(A) X Gerilim(V) X Kök3 = Güç(VA)
Akım(A) X 400V X 1,732 = Güç(VA)
Akım(A) X 692,82 = Güç(VA)
Akım(A) X 692,82 / 1000 = Güç(kVA)
Akım(A) X 0,69282 = Güç(kVA)
Akım(A) / 1,44 = Güç(kVA)

Hesabını kısaltmış sanırım arkadaşımız. Ama yine tekrarlayalım, bu hesap gerilim tam olarak 400V ise ve dengeli yük söz konusu ise işe yarar.
Kolay gelsin.

Arkadaşlar ben de şunu belirteyimki genelde jeneratörlerin çıkış akımları dengesiz ise çıkış gerilimleride farklı farklı olabilir. Ancak her faz için ayrı ayrı hesap yapılacağına 3 fazın akımları ile gerilimlerinin ortalaması alınarakta yaklaşık bir sonuca ulaşılabilir.

3 fazın toplamı alındıktan sonra faz arası gerilimle değil faz nötr gerilimi ile işlem yapmak daha az hata yaptırır.

Bu arada Ohm metreler bazı markalar hariç enerji altında direnç konumuna getirilirse hem mal, hem de can kaybına yol açabilir.

Enteresan o zaman ben de KVA=Akım*0.66 formülünüde kısaltmalara ekleyebilirim.

Son düzenleme:

Hocam Sn.emodiyator 46kVA'lık hesapta ufak bir hata yapmış.Ortalama alsaydı doğru sonuç yaklaşık çıkacaktı.Ancak 70 Amperlik akımı 3 fazdanda geçiyor gibi hesap yapmış.

Hocam Sn.emodiyator 46kVA'lık hesapta ufak bir hata yapmış.Ortalama alsaydı doğru sonuç yaklaşık çıkacaktı.Ancak 70 Amperlik akımı 3 fazdanda geçiyor gibi hesap yapmış.

sn. alpernbugra ben onu bilerek yazdım bu şekilde hesap yapanlar var diye bunun yanlış bir hesap yöntemi olduğunu yazdım kendimde bu şekilde hesaplamıyorum zaten sadece ufak bir ayrıntıya değinmek istedim doğrusunu bende yorum yazan arkadaşlar da belirttiler zaten

Kusura bakmayın.Gece dikkatsiz davranmış olabilirim.

emodiyator Nickli Üyeden Alıntı
Sizin söylediğiniz formüllede bulunamaz şöyleki P=UxIx1.732 formülü yük dengeli olursa doğru sonuca götürür fakat yük dengeli değilse jeneratör fazlarından çekilen akımla hesaplarsanız yanlış sonuca ulaşırsınız bir örnekle açıklamaya çalışayım çekilen akım R= 25 A S=25 A T=25 A olsun

Görünür güç(S) S= UxIx1.732 380x25x1.732= 16.5 KVA

buda sağlaması R= 220x25= 5.5 KVA S=220x25 =5.5 KVa T= 220x25=5.5KVA

toplam = 16.5 KVA buraya kadar sorun yok

işlemi birde verdiğiniz formülle dengesiz yükde hesaplayalım

fazlarımızın akımı sırasıyla R= 15 A S= 25 T =30 olsun

S= UxIx1.732 380x 70x1.732 = 46 KVA olur sağlamasını yapalım

R= 220x15= 3.3 KVA S= 220x=5.5 KVA T= 220x 6.6 KVA eder yani toplam görünür gücümüz

S=3,3+5,5+6,6= 15.4 KVA olmasına rağmen 30 KVA lık bir yanılma meydana gelir formüle göre bulduğumuz sonuç 46 kva iken fazları tek tek hesapladığımız da çıkan görünür güç 15.4 KVA dır yani 46-15.4= 30 KVA lık yanılma

Arkadaşlar burada kalın harflerle belirttiğim kısım hakkında bir açıklama yapmak zorunda hissettim kendimi:
konu jeneratörse KVAx1.44= Amper formulü geçerlidir. Çünkü;
jeneratörlerde koyu renkte belirttiğim yer gibi bir dengesiz yüklenme söz konusu olamaz. Bu şekilde yüklenen bir jeneratörün alternatör sargılarında kayma meydana gelebilir ve alternatörümüz yanabilir. Jeneratörlerde max dengesiz yüklenme oranı (genel itibariyle) %30 dur. Bunun için jeneratörler devreye bağlanırken fazların mümkün olduğunca dengelenmesi gerekmektedir.

Şimdi gelelim 2. konuya kırmızı ile belirttiğim formulde bir mantık hatası bulunmaktadır. burada akım 70 olarak alınmamalıdır. akım değeri max. faz akımı olan 30 A alınarak işlem yapılmalıdır. Bu durumda;
S=400x1,732x30 = 20,784 KVA olarak belirlenir. Burada 30 Almammızın nedeni 21 KVA lık bir jeneratörün her fazından 30 A çekebiliriz. Eğer sizin belirttiğiniz gibi akımı 70 A almamız gerekiyorsa yeşil ile belirttiğim formulde neden 25 A olarak hesapladık???
Sonuç olarak burada güç 30 / 1,44= 20,8 A çıkar görüldüğü gibi değerler yaklaşık olarak aynıdır.

Saygılarımla...

Son düzenleme:
jeneratörü şebeke gibi düşünmeyin arkadaşlar bu bir hataya sebebiyet verebilir

soru şu bu jeneratör prime mi çalışıyor standbymı yoksa continusmu

normalde hesapları çok karışır anlatırsam ama siz 1.22 ile çarpın jeneratörünüzün kva cindsinden gücu akımı odur çıkan sonuç çerçevesinde rahat rahat kullanabilirsiniz

burada 1.22 almanızın sebebi yaklaşık olarak %15 büyük güçte jeneratör seçimi yapmanızdan kaynaklanıyor sanırım???

sn.ycmy koyu renkle belirtiğiniz yerde neye göre yüklenemez kanısına vardınız benim verdiğim örnek kafadan bir örnekti artı konuyu başlatan arkadaşımız sn. ihtiram da jeneratör gücünü belirtmemiş zaten sadece 250 amperlik kompakt şalter olduğunu söylemiş 21KVA jeneratör meselesi gündeme gelmedi bunu siz söylediniz

gelelim 2.meseleye neden 70 amper aldığımı 3.kez açıklamayacağım çünkü mesajlar ortada yorumları dikkatlice tekrar okursanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Ayrıca verdiğiniz örnek 21 KVA jeneratöre değil de 22 KVA jeneratörün etiket değerlerine daha çok uyuyor

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…