Jeneratör Koruması

Hocam jenerator ureticileri de dahil,herkes,tesis jenerator uzerinden beslenmekte iken, kompanzasyonun kesinlikle devrede olmamasi gerektigini soyluyor o acidan sordum...Jenerator calismakta iken kompanzasyonun devrede olmasinda hicbir sakinca yoktur der misiniz?
 
sn durceylen, ENTES C-CS modellerinde  generator ınput klemensine 110-250 V  AC  verilmesi yeterli. cos2 moduna geçerek sistemi kompanze etmeye başlıyor.denemek babından , şebekeden beslemeniz halinde cos2 nin aktif hale geleceğini göreceksiniz.selametle
 
Sayın hicbirsey,

Jeneratör üreticileri işletmelerin durumlarını tek tek bilemediklerinden haliyle böyle bir önlem almaları gerektiği uyarısında bulunacaklardır. Bende jeneratör üretici firması olsam aynı uyarıyı yapardım. Ancak, ölçüm yaparak sistemdeki kompanzasyonun devre dışı olup olmayacağı sistemin cos Fi'sine göre değişecektir.
 
Sayin durceylan, ogrenmek istedigim icin soruyorum...Kompanzasyonun, jenerator calismakta iken devrede olmasinin sakincalari nelerdir?Bu sakincalarin sebebleri nelerdir?Cosfi hangi degerine kadar sakincali,hangi degeri sakincali degildir? Cosfi degeri (kompanzasyonsuz) 0.8 olan bir isletme uzerinden ornek verebilir misiniz?
 
Aslında açıklamalar gayet açık. Jeneratör devrede iken sistem kapasitif durumda değil ise bir sakıncalı durum sözkonusu değildir. Jeneratör çalışırken Cos Fi 0,8 olan bir sistemde kompanzasyon devreye girer ve sistem kapasitife doğru yol alacaksa durum sakıncalıdır ve röle buna müsaade etmez. Ama jeneratör devrede ve kompanzasyonda devreye girer ve sistem endüktifte kalırsa bir sakıncalı durum sözkonusu olmaz ve röle kompanzasyon sistemini devre dışı etmez.
 
Tesekkurler sayin durceylan aciklamalariniz icin...Benim bundan anladigim, jenerator calisirken kompanzasyonun devrede olmasindaki sakinca: enduktif bolgeyi 0.99 a yaklastirayim derken istemeden kapasitif bolgeye girebilme ihtimalidir?Dogru mudur?
 
ben olmaması gerektiğini düşünüyorum.aksi taktirde jeneratörün devreye girerken zorlanabilecegini düşünüyorum
 
Evet sayın hicbirsey, cos Fi 0,99'a kadar endüktif bölgede kaldığı müddetçe kompanzasyon jeneratöre bir zarar vermez. Hatta cos Fi' nin endüktif 1'e yakın olması jeneratör için verimlidir. Ama kapasitif bölgeye geçerse jeneratöre zarar verir. EKR24k rölesinin jeneratör koruması bunun içindir.
 
Aciklamalariniz icin tesekkur edrim sayin durceylan...Jenerator devredeyken kompanzasyonun devrede olup olmamasi konusu ciddi ve kismen de muglak bir konu oldugu icin bu denli uzerine dusuyorum...Ayri bir baslikta eni konu irdelenmeyi hakedecek kadar guncel ve onemli bir konu...Saygilar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…