Küçük Gerilim Kullanma

ahmethoca

Üye
Katılım
28 May 2014
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
36
Konum
Bartın
-• Bir yalıtım hatasında Elektrik çarpmasının etkili olmaması için, elektrikli araçların 42 voltluk gerilimle çalıştırılmasıdır. Bu korunma önlemi yapılan elektrikli araçları ayrıca topraklamaya gerek yoktur. Kazan içinde veya buna benzer dar ve iletken kısımları bulunan yerlerle ıslak yerlerde, alternatif akım ile çalışan lambalar kullanıldığı takdirde küçük gerilim kullanılmalıdır. Bu devredeki fişler aynı yerde bulunabilecek daha yüksek gerilimli prizlere uymayacak türden seçilmelidir.

Yukarıdaki ifadeyi bana açıklayabilir misiniz?
 
tersanelerde gemi yapımında seyar lambalar 24 volt olarak kullanılır. bu seyar lambaların fiş ve pirizleri
değişiktir normal 22o voltluk pirizlere uymaz ve pirizlerde 24.volt yazısı bulunur.
 
Merhaba. Benim tam olarak anladığım kadarıyla; 42 volta kadar çarpılma tehlikesi olmadığı için ayrıca bir koruma topraklamasına bu voltajlarla çalışılırken hiç gerek duyulmaz. Kapalı, iletken ve ıslak ortamlarda düşük ac gerilimli lambalar kullanılmalıdır ki bu ıslaklık yüzünden lambadan bir kaçak akım oluştuğunda bu bir çarpılma riski oluşturmasın. Alçak gerilimde kullanılan fiş-priz bağlantıları daha yüksek gerilimli 220-380 volt ac'lik fiş-prizlere uyumlu (Üniversal) yapıda olmamalıdır ki yanlışlıkla onlara takılınca bu seyyar lambalar patlamasın ve ayni zamanda bir kaçak akım riski hiç doğmasın. Kolay gelsin.
 
hiç bir şey anlamadım:(
 
Sn. Hocam, çok değerli öğretmenim; eğer branşınız tam olarak elektrikle ilgili değilse bu konuyu anlamanız bu yüzden zor olmuştur diye düşünüyorum. Topraklama konusuyla, Elektrik bilgisiyle, zayıf akım ve kuvvetli akımla ilgili ön bilgileriniz olduğu var sayılarak belirli bir seviyeden bu bilgiler yazılmıştır. Ancak bu konu başlıklarını Megep Dökümanları'ndan detaylı olarak okursanız bu yazılanları anlamanız çok çok kolaylaşacaktır.

Daha basit anlatımla daha güvenli olarak çalışılacak yerlerde düşük dc veya ac akımı kullanılır. Çünkü elektrik ıslaklığı, suyu sevmez, bir kaçak olduğunda voltaj 220 volt civarındaysa ve lamba duyundan elinize değmesiyle, suyun direk temasıyla çarpılma olayı o anda, kısmen bu iletken zeminle faz ucu arasında oluşabilir. Bu durumda koruma (işletme) topraklaması ve kaçak akım rölesi birlikte varsa ikisi sayesinde çarpılıp ölmekten kurtulabilirsiniz. Oysa düşük gerilimle 24-36-24 volt ac veya dc ile yanan bir lamba duyundan, herhangi bir alıcıdan kaçak yolla elektrik akımı gelse bile sizi çarpacak veya öldürücü olmayacak kadar tehlikesizdir. Bunun için topraklama hattına tek fazda 3. bir toprak hattına bu şartlarda pek gerek duyulmaz. Bir de bunları (24 voltluk veya 220 voltluk seyyar uzatma kablolu lambaları) çalıştırmak için ya 24 volt ac yazılı veya 220 volt ac yazılı prizleri kullanırız. Bu prizlere girecek 24 volt ac ve 220 volt ac fişleri birbirlerine uymayacak şekilde standart yapıda olmamalıdır ki yanlışlıkla biri diğerinin prizine takılmasın. Bu şekilde oluşacak bazı iş kazası risklerinin tam önüne geçilmiş olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İnsan hayatı için tehlikeli sayılan AC 50 V un altında gerilimle çalışan aydınlatma kullanmalıyız ki izolasyon hatalarında insana zarar vermesin. Genelde 24v kullanılıyor. Başkasını ben görmedim. Ve bunların fiş-prizi ayrı yapıda olmalı ki yanlışlıkla 220V prize takılmasın, yoksa aydınlatma zarar görür ve çarpılma riski vardır. Eskiden sadece kapalı alanlarda bu zorunluluk varken artık açık ve kapalı alanlarda tamamen düşük gerilimle çalışan aydınlatma kullanma zorunluluğu vardır.
Screenshot_2017-12-10-14-43-15-211.jpeg
Screenshot_2017-12-10-14-43-38-976.jpeg
 
Armatürde trafo kullansak zaten bu fiş ve prize ihtiyaç duymayız diye düşünüyorum.
 
Sadece armatür olarak bahsedilmemiş. Dar,
ıslak, vb. sıkıntılı anlarda kullanılacak tüm
enerji için bahsedilmiş.
 
Fiş priz seyyar lambalar için geçerli. Normal çevre aydınlatmada sabit armatürlerde yine 220V kullanılıyor zaten ama bahsedilen kapalı, nemli ortamlarda kullanılan sabit armatürlerde dediğiniz gibi olursa armatüre gelene kadar 220V dolaşacak. Bu da yine tehlike...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,649
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri
Üst