kül olan komp panosu


Aşağıya 50kVAr'lık siemens kompanzasyon kontaktörüne 65kVAr kondansatör bağlanması neticesi oluşan hasarın fotosunu ekledim. Hasardan sonra fazla kondansatör grubu devreden çıkarılmış ancak çok geç kalınmış (kesik kahverengi kablolar.)
Kondansatör nominal gerilim üzeri voltaj - Sık anahtarlama (devreden çıkan grubun tekrar devreye girmesi durumu(ilave deşarj ünitesiz)) - Aşırı sıcaklık+aşırı toz - gevşek bağlantılar (6ayda bir tüm bağlantılar kontrol edilmeli) -harmonikler yangın çıkmasına sebebiyet verecek şuan aklıma gelen durumlardır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
"Kondansatör nominal gerilim üzeri voltaj - Sık anahtarlama (devreden çıkan grubun tekrar devreye girmesi durumu(ilave deşarj ünitesiz)) - Aşırı sıcaklık+aşırı toz - gevşek bağlantılar (6ayda bir tüm bağlantılar kontrol edilmeli) -harmonikler yangın çıkmasına sebebiyet verecek şuan aklıma gelen durumlardır."

İlave olarak kullandığınız sigortalar. Sahada karşılaştığım bazı uygulamalarda, kondansatör sigortalarının w otomat olduğunu gördüm. w otomatın kısa devre kesme kapasitesinden kaynaklı yangın çıkmış olabilir.
 
evet haklısınız panoda kullandığım tüm sigortalar w otomat ama hep w otomat diğilmidir?yani benim bildiğim ve gördüğüm budur HN mı kullanmam gerekliydi aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler..
 
tesiste nasıl cihazlar çalışmakta ne tur cihazlar var ?
 
evet haklısınız panoda kullandığım tüm sigortalar w otomat ama hep w otomat diğilmidir?yani benim bildiğim ve gördüğüm budur HN mı kullanmam gerekliydi aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler..

W otomatların kısadevre kesme kapasitleri oldukça küçüktür 3-6-10kA gibi oysaki kompanzasyon sistemi ana panoya,şebekeye,trafoya yakın noktalarda olduğundan kısa devre akımları genellikle yüksektir kondansatör de meydana gelecek olası kısadevre durumunda w otomatlar tahrip olarak yangın çıkmasına sebebiyet verebilirler bu bir risktir. NH Bıçaklı sigortalarda ise kısadevre kesme kapasitesi 120kA kadardır yangın çıkma riski yoktur.
Bu nedenle kompanzasyon sistemlerinde Buşonu gövdesinde rahatlıkla ayrılabilen plasitk gövdeli (dikey tip sigortalı yük ayırıcılar) kullanılmalıdır.
 
değerli analizör arkadaşım anladığım kadarıyle şunu demek istiyorsun her kondansatöre bir gurup (yani üçlü) NH sigortamı koymam gerklidir.
 
değerli analizör arkadaşım anladığım kadarıyle şunu demek istiyorsun her kondansatöre bir gurup (yani üçlü) NH sigortamı koymam gerklidir.

Evet büyük firmaların yaptığı kompanzasyon panolarını incelerseniz dikey tip NH sigortalı yük ayırıcı olduğunu göreceksiniz. W otomat kullanımı teknik açıdan sakıncalıdır tercih edilme sebebi ise teknik düşünülmemesi ve ekonomik oluşudur.
 
geçmiş olsun

oncelikle kompanze panosu kontaktörlü olarak kurulmus ise yıllık ve aylık bakımlarının muntazam bir şekilde takip edilmesi gerekli

en önemli sebebi ise kontaktor cekme ve bırakama anındaki olusan ark ve voltaj dalalanmalarının kondansatör üzerindeki etkilerinin hiçte gözden kacırılmaması gerektigi

ve tabiki harmonik te ek olarak kondansatörlerin ömrünün %10-20m oranında dahada kısalmasına sebep olur

bu yuzden egerki yeni pano yapılacak ise benim size en büyük tavsiyem tristör tetiklemeli ve harmonik destekli olmasıdır

kolaay gelsin
 
metehan arkadaşım bence senin panonun yanma sebeplerinden biri sayılacak olan siemens marka otomat kullanman olabilir.bu konu hakkında sitede bir kaç sefer karşılaştım siemens marka sigortaların hammaddesinde kısa devre anında kömürleşen bir madde kullanılıyor ve bu kısa devre anında sigorta devreyi kesse bile sigortadan akım geçiyor tabi kondansatörlerinde ömrünü doldurmuş ve patlamış sa panonda yangın çıkar ve panon yanar felaket senaryosu gibi ama mazur gör arkadaşım hayırlı işler.
 

Arkadaşım bunun siemensle federalle moellerle alakası yok ! otomatik sigortaların kısadevre kesme kapasitleri çok düşük olası atıyorum hesap neticesi 80kA kısadevre akımı çıktı hesapta senin otomatın en babası 10kA'e dayanır yani kısadevre durumunda resmen patlar yanar bunun markayla modelle alakası yoktur. Doğru yere doğru malzeme kullanmakla alakası vardır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…