k-2 zincir izalatörlerin özellikler..?

hasan76

Üye
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
40
477 mcm enh. daki askı zincir izalatörlerin bazılarında 2 bazılarınıında 3 nün birden baklaların porselen kısımlarında kırılmalar var.. özel olarak taş atılarak kırılmış... bu halde hattımız enerjili vaziyete .. fakat bazı zamanlar özellikler sabahları hattımızda açmalar oluyor... sebebi bu olabilirmi.. hem bu izalatör lerin özelliği ne..?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
hatta yıldırım cok düşüyordur kırılmalar ondan olabilir.tabi yıldırım cok düşen bir hatta muhakkak izalatör dipleri yanmış olabilir kim kırmak isterki?.Sabah nemim max oldugu saatlerden biri çig düser.Ayrıca nemli ortamlarda bakla sayısı artar.
 
izalatördeki çatlama normal bir olay da olabilir zamanla kendiliğinden çatlama yapabilir.
hat açma olayına gelince kendi og kabininiz mi var yoksa tedaştan direk mi geliyor.hat üzerinde başka og müşteri bağlı mı sebep bunlarda olabiblir.
arkadaşn dedii gibi sis (nem) açmalara büyük etken. sis tipi ve bakla sayısını arttırmanızı öneririm.
 
477 mcm iletkeninde 3 bakla varsa hattınız 30.000 v tur. kullanmış olduğunuz 3 baklalı izalatörün herbiri 11.000 ohm direnç özelliği gösterir. buda 3x11.000=33.000 ohm yapar.kullanmış olduğunuz izaltörlerin direnci voltunuzdan büyük olduğu için yalıtımı sağlar.yani direkle iletken arasındaki yalıtkanlığı sağlar.

Sabah kalktığınızda dediğiniz gibi eğer hattınız açılıyorsa ya izalatörlerde bi sorun vardır.oluşan sorunlar
1-eksik olan izalatörlerin hava aralığı (yalıtkanlığı) kayboluyo izalatörünüzü patlatmıyor hattı açtırıyor olabilir.
2-hattın izatörlerinde ince bi çatlaktan dolayıda olabilir. nemin artmasıyla birlikte çatlağa sızan nem iletken görevinde olup açılıyor olabilir.yine izalatörünüzü patlatmayabilir.(saçma bi yakşaşım demeyin başımıza geldi)
3-bulunduğunuz bölge aşırı nemliyse izatörleri arada bir yıkatmanız gerekir.zamanla toz nem-toz nem hattı berbat eder.
yada;
hattınızın altında ağaç varsa, toprak ile hattınız arasında ağaçlar iletken görevi yapabilir.bu ağaçların yıllık olarak kesilmesi gerek.

bu hat tabi sizin kontrolunuzde ise (kendi kök binanızdan sonra olan durumlarda) olabilir.hattınızda başka bi trf bağlı ise oradanda darbe gelebilir.
 
Sn. Hakan ÖZKAYA Muhtemel arızaları sıralamışsınız.Sanırım Tedaş'ta çalışıyorsunuz (Bende öyle).
Ancak; Şu 33.000 ohm konusunu bir daha araştırsanız...! Benim bildiğim kadarıyla İzolatörlerin dirençleri sonsuzdur.....
------Zira: 30.000 / 33.000 = 0,90 A. (Ohm Kanunu)
Yukardaki işleme göre bir izolatörden toprağa 0,9 Amper geçiyor demektir. Sizce mümkünmü..
Dahası Bir faz üzerinde bulunan tüm izaolatörlerin paralel bağlandığını düşünrsek bu hesap çok ilginç noktalara gelir (Kirşof Kanunu). (Dirençler parelel bağlandıkça değerleri düşer)

---------Selametle............
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…