Şİmdi ben sana izah edeyim sen sistemine 3 fazlı kak rölesi bağlayacaksın dolayısıyla cihazın her fazından o fazın gücü kadar akım geçecektir. Bundan dolayı 3 fazlı
Sigorta olsun, tmş olsun, kak rölesi olsun nominal akımlarını belirlerken en yüklü fazın çekeceği akıma göre belirlemen gerekir. Toplam güce göre faz başına düşen akımı hesaplarsan faz başına düşen ortalama akımı bulmuş olursun....
Örnek vereyim... Eğer dengesiz yüklenmiş bir sistemse; R = 9000 W, S = 500 W, T = 5000 W, Toplam güç = 14500 W Faz başına ortalama akım = 14500 / (1.73x380x0.8) = 27.53 A olarak hesaplanır. Sen buraya 3x32 A otomat bağladım tamam koruma yaptım diyebilirsin.
Ancak en yüklü fazın akımını hesaplarsan Ir = 9000/220 = 40,1 A olarak hesaplarsın. Yani seçtiğin 3x32 A otomatın bir fazından 40 A akım akacaktır ve sigortanın o fazı sürekli ısınınacaktır.... Böylesi dengesiz yüklenmiş bir sistem için en yüklü faza göre hesap yapmak doğrudur.
Tabiki sistemin dengeli yüklenmişse toplam güce göre faz başına düşen ortalama akımı hesaplayarak koruma cihazının nominal akımını seçebilirsin... Çünkü dengeli sistemde iki hesap arasında fazla fark olmaz...
Ek olarak verdiğim dengesiz yük örneği gibi bir sistem varsa zaten o sistemin fazlarını bir an önce dengelemek gerekir...