Kaçak Akım Şalter Değerinin (30mA) Seçilmesi

Arkadaslar hepinize öncelikle teşekkür ederim. Genius ve cuneytkoylu arkadaslarımız hangi faz yüksek değere sahipse ordan hesaplama yapma yoluna gitmiş. Teknik resam arkadaşımda toplam güçten gitmiş. Peki bu iki durum arasında ki fark nedir??
Teknik ressam, konuyu anlamak için böyle bir örnek verdim. Tek hatta çok karşılasıyorum hepsi tek kaçak akımına bağlı, akım değerinii nasıl hesaplayacağım noktasına takılıyorum.
 
Şİmdi ben sana izah edeyim sen sistemine 3 fazlı kak rölesi bağlayacaksın dolayısıyla cihazın her fazından o fazın gücü kadar akım geçecektir. Bundan dolayı 3 fazlı Sigorta olsun, tmş olsun, kak rölesi olsun nominal akımlarını belirlerken en yüklü fazın çekeceği akıma göre belirlemen gerekir. Toplam güce göre faz başına düşen akımı hesaplarsan faz başına düşen ortalama akımı bulmuş olursun....

Örnek vereyim... Eğer dengesiz yüklenmiş bir sistemse; R = 9000 W, S = 500 W, T = 5000 W, Toplam güç = 14500 W Faz başına ortalama akım = 14500 / (1.73x380x0.8) = 27.53 A olarak hesaplanır. Sen buraya 3x32 A otomat bağladım tamam koruma yaptım diyebilirsin.

Ancak en yüklü fazın akımını hesaplarsan Ir = 9000/220 = 40,1 A olarak hesaplarsın. Yani seçtiğin 3x32 A otomatın bir fazından 40 A akım akacaktır ve sigortanın o fazı sürekli ısınınacaktır.... Böylesi dengesiz yüklenmiş bir sistem için en yüklü faza göre hesap yapmak doğrudur.

Tabiki sistemin dengeli yüklenmişse toplam güce göre faz başına düşen ortalama akımı hesaplayarak koruma cihazının nominal akımını seçebilirsin... Çünkü dengeli sistemde iki hesap arasında fazla fark olmaz...

Ek olarak verdiğim dengesiz yük örneği gibi bir sistem varsa zaten o sistemin fazlarını bir an önce dengelemek gerekir...
 
Genius çok çok çok teşekkürler. Anladım olayı, cok iyi izah etmişsin, sagolasın..
 
Kesinlikle teknik_ressam08 arkadaşın söylediğine katılıyorum. Korumanın insan için mi yoksa cihaz için mi yapıldığına karar verilmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca K.A.K.R. seçimi ve montajının yanında bağlandığı sistemdeki topraklamanın da güçlü olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.

Zayıf bir topraklama sistemine bağlanan kaçak akım koruma rölelerinin işlevlerini doğru bir şekilde yapmadığı görülmektedir.
 
klima olması sebebiyle insan koruması için 30mA kaçak akım rölesi kullanman ve bu kaçak akımı tutturabilmen için iyi bir topraklama yapman şart gibi gözüküyor.
 
aslında bu konuda yönetmelik revize edilmeli.
yönetmelik ana pano için 300mA tali panolar içinse 30mA kak kullanılsın der.
fakat başta motorlar olmak üzere bir çok devrede kaçak akım tutmamaktadır.
 
Cihaza Göre Kaçak Akım Değerleri :
· Faks 0.5-1 mA
· Yazıcı <1 mA
· Bilgisayar 1-2 mA
· Fotokopi 0.5-1 mA
· Elk. Ev aletleri <0.75 mA
· Aydınlatma armatürleri <1 mA

Uygulamadan Önce Bilinmesi Gerekenler :
· Her hattın kendinden 1 mA lik bir kaçak akımı vardır.
· Sistemler zamanla eskiyecek ve kaçak akımları artacaktır.
· 30 mA insan hayatı koruma içindir ,dolayısıyla evlerde ıslak prizler ve doğrudan temas riski olan tüm cihazların prizleri bu eşik değerindeki kaçak akım rölesine bağlanmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,759
Son üye
imot

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst