kaçak akım arızası

elektro34

Üye
tesisatını yapdığım bir mutfakda karşılaştığım bir arıza hakkında yıorumlarınızı almak istedim arıza şu şekilde gerçekleşiyor.mutfakda elektrikli olarak bulaşık makinesi ve davlunbaz var.heryer paslanmaz tezgahlar ve bulaşık makinası dahil.ilk farkettiğim bulaşık makinası tezgaha değdiği zaman kaçak akım atıyordu.bulaşık makinesinde sorun yok topraklama var linye aynı şekilde sorun yok bulaşık makinesini yerine iterken paslanmaz tezgaha değdiği için k.a.r. atıyordu tezgaha bir yerlerden kaçan bir akım var diye düşündüm davlunbazın olduğu kısıma panodan topraklama verdim kabloyla normalde topraklaması var işin ilginç yanı burası dışarıdan verdiğim toprağı paslanmaz tezgaha değdirdiğimde k.a.r. atıyor fakat davlunbazın kendi linyesin dede toprak var bu neden kaynaklanıyor olabilir davlunbaza giden toprak hattında sorun yok nötr ve fazdada sorun yok bu arızanın nedeni ne olabilir yorumlarınız için şimdiden teşekkürler

İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kardeş mantıklı olarak düşünürsek, bişeylerde problem olduğu için kaçak akım rölesi atıyor demektir. onda problem yok bunda problem yok dersen arızayı bulamazsın.
önce kaçak akım rölesini anlatayım ( bilmediğini düşünerek yazıyorum) k.a.r. kirşofun akımlar kanununa göre çalışır. yani bir düğüm noktasına giren akımların toplamı. o düğüm noktasından çıkan akımların toplamına eşittir. prensibiyle çalışır. fazlardan giren akım. nötr den çıkanla eşit değilse (30 mA ve 300mA tolerans olabilir k.a.r tipine göre değişir) k.a.r atar.
--birinci yapman gereken faz- nötr ve faz-toprak arasında ölçüm yap ikisi arasındaki fark 2 volt civarı olması gerekiyor.
--ayrıca nötr- toprak arasında bi kısa devre varsa k.a.r. tutmaz.
--kullandığın nötürün k.a.r. dan geçen nötr olduğuna emin ol, yani fazı başka yerden nötrü başka yerden alırsan kar atar.
--bulaşık mak, çamaşır mak, ütü, tost mak. bu tip cihazlar ( yani rezistanslı) genelde çok arıza yapar. rezistanslar zamanla nemlenip kaçak yapabilir. cihazın sağlam olduğundan emin ol.
--tezgah altı prizler zamanla nemlenebilir veya prize su girebilir. prizin sağlam olduğundan emin ol...
--kablo bağlantılarının özellikle nötr ( panoda, buatta, ve prizde) gevşek olmadığından emin ol

aklıma başka bişey gelmiyo şimdilik.

Bütün elektrikli cihazları devre dışı bırak eğer problem varsa prizleri kontrol et bir yerlere kaçak yapıyor olabilir eğer problem yoksa sırayla cihazları devreye al yani prize tak bu işlemi problem çıkartan cihazı bulana kadar yap fakat şöyle bir olay da olabilir bulaşık makinasına gelen hattında topraklama yok gövdeye kaçak var tezgahında metal olduğu için bir omajı var eğer ki kaçak akım rolesi olmasaydı tezgahta elektrik olacaktı kaçak akım rolesi olduğu için atıyor birde bulaşık makinasına bağlı olan prizin sağlamsa bulaşık makinası eski olabilir gövdeye kaçak yapabilir

bir yerlerde nötr ile toprak yerdeğiştirmiş olabilir

vavien anahtarı hepimiz biliriz iki devre araya bir tarafa faz diğer tarafa lamba devresi indirirsin balkonda borunun içinde su var kablolar ıslak iki tanesi sıyrık k.a.r.tutmuyor,iki tane ayrı ayrı sigortadan linye çıkıyor biri antrenin sagından biri solundan gidiyor en sondaki buatlarda karşılıklı nedense tesisatcı araya boru koymuş sonrada ayrı olan linyeleri en sonda birleştirmiş k.a.r tutmuyor burası çok önemli bakın,asma tavanlarda genelde demir çakılır kacak akım tutmaz.

Son düzenleme:
merhaba arkadaşlar arızayı buldum bugün davlunbaza hız ayar anahtarı bağlamışdık hız ayar anahtarına faz giriyor nötr giriyor faz çıkıyor motora gidiyor motorun nötrle toprağı panodan ayrı gidiyor hız ayar anahtarındaki nötr karışıklık yaratıyormuş nötrü çıkardım panodan problem ortadan kalkdı herkese yorumları için teşekkürler...

benimde aklıma hemen mobilyacılar geldi ne zaman bişeyleri monte etseler deliyolar boruları parçalıyolar kabloları gıcık oluyorum.

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri