iki faz kopuksa + nötr sağlam + 1 faz sağlam ise
binada monofaze sayaçlar varsa . ( geçici )
birde
arızalı iki faz trafodan boşta olması gerekir .
bağlı ise eğer arıza yerinden diğer fazlarla birleşme olursa kötü olur o zaman !!!
nötr kopuksa tüm binanın enerjisi kesilmesi gerekir .
bunu biliyorum demek istediğim evlerin biri r biri s biride t değil bu durumda dairelerin hepsini r den besleyip gösterebilir misiniz durumu, çünkü kabloda s ve t fazı patlak olduğu için uçları boş trafoda bağlı değil evler sadece r üstünden bağlı
Mantık hatasına düştüğünüz bi nokta var binanızın tamamı da tek fazdan beslenmiş olsun sonuç yine değişmeyecektir.Size enerji veren trafonun tam yükünün tek fazda olma ihtimali yok teorik olarak mutlaka S ve T fazından beslenen alıcılar olacaktır.Burada önemli olan kopma noktasının nerede olduğudur.Eğer bina giriş panosunda bu olay gerçekleşmişse sadece bulunduğunuz bina etkilenecektir.Fakat kopma size enerji veren hattın herhangi bir yerinde kopma durumunda diğer fazlardan gelen akım yine sizin binanızda ki alıcılara zarar verecektir.Bu durumda binanızın tek fazdan beslenmesi cihazlarınızın zarar görmesini engellemeyecektir.
Çizdiğim resimdeki daire yazan kısımları farklı binalar olarak düşün sonuç yine değişmeyecektir.
teorik düşünsek ne dememiz gerekir peki? hocam şöyle olmuş altyapı kablosu ek yerinden patlamış eski bir kablo o yuzden iki fazı iptal edip direk 3 kabloyuda tek faz üzerinden beslemişler şimdi darbe şok cihazlarıyla patlayan yeri arıyorlar ilk gün bulamadılar tekrar bağlarkende yanlış bağlanmış
site evlerinin ana hattı için !!!
sitede hiç mi ? üç fazlı enerjili ev yok mu ?
1 faza düşen enerjili ilk ev ek yeridir ( ? o evin oralarında kopuk )
tekrar yanlış bağlantı olsa bile 4 kablo renklerine göre bağlanmasın nötr bile rengi değişik olsun site evlerinin tüm kofrelerinden kabloları değiştirirsin ( doğru durum değil )
düzelir yeterki nötrü kofrede doğru yere bağla .
Mantık hatasına düştüğünüz bi nokta var binanızın tamamı da tek fazdan beslenmiş olsun sonuç yine değişmeyecektir.Size enerji veren trafonun tam yükünün tek fazda olma ihtimali yok teorik olarak mutlaka S ve T fazından beslenen alıcılar olacaktır.Burada önemli olan kopma noktasının nerede olduğudur.Eğer bina giriş panosunda bu olay gerçekleşmişse sadece bulunduğunuz bina etkilenecektir.Fakat kopma size enerji veren hattın herhangi bir yerinde kopma durumunda diğer fazlardan gelen akım yine sizin binanızda ki alıcılara zarar verecektir.Bu durumda binanızın tek fazdan beslenmesi cihazlarınızın zarar görmesini engellemeyecektir.
Çizdiğim resimdeki daire yazan kısımları farklı binalar olarak düşün sonuç yine değişmeyecektir.
evet hocam sormak istediğim de bu zaten binaların sayaç panosu ortak ve tek fazla besleniyor, diğer iki faz geçici olarak hiçbir yere bağlı değil, bu sayaç panosuna gelen nötr kopsa etkilenecek olanlar sadece bu panoya bağlı on evdir peki nasıl bir etki görecek prizlerde faz nötr gerilimi 0v mu olacak, kontrol kaleminyle nötre bakıldığında kalemin ışığı mı yanacak, bu durumda evdeki cihazlar ne hale gelir eğer evlerde kakr olmama durumunda
Monofaze tesisatta nötr kopmasi durumunda bir sorun olmaz..sistemde kacak akim varsa atar.yoksa da herhangi bir sorun olmaz..cihazlarda düşük gerilim gorulur.sanirim 50 volt mertebelerinde.yaniliyor da olabilirim..bu düşük gerilim sabit olduğu için cihazlar calismaz ve bir zararı olmaz.
Monofaze tesisatta nötr kopmasi durumunda bir sorun olmaz..sistemde kacak akim varsa atar.yoksa da herhangi bir sorun olmaz..cihazlarda düşük gerilim gorulur.sanirim 50 volt mertebelerinde.yaniliyor da olabilirim..bu düşük gerilim sabit olduğu için cihazlar calismaz ve bir zararı olmaz.
Birincisi hoca filan degilim.
Bildiğim ve karsilastigim durumları yazmayı severim genelde..yanılıyor da olabilirim tabi.. nötr kopması halinde bir defasinda ölçü aleti ile ölçüm yapmıştım ve düşük gerilim görmüştüm..sebebini bilmiyorum mühendis abilerimiz aciklasin onu da
Birincisi hoca filan degilim.
Bildiğim ve karsilastigim durumları yazmayı severim genelde..yanılıyor da olabilirim tabi.. nötr kopması halinde bir defasinda ölçü aleti ile ölçüm yapmıştım ve düşük gerilim görmüştüm..sebebini bilmiyorum mühendis abilerimiz aciklasin onu da
videoda bi hocamız açıklamış prizler 0volt olur demiş kontrol kalemi ışıpı hem faz hem nötrdede yanar demiş. resmi ekledim. peki bizim durumda nötr gitmeyince tek faz gitti evdeki buzdolabıda büyük bir ihtimalle gerilim düşük geldiği için gürültülü çalıştı. ama eğer 0volt gittiyse nasıl çalıştı? yani hangisi doğru bende tam bilmiyorum dediğiniz gibi bizi mühendis abilerimz aydınlatır
videoda bi hocamız açıklamış prizler 0volt olur demiş kontrol kalemi ışıpı hem faz hem nötrdede yanar demiş. resmi ekledim. peki bizim durumda nötr gitmeyince tek faz gitti evdeki buzdolabıda büyük bir ihtimalle gerilim düşük geldiği için gürültülü çalıştı. ama eğer 0volt gittiyse nasıl çalıştı? yani hangisi doğru bende tam bilmiyorum dediğiniz gibi bizi mühendis abilerimz aydınlatır
Nötr gelmeyen cihaz hic calismazki nasıl gürültülü çalışıyor..hic basima gelmedi ama dediğim gibi düşük gerilimler olacağı için herhangi bir zarar vermeyecektir..kolay gelsin.
Yanlış bilgi nötr kopması durumunda düşük gerilim görmeniz yüklerin empedansı ile alakalıdır.Her zaman bu durum gerçekleşir diye bir şey söylenemez.Çoğu kez yüksek gerilim den dolayı cihazı yanan abonelerle çok karşılaştım.
* Nötr kopması aynı daire içinde ise sorun olmaz farklı noktada kopması durumunda (bina girişi Şebeke) birçok cihaz zarar görür.
*Sistemde kaçak akım varsa atar yorumu yanlış bina girişi ve şebekeden kopmalarda girişi çıkış akımı eşit fakat gerilim farklıdır bu nedenle kaçak akım rölesi gene açmaz devreyi
* Cihazlarda her zaman düşük gerilim görülmez hatta çoğu zaman yüksek gerilim görülür. (220-380 arası)
*Düşük gerilim sabit olduğu için cihazlar yanmaz demişsin buda yanlış bir çok cihaz düşük gerilimde arızalanır.