- Katılım
- 5 Tem 2007
- Mesajlar
- 5,891
- Puanları
- 856
Hangi I / S ten bahsediyoruz ?
Arkadaşlar üç fazlı ve tek fazlı devrelerde gerilim düşümü hesabı ve akım kontrolü hesabı ile ilgili bir çok sitede bir çok program inceledim ve çoğunun yanlış ve gereksiz veri kalabalıkları ile dolu olduğunu gördüm. Bunlara örnek vereyim motorlar için demeraj akımından yola çıkıp kesit hesaplayan dosya gördüm bir sürü formülüzasyonlar, Motorlar için kesit belirlemede motor etiket gücünü direkt elektriksel güç olarak alıp hesap yapan dosyalar gördüm. Yapılan yanlışlıklarla birlikte oluşan kalabalık haliyle bu dosyaları kullanmak isteyenlerinde kafasının karıştığına şahit oldum. Bu nedenlerden dolayı size gayet basit ve pratik üç fazda ve tek fazda gerilim düşümü hesabı yapabileceğiniz kendi hazırladığım xls dosyayı sunuyorum. redüksiyon(reduction:azaltma,küçültme) faktörü hesaplanırken birçok kat sayı (fonksiyon) değişken vardır,doğrusu bu katsayıların tek tek belirlenmesidir.Gerçek akım taşıma kapasitesi kablonun akım taşıma kapasitesinin direk %70'i %75'i %80'i gibi sabit alınarak yapılan hesap aslında doğru değildir o nedenle bu hesabı dosyama koymadım(kısadevre+gerilim düşümü hesabı olarak daha önce size sunduğum dosyada %73 kabulü var mesela) . Kabul edilebilir gerilim düşümü değeride yapı bağlantı kutusundan aydınlatma devreleri için %1,5 motor(kuvvet)devreleri için %3 kendine ait özel trafosu olan tesisler için %5 olduğu bilindiğinden kullanıcı kesitin gerilim düşümüne göre uygun olup olmadığına zaten karar vermiş olacaktır. Kesitin Akım kontrolüne göre uygunluğunun belirlenmesinde toplam redüksiyon faktörünü oluşturan k katsayılarını belirten tablolar emo ajandalarının arkasında mevcuttur yada doğru olmamakla birlikte en kötü durum varsayılıp redüksiyon faktörü %70 alınır. Akım kontrolünde bu uyarımı dikkate aldıktan sonra vermiş olduğum dosya ile yükünüze çekeceğiniz kablonun kesitini rahatlıkla belirlemiş olursunuz.
merhaba arkadaşlar akım taşıma kapasitesi toprakta , havaya göre neden daha fazla yardımcı olusanız sevinirim. etkileyen etmenler nelerdir acaba?
Elektrik enerjisinin iletimi ve dağıtımında kablolar çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Elektrik enerjisinin iletim ve dağıtımında kullanılan kablolarda, iletkenleri birbirinden izole eden hem de dış ortama karşı koruyan çeşitli yalıtkan kimyasal bileşimler kullanılmaktadır. Bu yalıtkan bileşimler,
- PE (Polietilen),
- PVC (Polivinil Klorür)
gibi sentetik karışımlardan oluşan yalıtkanlardır. Güç Kablolar değişik esaslara göre
sınıflandırılırlar.