Kablo kesiti nasıl hesaplanır

zodehala

Üye
piyasadan aldığım nym yada antigron kabloların kaçlık olduğu nasıl hesaplanır

erkan veya öznur kablo aldım 3x6mm yada 2x6mm

içlerindeki her bir kabloyu plastiğinden sıyırıyorum bu kabloları dijital kumpas ile ölçüyorum. genelde 2,30 geliyo nadiren 2,80 gelen var bu değerler bunun çapı olduğu belli

2,30 x 3,14 = 7,2mm bu çevresi zaten 7 lik kablo yok
hadi yarıçapı üzerinden gidelim

(2.30/2)*2 x 3,14 = 415mm2

hiç bi türlü 6mm kareye ulaşamıyorum

anlamadığım yanlış olan ne ??

piyasadan aldığım nym yada antigron kabloların kaçlık olduğu nasıl hesaplanır

erkan veya öznur kablo aldım 3x6mm yada 2x6mm

içlerindeki her bir kabloyu plastiğinden sıyırıyorum bu kabloları dijital kumpas ile ölçüyorum. genelde 2,30 geliyo nadiren 2,80 gelen var bu değerler bunun çapı olduğu belli

2,30 x 3,14 = 7,2mm bu çevresi zaten 7 lik kablo yok
hadi yarıçapı üzerinden gidelim

(2.30/2)*2 x 3,14 = 415mm2

hiç bi türlü 6mm kareye ulaşamıyorum

anlamadığım yanlış olan ne ??
d=çap mm
A=kesit mm^2
A=(pi*d^2)/4
A=6mm^2 ise
d=sqrt((A*4)/pi)=2.76mm 2.8mm olan doğru 2.3mm olan yanlış çalmışlar malzemeden.

zamanında bu konuyu bir mühendis abimize sormuştum. hatırladığım kadarıyla şöyle bi cevap vermişti.: üretimde 20 derece ortam sıcaklığında 1 km uzunluğundaki iletkenin dc direncine göre kesit hesabı yapılır. bişeyler daha anlatmıştı da unuttum orasını. velhasıl kabloda tse varsa malzemeden çalmaları pek mümkün olmaz. markasız uyduruk kablolardan uzak durmak lazım.
zamanında bu konuyu bir mühendis abimize sormuştum. hatırladığım kadarıyla şöyle bi cevap vermişti.: üretimde 20 derece ortam sıcaklığında 1 km uzunluğundaki iletkenin dc direncine göre kesit hesabı yapılır. bişeyler daha anlatmıştı da unuttum orasını. velhasıl kabloda tse varsa malzemeden çalmaları pek mümkün olmaz. markasız uyduruk kablolardan uzak durmak lazım.
not: kumpasta okumada hata olabilir varsa bir de mikrometre ile de ölçmek lazım.

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri