Kablo kesiti tayini

@fahri yetiş ustam, affınıza sığınarak fikir beyanında bulunmak isterim.
elektrik dağıtımı özel şirretlerin elinde olduğu sürece kimse ne adp nede bir b*k hesaplar. çünkü masa başındakiler bu hesabı ya bilmezler yada bilseler de sorumluluklarınız dışında olduğu için s*klerine takmazlar. nasıl olsa bir b*k olsan altlarında sürecekleri bir yığın şamar oğlanı vardır. trafodan 500 metre uzakta salla gitsin, abone olacak var, abone sayısı artacak ve bir şekilde para kazanacaklar. voltaj düşecekmiş, yük artacakmış kimin umurunda. bildiğiniz üzere benim bilgim alaylı, sizlerin yanında, cahilden biraz ileriyim. adamın sorduğu soruya bak "kayıplar olmasa" şimdi sıfat kısmını atlayayım. kaybın olmayacağını söyleyen kişi mühendis filan değil, sadece kasaptır. yaaa ne olacak devede kulak diyen kasaptır.

varsayalım benim evim her ay 50 kw tüketiyor olsun, 75 - 100 kw ya çıktığı zaman bunu sorgulamayan dağıtım şirketi kasaptır. direnç hesabını yapamayan müyendiz yada hesaba katmayan yada sıfır alsak diyen kasap çırağıdır. daha da konuşurum ama ben ne elektrikçiyim nede mühendisi...
Elektrikli araçlar çoğalınca göreceğiz bakalım. Herkes evinden hat çekip bağlıyor.

@fahri yetiş ustam, affınıza sığınarak fikir beyanında bulunmak isterim.
elektrik dağıtımı özel şirretlerin elinde olduğu sürece kimse ne adp nede bir b*k hesaplar. çünkü masa başındakiler bu hesabı ya bilmezler yada bilseler de sorumluluklarınız dışında olduğu için s*klerine takmazlar. nasıl olsa bir b*k olsan altlarında sürecekleri bir yığın şamar oğlanı vardır. trafodan 500 metre uzakta salla gitsin, abone olacak var, abone sayısı artacak ve bir şekilde para kazanacaklar. voltaj düşecekmiş, yük artacakmış kimin umurunda. bildiğiniz üzere benim bilgim alaylı, sizlerin yanında, cahilden biraz ileriyim. adamın sorduğu soruya bak "kayıplar olmasa" şimdi sıfat kısmını atlayayım. kaybın olmayacağını söyleyen kişi mühendis filan değil, sadece kasaptır. yaaa ne olacak devede kulak diyen kasaptır.

varsayalım benim evim her ay 50 kw tüketiyor olsun, 75 - 100 kw ya çıktığı zaman bunu sorgulamayan dağıtım şirketi kasaptır. direnç hesabını yapamayan müyendiz yada hesaba katmayan yada sıfır alsak diyen kasap çırağıdır. daha da konuşurum ama ben ne elektrikçiyim nede mühendisi...

Konu açılmışken,basit misal.1600 kva trafo için ,Tedaş bilgileri faz başına 6 adet 240 mm² dir.Ben,genelde,6 sayısını 9 olarak kullanırım.Trafo / Adp arasını 20 mt. ve akımı 2000 A olduğunu ve fazların eşit yüklendiğini ! varsaydığımızda,20 mt. lik mesafe için 6 ve 9 kablo farkı olarak,aylık 1700 - 1800 kwh enerji kaybı olmaktadır trafo başına.20 mt. lik mesafe için,kablo artış fiyatı 3-4 ayda kendisini çıkarır.Diğer aylar için tasarruf edilen 3000-4000 lira ! ilede,işçilere ! süt dağıtım parası ! ( bulduk öyke işverenide ! ) çıkar.

Son düzenleme:
Konu açılmışken,basit misal.1600 kva trafo için ,Tedaş bilgileri faz başına 6 adet 240 mm² dir.Ben,genelde,6 sayısını 9 olarak kullanırım.Trafo / Adp arasını 20 mt. ve akımı 2000 A olduğunu ve fazların eşit yüklendiğini ! varsaydığımızda,20 mt. lik mesafe için 6 ve 9 kablo farkı olarak,aylık 1700 - 1800 kwh enerji kaybı olmaktadır trafo başına.20 mt. lik mesafe için,kablo artış fiyatı 3-4 ayda kendisini çıkarır.Diğer aylar için tasarruf edilen 3000-4000 lira ! ilede,işçilere ! süt dağıtım parası ! çıkar.
ustam o dediklerini ben anlasam mühendis olurdum. bir kaç satırda önümden o kadar çok tren geçirdin ki anlatamam. yani halim budur. ama anlayanlar ders çıkarsın.

Kablonun kesiti arttıkça direnci düşeceğinden dolayı üzerinde kaybolan ısı azalır. Yani kayıplar düşer. Özellikle yüksek güç tüketen tesislerde güç kaybı hesabı yapmak lazım. Bu hesabı yapmak milli ekonomiye katkıdır.

Forum istatistikleri

Konular
130,118
Kullanıcılar
453,187
Son üye
Alex91102

Yeni konular

Geri