kablonun rezistans görevi ustlenmesi

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,335
Puanları
56
Merhabalar.
bir makinemiz in altına her ihtimale karşı 3 m kablo payı bırakmak istiyorum .
Makina boyu 1.5 m bu demek oluyor ki altında 2 sıra bile rulo neredeyse olmayacak.
Buradaki arkadaşlar rezistans görevi görür ve kablo kavrulur diyorlar . rezistans görevi görür mu
görme eşiği nedir
bu konuda bilgilendirir misiniz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kaç amper geçecek bu kablodan o önemli ve kaçlık kablo kullanacaksınız.
 
önceki tesiste fisli idi 5 m kablosu vardı prize kadar ve 25 a çekiyordu. şimdi kaç alper çeker bilemiyorum metraj 60 m civarı ve kesit 5×10 luk kablo. Ayrıca ben bu rezistans işinin mantığını öğrenmek istiyorum şu an sorun olmaz demeniz ikinci planda her defasında forumu işgal etmek istemem
 
kaplolar rulo şeklinde sarılı olarak kulanıldığında bobin görevi görür ve manyetik alan oluşur. bu nedenle kaploda ısınma ve boşa enerji harcama olur. enerji taşıyan kaploları rulo şeklinde kulanılması uygun deyildir.
 
Tabiki uygun değildir ama arkadaşımız 2 tur bile olmayacak diyor ki buda bence herhangi bir tehlike oluşturmaz.
 
eray bey linkte soruma yanıt bulamadim belki ben göremedim. belki onluk kabloda 2 kez spin atılan kablo rezistans görevi görmez. bilmek istediğim rezistans için gereken eşik değer. yani şu mu oluyor 10 luk kablo da 5 spin Bobin etkisi yaparken 180 lik kablosu 2 spin yeterli mi oluyor
 
Hayır kablo 1 likte olsa 1000 likte olsa 2 spin atmakla kabloda rezistans oluşmaz. 10 luk kabloda 5 spin 180 lik kabloda 2 spin de bobin etkisi yaratır demek te yanlıştır. Kanımca ve tecrübelerime dayanarak bobin etkisi kablo kesiti küçüldükçe ve spir sayısı büyüdükçe oluşur ki trafo sarımlarından kendinize örnek alınız. Ek olarak kablonun kaç spin atarsa şu arada rezistans görevi görür diyede bir paylaşım olacağını sanmıyorum var ise bende merakla bekliyorum.
 
eray bey linkte soruma yanıt bulamadim belki ben göremedim. belki onluk kabloda 2 kez spin atılan kablo rezistans görevi görmez. bilmek istediğim rezistans için gereken eşik değer. yani şu mu oluyor 10 luk kablo da 5 spin Bobin etkisi yaparken 180 lik kablosu 2 spin yeterli mi oluyor

Merhaba.Bakın,burada önemli olan 1-2 spirle olan bir direnç etkisi değil,60+3=63 metredeki bu makine enerji kablosu için çok yetersiz kesit seçilmediyse,bu amper taşınırken joule etkisiyle ısınarak, makineden önce burada istenmeyen enerji kaybının hiç olmamasıdır.1-2 spirle (Rulo) ne direnç ne de bobin etkisi tam olarak da oluşamaz,çok fazla spirde ise kablo kesiti normal de olsa ısı şeklinde bu noktada ısı birikimi ve enerji kaybı oluşur.Kablo ince olduğunda bu kayıplar daha artar.Ama 3 mt. pay bırakılıp kesiti (amper oranına) göre seçim tablosundan uygun seçmenizle 1-2 spirle hiçbir direnç etkisi olmayacaktır,bu konuda merak etmeyin. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,211
Mesajlar
924,279
Kullanıcılar
451,576
Son üye
economi_st

Yeni konular

Geri
Üst