kader varmıdır???

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
PIC_achu ' Alıntı:
bravo ayakta alkışlıyorum sn HANIBAL ;D ikisene bekleyen bi sene daha bekler biraz erken olmadı mı? ;D

Yok PIC_achu iki sene beklememin amacı kendi düşüncelerimin olgunlaşmasını beklemekti hemde konuya gelen yorumları inceleyerek bilgimi arttırmaktı Şimdi yazdım mutluyum huzurluyum üstümdeki yükü attım
 
sn HANIBAL ben de takılıyodum zaten iyi yapmışsınız açıklamanız da harika
sn teknoseko da iyi açıklamış durumu onada teşekkürler
 
Güneşin doğudan doğması,suyun 0 derecede donması,buzun kendi sıvısında yüzmesi kaderdir.Bunlar kesinlikle değişmez.Doğmamız kader,ailemiz kader ama yaşadıklarımızın hepsi kader değildir.İnsanoğlu
hayatındaki olumsuzlukları kader deyip suçu bir başkasının üzerine atmaya bayılıyor ama aynı insanoğlu başarıda ben yaptım diyor...??Doğum anım ve ölüm anım kaderim ,ama yaşadıklarım benim tercihimdir.Bu böyle olmasa neden sorğu olsunki?Çiğ süt emmiş insanoğlu sorğuda :ben yazılmış kaderimi yaşadım benim bunda şuçum yok diyebilirBen kadere ölüm ve doğum anı olarak inanıyorum.Yani bana yaşam olarak belli yıl verilmiş bu değişmiyor.Yaptıklarımda ben sorumluyum.
 
Kader toplamda oluşan (bizim için) oluşmuş (öncekiler için) ve oluşacak (sonrakiler) olan bütün evrenin hareket/enerji falan filan...ın tekil bir zihin (buna kısaca Allah denmiş) tarafından tüm ayrıntıları ile bilinmesine işletilmesine diğer yaratılan zihinlerce (insan) fark edilmesine ,forumlarda konuşulmasına denir. Böyle diyebiliriz
Daha fazla bilgi edinmek istersen konu ile ilgili sitelerden faydalanabilirsin www.ahmedbaki.com www.harunyahya.org

Kaderi anlarken ve anlatırken her kişi farklı anlayacak ve anlatacağı için kader konusunda fazla durmayınız diyerek uyarı da çeşitli şekillerde gelmiştir.
 
Yazının bu kısmı ŞaŞKıN tarafından silinmiştir.



_________________________________________________



Kendi Yazım: Nakletmiş olduğum yazıda Kaderin var olduğu aleni bir şekilde görünüyor. Aksini iddia eden kendi inancını söylemiş olur. Bu kişinin kendi inancıda İslam, Müslümanlık olamaz. Müslüman olan herkes kadere inanmak zorundadır. Kaderin varlığı ayetlerle, hadislerle sabittir. Kur’ân bir bütündür. Kur-ân’nın yüzde doksan dokuzana inanıpta yüzde birine bile inanmayan Müslüman olamaz. Binanaleyh Eğer önceden bu kadere inanmayan kardeşlerimiz var ise Gusül abdest alıp kelimeyi şehâdet getirsin (Eşhedü ellâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve Rasûlüh) Evli ise nikah tazelemesi de gerekir.
 

Merhaba,

Eskiden +1 derlerdi, varmı öyle bir yorum hala
Gerçekten çok güzel yorum...
Bir zamanlar araç seyir halindeyken bir dostla münazara ederken... (kendisi benim kaderim belliyse neden yaşıyorum gibilerinden konusuyordu)

arabada direksiyona yapıştım ve aracı kullanana dedim ki :
"Aracı yoldan çıkarma yetkisi kimde ?"
"Şu anda yaratan benim ne yapacağımı biliyor ama olaya müdahale etmiyor"
"Ben direksiyonu tuttum ve ben bıraktım"

Ama gerçektende öyle, yaratan insan-zaman ekseninin üzerinde , onun için bir zaman kavramı yok, ve herkesin seçimi kendine ait.

Çok uzatmayayım, her görüşe saygılıyız

sevgiler & saygılar
 
Selam;
Sayın hanibal kardeşim/abim
Müslümanım demişsiniz.Ve bir türk sitesi olması hasebiyle çoğumuzun müslüman olduğunu varsayarak müslümanlık temeline göre yazıyorum.
Öncelikle müslümansak bizi yaratanın Allah(c.c) olduğuna inanıyoruz demktir.
ayrıca Allah'ın görevlendirdiği tüm peygamberlerle beraber,son peygamber olan Hz. Muhammed(sav) a da inanıyoruz demktir.
Madem ki bizi Allah yarattı, hz Muhammed(sav) i bize yol gösterici olarak tayin etti ve Madem ki bize -Adeta bir makinanın, manueli,bir fabrikanın projesi olan- Kur'anı-ı kerim i lutfetti,o halde artık bu işin sencesi ve bencesi olmaz.
Nasıl ki kompanzasyon rölesinin kullanma klavuzunda c/k oranını giriniz dedikleri yere -hade be ben oraya akım değerini gireceğim- denilince röle çalışmıyor,sapıtıyor,yanlış kompanzasyon yapıyor ve sonuçta da bize reaktif güç bedeli( ya da cezası ) ödettiriyorsa,bir nevi insanın kullanım klavuzu olan Kur'an-ı Kerim'de yazanları (ki bunlar Allah-u Teala'nın sözleridir) ve Hadis-i şeriflerde belirtilenleri
yapmaz ya da aksini yazarsak doğru çalışmayız,sapıtırız ve bir ceza bedeli ödemek zorunda kalırız.
Bir müslüman Kadere inanmak değil,Kader Hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak zorundadır.Bu imanın şartlarındandır.Şunu unutmamak lazım ki bir makinanın nasıl çalışacağını en iyi onu yapan,tasarlayan bilir.
Allah-u Tealanın bir iradesi vardır.Buna külli irade denir.İnsanın da Allah-u Teala tarafından verilen Cüz-i iradesi vardır.
Kader aslında kısaca,senin ne yapacağını ve ne yapmayacağını Allah'ın bilmesidir.Ben sağa gidersem aradığım adresi bulacağımdır,sola gidersem bulamayacağımdır.Sola gittim ve bulamadım.Kaderimde böyle yazılıymış deriz.Kaderimde yazılı olan şey,benim sola döneceğim ve bundan dolayı yola bulamayacağımdır.bir apartmanın tepesindesin.Köşede.sağdan bir araba,soldan bir araba geliyor.birbirlerini görmüyorlar.Ama sen ikisini de görüyorsun.Çarpışaklar dersin değil mi?
Ama bunlar ,sen dedin diye çarpışmıyorlar,trafiğe dikkat etmedikleri için çarpışıyorlar.Tabbi ki tam böyle değil ama akılımızda bir şeyler canlandırmamıza yardımcı olur bu örnek.
Bir de Risale-i nur külliyatından bir örnek ve bir söz kalmış aklımda.
Bediüzzaman hazretleri diyor ki;Hâlk-ı şer şer değildir,kesb-i şer şerdir.
yani:Şerri(kötülüğü) yaratmak şer değildir,kötülüğü yapmak şerdir.
Dünyada yaratılan bir çok şey var.Meyvalar,su,insanlar,hayvanlar,taşlar,dağlar........
mesela demir.Demirden bıçak yaparsın.Bıçağı adam öldürmek için mi kullanacaksın,yoksa meyva soymak için mi?burada buna senin cüzi iraden karar verir.Adam öldürürsen sen suçlusun.öldürmezsen değilsin.Ama adam öldüreceksen,bu kaderinde yazıyordur.Ama yazdığı için öldürmemişsindir,öldüreceğin,her şeyi bilen Allah-u teala tarafından bilindiği için kaderine yazılmıştır.Hayır işlerinde durum biraz farklıdır.İnsan hayır yaptığında illaki kendi cüzi iradesini de kullanır fakat,bu insana Allah'ın verdiği bir lütuftur.O nasip etmiştir.O na hamd edilir,şükredilir ve cüzi iradenle yapmanın karşılığı da sevap olarak verilir.
mesela şu vardır.(yine risaleden anladıklarımdan aklımda kalanı yazıyorum) yağmur yağdı.Senin evini su bastı.Bu senin için kötü bir şeydir.Ama hay aksi,neden yağmur yağdı,yağmur kötü,kadere bak be Allah bize neden böyle yağmur yağdırdı demek akıllı bir insanın işi midir?Değildir.O yağmur yağmasa bitkiler olmaz , içecek su olmaz,biz olmayız.Evet bu kaderindir.Ama bu kötü sonuca varma sebebin,dere yatağına ev yapmandır,sel gelecek yere mahalle kurmandır,düzgün altyapı kullanmamandır.
Bir de şunu söyleyeyim.Dini açıdan Kader olayı baya karışık ve tehlikeli bir konudur.Bunları yazdım yazmasına da bir hata yaptım mı acaba diye de ödüm kopuyor.Bu konuları fazla düşünmemek ,öncelikle,öncelikli yapmamız gereken şeyleri yapmak daha iyi olacaktır.Hata yaptıysam önce Allah(c.c) sonra sizler affediniz.
 
Evrende sadece yer kure 20m yükseklikte bir metal cisim ve yerçekimi olsaydı. Simulasyon start yaptığımızda cisim yere düşecektir. Serbest düşme kanunlarına göre kaçıncı saniyede nerede olacağı da bellidir.

Yer ile cisim arasına bir metal daha koyarsak belli bir zaman sonra çarpışırlar. Çarpışmadan sonra, metallerin fiziksel kimyasal ozellikleri, içinde kaç e kaç p olduğu mukavemeti, esneme katsayısı vs göre belli bir hareket yönü çizerler.

Arada metal yerine kağıt olsaydı bu sefer cisim kağıdı delip geçecekti.

Bu örnekleri aklıma gelen ilk şeyleri yazarak verdim. Özel yada manidar bi anlamları yoktur. Demem o ki bunun gibi mutlak 0 noktasından başlayarak evrendeki tüm maddeleri, fiziksel/kimyasal özelliklerini enerjileri aklınıza gelen herşeyi tek tek sisteme dahil ettiğinizde (tüm ilke kanun formuller de bellidir) gelecekteki herhangi bir t anında ne olacağı bellidir.

Diğer taraftan zengin olmak yada az mal varlığının olması köyde/şehirde yaşamak vs. bunların hiçbiri mükafat başarı yada başarısızlık değildir. Hayatta herkesin bir sahnesi ve bu sahnede karşılaşacağı olaylar vardır. Hanginiz şimdiye kadar sadece kötü şeylerle yada iyi şeylerle karşılaştım diyebilir. Önemli olan bu olaylar karşısındaki tepkilerimizdir. Komşunun evine hırsız girdiğini görürüsen fiziğin müsaitse direk müdahale edebilirsin, değilse girişmek akıl karı değildir ama polise haber verirsin. Yani ne durumda olursan ol yapabileceğin mutlaka bişey var. Bu da cüzzi irademiz gibi geliyor bana
 
akıllı insan rabbini bilir kader aynı edremit arkadasın verdiği örnek gibidir ötesi insanın kendine kalmiş
önüne gelenlerden sadece helal veya haramı seçersin baska bi seceneğinde yok zaten
 
Arkadaslar oncelikle ben sorunun en oncesine donmek istiyorum...Kader var midir? Yok mudur? bir kere sorunun kendisi hatali ve eksiktir...Sorunun kendisi yanlis yani..Kader denilen sey, ya olmak ya da kesinlikle olmamak zorunda degildir...Tipki yeryuzundeki yaratiklarin canlilar ve cansizlar diye ikiye ayrilamamasi gibi...Tipki canlilarin bitkiler ve hayvanlar diye net iki gruba ayrilamamasi gibi...
Kader,insanlarin inanc yasam aliskanliklari ve ogretilmislikler ile alakali bir kavram...Kadere inanan birine yanlissin diyemeyecegimiz gibi,inanmayan birine de diyemeyiz...Her birimiz mutlaka degnegin bir ucuna biraz daha yakinizdir ama asla obur ucuna sirt donmek gibi bir zorunluluk yoktur...
Ben bilime.ilerlemeye sonsuz saygili bir insam oldugum halde,hayattaki her seyin mekanik akil filtresinden gecirilmesine karsiyim...Hayatimizin akla dine nizama oldugu kadar,delilige,rastgelelige,hatalara,dogmalara da ihtiyaci oldugu kanaatindeyim...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…