Selam;
Sayın hanibal kardeşim/abim
Müslümanım demişsiniz.Ve bir türk sitesi olması hasebiyle çoğumuzun müslüman olduğunu varsayarak müslümanlık temeline göre yazıyorum.
Öncelikle müslümansak bizi yaratanın Allah(c.c) olduğuna inanıyoruz demktir.
ayrıca Allah'ın görevlendirdiği tüm peygamberlerle beraber,son peygamber olan Hz. Muhammed(sav) a da inanıyoruz demktir.
Madem ki bizi Allah yarattı, hz Muhammed(sav) i bize yol gösterici olarak tayin etti ve Madem ki bize -Adeta bir makinanın, manueli,bir fabrikanın projesi olan- Kur'anı-ı kerim i lutfetti,o halde artık bu işin sencesi ve bencesi olmaz.
Nasıl ki kompanzasyon rölesinin kullanma klavuzunda c/k oranını giriniz dedikleri yere -hade be ben oraya akım değerini gireceğim- denilince röle çalışmıyor,sapıtıyor,yanlış kompanzasyon yapıyor ve sonuçta da bize reaktif güç bedeli( ya da cezası ) ödettiriyorsa,bir nevi insanın kullanım klavuzu olan Kur'an-ı Kerim'de yazanları (ki bunlar Allah-u Teala'nın sözleridir) ve Hadis-i şeriflerde belirtilenleri
yapmaz ya da aksini yazarsak doğru çalışmayız,sapıtırız ve bir ceza bedeli ödemek zorunda kalırız.
Bir müslüman Kadere inanmak değil,Kader Hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak zorundadır.Bu imanın şartlarındandır.Şunu unutmamak lazım ki bir makinanın nasıl çalışacağını en iyi onu yapan,tasarlayan bilir.
Allah-u Tealanın bir iradesi vardır.Buna külli irade denir.İnsanın da Allah-u Teala tarafından verilen Cüz-i iradesi vardır.
Kader aslında kısaca,senin ne yapacağını ve ne yapmayacağını Allah'ın bilmesidir.Ben sağa gidersem aradığım adresi bulacağımdır,sola gidersem bulamayacağımdır.Sola gittim ve bulamadım.Kaderimde böyle yazılıymış deriz.Kaderimde yazılı olan şey,benim sola döneceğim ve bundan dolayı yola bulamayacağımdır.bir apartmanın tepesindesin.Köşede.sağdan bir araba,soldan bir araba geliyor.birbirlerini görmüyorlar.Ama sen ikisini de görüyorsun.Çarpışaklar dersin değil mi?
Ama bunlar ,sen dedin diye çarpışmıyorlar,trafiğe dikkat etmedikleri için çarpışıyorlar.Tabbi ki tam böyle değil ama akılımızda bir şeyler canlandırmamıza yardımcı olur bu örnek.
Bir de Risale-i nur külliyatından bir örnek ve bir söz kalmış aklımda.
Bediüzzaman hazretleri diyor ki;Hâlk-ı şer şer değildir,kesb-i şer şerdir.
yani:Şerri(kötülüğü) yaratmak şer değildir,kötülüğü yapmak şerdir.
Dünyada yaratılan bir çok şey var.Meyvalar,su,insanlar,hayvanlar,taşlar,dağlar........
mesela demir.Demirden bıçak yaparsın.Bıçağı adam öldürmek için mi kullanacaksın,yoksa meyva soymak için mi?burada buna senin cüzi iraden karar verir.Adam öldürürsen sen suçlusun.öldürmezsen değilsin.Ama adam öldüreceksen,bu kaderinde yazıyordur.Ama yazdığı için öldürmemişsindir,öldüreceğin,her şeyi bilen Allah-u teala tarafından bilindiği için kaderine yazılmıştır.Hayır işlerinde durum biraz farklıdır.İnsan hayır yaptığında illaki kendi cüzi iradesini de kullanır fakat,bu insana Allah'ın verdiği bir lütuftur.O nasip etmiştir.O na hamd edilir,şükredilir ve cüzi iradenle yapmanın karşılığı da sevap olarak verilir.
mesela şu vardır.(yine risaleden anladıklarımdan aklımda kalanı yazıyorum) yağmur yağdı.Senin evini su bastı.Bu senin için kötü bir şeydir.Ama hay aksi,neden yağmur yağdı,yağmur kötü,kadere bak be Allah bize neden böyle yağmur yağdırdı demek akıllı bir insanın işi midir?Değildir.O yağmur yağmasa bitkiler olmaz , içecek su olmaz,biz olmayız.Evet bu kaderindir.Ama bu kötü sonuca varma sebebin,dere yatağına ev yapmandır,sel gelecek yere mahalle kurmandır,düzgün altyapı kullanmamandır.
Bir de şunu söyleyeyim.Dini açıdan Kader olayı baya karışık ve tehlikeli bir konudur.Bunları yazdım yazmasına da bir hata yaptım mı acaba diye de ödüm kopuyor.Bu konuları fazla düşünmemek ,öncelikle,öncelikli yapmamız gereken şeyleri yapmak daha iyi olacaktır.Hata yaptıysam önce Allah(c.c) sonra sizler affediniz.