sayın hanibal arkadaşım;
Ben yazımda da söyledim,bu konular tehlikeli.Ve ben kendi adıma fazla uzatmak istemiyorum.Yazımı okuduysanız iki nokta arasındaki şeylerin insanın iradesinden olduğu fikrinizde hemfikir olduğumuzu görürsünüz.
Anladığım kadarıyla diyorsunuz ki,insanın hayatı tamamen kaderin elinde değil.Kendi tasarrufları var.
Kabaca evet.Tabii bu arada her şeyin Allah-u Tealanın elinde olduğunu unutmamak lazım.Zaten sayın arkadaşlarım,dünya imtihan dünyası.Adam vurdum,kader.O halde neden cezalandırılacağız ki?
İyilik yaptım kader.O zaman neden mükafatlandırılacağız ki?
Önceki yazımda da dedim
Kader yapacağımız her şeyin önceden belirlenmiş olması değildir,önceden bilinmesidir
ama şu da var ,şunu bilmelisniz ki,müslümansanız şuna inanıyorsunuz demektir,kader hayır ve şer Allahtandır.
Şerre vesile olan sebepleri de ,hayra vesile olan sebepleri de Allah-u Teala yaratmıştır.
Sözüm sayın hanibala değil hepimize,Gurur kibir insana yakışmaz.Hele hele Allah'a karşı gurur yapmak hem yakışmaz,hem saçmalık olur,hem felaket olur.Bir kere müslüman teslim olandır.Allah'a teslim olan.O'nun karşısında aciziyetini kabul eden.Yoksa huzurumuz da kalmaz.Evet şunu kabul etmek zor mu?Altımızdaki arabayı,midemizdeki elmayı,ayakkabımızın bağını,kulağımızın küpesini,yaptığımız iyilikleri,uğradığımız iyilikleri,aldığımız nefesi,Allah(c.c) veriyor.
Yine lafım hepimize ,şeytan sırf Allah'ın dediğine boyun eğmedi diye,büyüklendi diye,O emrettiği halde Hz. ademi küçümseyip Rabbimizin dediğini yapmadı diye kovulmadı mı?
Risalelerdeki değimle,karıncanın gözünü yaratan bir Rab var .Bir de uğraştığımız nanoteknoloji sensörler var.Neye kime tuttuğumuzun(kafa tutmak derken dediğini yapmamak,yasaklarına uymamak manasında) farkında değiliz.
Bakınız bir hadisi şerife göre müslümanlar 73 fırkaya ayrılacaktır.Bu fırkaların belki çoğu kader üzerinedir.itikatta mezhepler bu yüzden ayrılmıştır.Doğru olan ,kader vardır,fakat insanlar cüzi iradeye sahip olduklarından dolayı yaptıklarından sorumludur.Bu kader konusundan ötürü nice dehalar,nice büyük islam alimleri helak olmuştur.Onun için bu konuda görüş belirtirken dikkat etmeli.Hatta bilmiyorsak görüş belirtmemeli.Ben de bir cahilim.Sırf konu bu kadar tehlikeli diye,uyarmak için,vebalden kurtulmak için bildiğim kadarını anlatma riskine girdim.