teşekkürlerPlay storda.İkisindede var.İki programda
aynı beyefendiye ait.Tüm teknik eleman-
larda bulunması gerekir diye düşünüyo-
rum.
Yani OG hattındaki kapasitiflik AG tarafına şönt reaktör bağlayarak bastırılamaz diyorsun. Doğru mu anlıyoruz akyar baba?Geriliminizin 31.5 kv,kablonuzun 150 mm²
varsayımı ile,kablodan kaynaklanan kapa-
sitiflik 1 kvar. civarındadır.40 kvar az,10 daha ilave edeceğim ifadesi , bence , çö-
züm yanlış yerde aranıyor gibi geliyor.So-
runuzu,tekrar gözden geçirseniz iyi olacak.
Seni bir ben anladım akyar baba. Bende yanlış anladımÖyşe bişey söylemedim.Tam tersine,AG
den yapılır.Genelde !
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. OG tarafından sayaçlarımız okuma yapıyor. Fabrikanın enerji birimi tarafından analiz ediliyor. OG ye gelen XLPE kablonun uzunluğunu tam bilmediğimiz için şimdilik tahmini olarak şönt reaktör kVAR miktarını büyüterek kapasitif yüzdeyi düşürmeyi deneyeceğiz. Eğer sonuç alamazsak mutlaka sizin anlattığınız olayın üzerinde duracağım.bugun bir trafo imalatçısı arkadaşımla görüştüm . bu durum nadirde olsa kalitesiz trafolarda silisli sacları iyi olmayan ve iyi preslenmemiş nüvelerden kaynsklı olabiliyormuş. aynı zamanda bu durum faz kaymalarına sebebyiyet veriyormuş. bu daha çok delta star yani üçgen yıldız trafolarda daha fazla görülüyormuş..
bunu sizin bahsettiğiniz gibi kabala hesapla çözmekte mumkün değilmiş. çözmek için mutlaka girişe ölçü aletleri bağlanmalı durum uzun süre analiz edilmeli ve ona göre şönt reaktör konmalıymış.
aynı zamanda bunu ag tarafından alınan ölçüyle kompanze etmek pekte mümkün görünmüyormuş .
vede bu kaymalarda değerler vektörel olarak değiştiği için her fazdaki akım ölçüsüne göre reaktör seçilmeli imiş bunun için mutlaka ölçümler yapıldıktan sonra ogden ölçü alıp hattın girişine 40/1 akım trafosu koyup svc tristörlerlerle sürmek imiş. .. yineden siz daha iyi bilen birine sorun.
bundan sonra yazacaklarımın konuyla pek alakası yok çünki bizim derdimizle sizn derdiniz farkli . bizim derdimiz siz reaktif gücü üretebiliyorsunuz bunu en yakın alıcılara yakın yapınki bizim hattımızdan reaktif akım akmasın . hatlarımız ısınmasın enerji verimli olsun herkes parasını alsın . çünki hat ısınınca o enerji nereden geliyor mutlaka bir enerji harcanıyor peki kim verecek bunun parasını? yani aslında o TÜİAŞIN VE TEİAŞIN DERDİ.
zaten gerekli yerlerde şönt reaktörler ogde kullanılıyor kompanzasyon yapılıyor ama bunlar küçük köyler ve kasabalarla sınırlı çünki 10 15 köye veriyorsunuz elektirği şimdi kalkıp köylüye kompanzasyon yap diyemezsiniz meburen belirli noktalarda ogden yapmak zorunda kalıyorsunuz. maliyetli bişi . ama buyuk yerlerde bunu siz yapabilirsiniz. ozaman size belirli güçten sonra bunu yükümlü kılıyor ve herkes buna uysun diye hatırı sayılır cezalar kesiyor.
şöle düşünün SİZ ELEKTRİĞİ ÜRETTİNİZ . KİME SATIYORSUNUZ TÜİAŞ(türkiye Elektrik üretim aş) o kime satıyor TEİAŞ (türkiye elektrik iletim aş) o kime satıyor TEDAŞ (türkiye elektrik dağıtım aş) o kime satıyor tıyorum Boluda sedaşa şimdi hepimizde sayaç var b,z 1. noktadan 100 kwh enerji ürettik bu sayaç aynı zamanda teiaşın scadasında ve bizim scadada görünüyor . akım trafoları falan kalibreli kontrollü elektrik size gelene kadar yolda hatlarımızn kötülüğü nedeniyle bir sürü kayıp oluyor. bazen o kadar çok oluyorki dal budak şebeklerde kırsalda o kadar çok kayboluyorki son noktada 90kwh ölçülüyor . e şimdi banane ben paramı isterim peki bu kayıbın bedelini kim ödeyecek .. işte meşhur kayıp kaçak bu . aslında insanların kullandığı kaçak elektrik falan değil öyle yaygara koparıldığı gibi değil ama yinede hakkaniyetsiz bir para
şimdi senin hatların kötüyse elektriğ üretirken dağıtırken bir sürü kayıp yaşanıyorsa banane denebilir bunu saygıyla karşılarım .. işte bizim derdimiz bu .. sizinkide biz derde düşersek cezasını siz çekersiniz bize mecburen yardımcı olmanın maliyetli bir derdi. bunu neden anlattım gerklimiydi belkide hayır ..
anlatma ihtiyacı hissettim belki gerksiz bilgi olsun deye ama ag kompanzasyon pek bildiğim bişi değil .parası cezası bilmem nesi . bildiğim tek şey arkadaş sen güç katsayını 1e yaklaştırda nasıl yaklaştırısan yaklaştır ..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?