Kapasitiften Cezaya Giren Bir İşletmeye Gidiyoruz İlk Yapacağımız Ne Olmalıdır?

uzun süredir çalışan bir komp panosunda belirsiz aralıklarla takviye kondanstörler takılmış ilaveler filan bizde enson gittigimizde biraz takviye yaptık.sorun sıralı ve düzenli kodanstör gurupları oluşmadı örnek(5-10-10-10-10-10-) şeklinde değilde 7.5-15.10.12.5.... gibi ne tür verimsizlik ve oranı oluşabilir birde motorlarımız polisaj motorları dediklerinde insan güçüyle olmasına rağmen sıkıştırıp rahatlatmalar çok kısa kısa süreli oluyor bununda tüzenli koppanzosyonu etkilediğini tüşünüyorum sizinde düşünce ve tavsiyelerinizi bekliyorum
 
murat bey bizler bartın endüstri meslek lisesinde elktrik ögretmenleriyiz bir tane kompanzasyon panosu yapmaya çalıştık devreye aldığımızda 1 den 8 kademeye kadar kondanstör grupları çekiyor daha sonra atelyedeki beslemeyi aldığımız panonun sigortası atıyor.Atelyemizde giriş panosunda zaten bir kompanzasyon oanosu var .
Arıza ne olabilir
 
Oranların aşağıya çekilmesi tam olarak devreye girmedi (Bu konuda bir bildiri aldıysanız bizimle paylaşrsanız sevinirim) Sisitemde yapacağınız iyileştirme için tesisiniz ve kompanzasyonunuz hakkında bilgi vermelisiniz. Kurulu güç nedir? Endüktif, kapasitif oranlarınız nedir? Vardiyalı 24 saat çalışıyormusunuz? Fazlar dengeli yüklümü? (fabrika mı?- Otel falan mı?...
Söyledikleriniz doğrudur. Yeni nesil kompanzasyon rolelerinde bu bahsettiğiniz problemler görülüp çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Rolenin marka ve modelini yazarsanız iyi olur. Polisaj motorlarından kaç tane var boş ve yük akımları nedir kaçı aynı anda çalışıyor?
Hocam bu sorun mutlaka şu 3 nedenden 1 tanesindedir.
1-Rolenin akım trafosunun bağlı olduğu faz rolenin kumanda voltajının besleme fazı olmalıdır.
2-Akım trafosunun k-l uçları ters olabilir.
3-Roleye kumanda fazı dışında gelen diğer 2 fazın yeri değişmesi gerekiyor olabilir.
Bu yazdıklarım role marka ve tipine göre değişebilir. Örneğin 3 madde sadece 1 akım trafosu girişi ve 3 faz girişi olan roleler için geçerlidir. Atelye girişindeki kompanzasyon panosunun olması birşeyi değiştirmez, bu panoda daha az kondansatör devreye girer. Bütün kondansatörler devreye girdiğinde ana sigortanın akımı yetmiyor olabilir. Kompanzasyon için Sigorta çekilen akımın 1.4 katı kontaktör 1.7 katı fazla olursa iyi olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar güzel bir konu olmuş, sizlere küçük bir tiyoda benden
Eğer tek trafo ile güç katsayısı düzeltiyorsanız dikkat edeceğiniz en önemli nokta reaktif röle ile akım trafoyu bağladığınız faz aynı olsun yoksa dengeleri tutturamazsınız.
saygılar.
 
Sayın Edremit arkadaşım;

Sabit kondansatör grubuna gerek olmadığını yazmışsın, yüksek değerli sabit kondansatör tabii ki doğru değil, fakat sabit grubunda olması da zorunlu.

Sabit kondansatör (grubu) güç transformatörünün çektiği reaktif enerji kayıplarını karşılamak için bağlanır. Bir Y.G / A.G trafo merkezinde sayaç sistemi Y.G. kısmından okunuyorsa (yani ölçüm hücresi Y.G. kısmından okunuyorsa) trafonun çektiği reaktif enerjiyi ind.reaktif sayaç yazar. Trafoda nihayetinde yüksüz çalışsa dahi bir nevi tüketicidir.

Bildiğim kadarıyla sabit kondansatör trafonun sekonder uçlarına (genelde trafo çıkışı ana şalterin girişinden) gerekli koruma düzeneği üzerinden bağlanır. Bu bağlantı Reaktif Güç Kontrol Rolesi (RGKR)'nin akım referans(lar)ını aldığı akım trafolarından öncedir. Sabit grubun kompanzasyonunu RGKR görmez ve hissetmez. RGKR, ancak devreye ind.alıcıların girmesi ile mevcut ve hedef Cos.fi'ye göre işlevini yapar. Sabit grup, kısaca trafonun kayıplarını karşılamak için bağlanır. grubun gücü de trafo gücü ile doğru orantılıdır.

NOT : Sanırım siz yukardaki yorumu sadece A.G. sisteminde (trafosuz) bir sistemde, küçük bir işletmede kullanılacağını farzederek yazmışsınız... :


Sayın Edremit; Rolenin kumanda voltajını akım trafosunun bağlı olduğu fazdan değilde diğer fazlardan da alabilirsin, fakat rolenin Cos-fi metresi için gerekli gerilimi mutlaka aynı fazdan almalısın. Kumanda gerilimi nihayetinde kondansatörleri devreye alan kontaktörler için gerekli gerilimdir. Ölçme ve kontrol ile ilgisi yoktur. :

Kompanzasyon sistemine bağladığın Reaktif Güç Kontrol Rolesinin kondansatörleri devreye alma zamanını minimum tut, ani yük değişimleri ve indüktif yük değişimlerini daha hassas takip eder. (Bazı RGKR'lerde bu fonksiyon var.) Kondansatörleri de örnekte dediğin gibi 5-10-10-10.... stilinde bağla, doğrusu budur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın digitailst arkadaşım 1 uyarın için teşekkür ederim. Ölçümü OG den yapan tesislerde sabit grup gereklidir ve dediğin gibi Rolenin akım trafosundan önce bağlanmalıdır. O yazdığım ilk mesajımdı şimdi bu hususu ilave edeceğim ve size +1 puan. Gerçi konuyu açan arkadaşın sorusu "Arkadaşlar bu konu altına kapasitiften cezaya giren bir işletmeye gidiyoruz ilk yapacağımız ne olmalıdır" şeklinde olduğu için bu hususa özellikle dikkat çekmek istedim. Çünkü çok karşılaştığım bir hata; sabit nedeniyle kapasitife giren işletmeler var.
2 konuda ise özellikle rolenin tipine göre değişir yazdım. Sizin yazdığınız yeni nesil rolelerde uygulanmaya başladı hatta bu kumanda fazına küçük bir Sigorta bağlayarak örneğin bir kontaktör bobini yandığında rolenin koruması sağlanabilir. FAKAT ESKİ TİPLERDE BÖYLE DEĞİLDİ. Kumanda fazı hem RGR sinin cos girişi hem de role çıkışları için kullanılıyordu.
Bu arada bir itirafta da bulunayım ki ben en az 5 senedir hiç kompanzasyon panosu yapmadım PİC ler ile yapılan rolelerden hiç kullanmadım. Kardeşimin iş yerinde bu konuyu takip etmeye çalışıyorum. Kendim bir fabrikda Elektrik sorumlusu olarak çalışıyorum kendi fabrikamda ve bize bağlı olan bir diğer fabrikada bu işten sorumluyum. Gördüğüm kadarıyla yeni nesil roleler ile işler daha kolaylaştırılmış.
Ama kompanzasyonun ne olduğunu bildiğimi zannediyorum 16 sene önce ( o zamanlar kompanzasyon ile kombinezon karıştırılıyordu) bu işe başladım. Elbette her deveyi göçürecek bir deveci mutlaka vardır. ama sırf eleştiri olması açısından cımbız ile kelime seçmek doğru olmaz. Bilgimizi/tecrübemizi paylaşmayı bir nevi ibadet kabul ettiğim için forma katkıda bulunmaya çalışıyorum.
İşi asıl garibi bu konuda bazı şeyleri eksik bildiğimi yeni yeni farketmeye başladım. Dikkat ederseniz "REAKTİF NEDİR" başlığında bir konu açtım daha kimse cevap verememiş. Bu konuyu bol fizikçi bulunan başka bir formda da açmıştım orada da bu işi bilen çıkmadı. Kısacası ben de daha öğreneceğim çok şey olduğunun farkındayım. Saygılar.
 
arkadaşlar fabrika yeni makinalar kurmuş olabilir ve bu durumda kompanzasyon yetersiz kalmış olabilir
 
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve daha önce yazılan arıza tespit yöntemlerine ilave etmek istediğim bir yöntem var
İnfrared ölçü aleti ile ve ya infrared kamera ile devrede olan kademelerin bağılantı noktalarını ölçerek ısı farkını görebilirsiniz ve bir çok arızanın önüne geçebilirsiniz.
Saygılarımla.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…