Kapsamlı Elektronik Temeli Oluşturmak İçin Hangi Sıralamayla İlerlenmeli ?

rinvalenor

Üye
Selam ustalar,
Uzun zamandır telefon anakart tamiriyle uğraşıyorum. Ölçüm, kısa devre tespiti, sinyal takibi gibi pratik işler elimde var ama işin teorik tarafında büyük eksiklerim olduğunu fark ettim.

Direnç, kapasitör, diyot gibi temel elemanların kart üzerindeki gerçek işlevlerini biliyorum ama bunları devre mantığında nasıl yorumlamam gerektiğini sistematik öğrenmek istiyorum.
Örneğin:

• Feedback hattı nasıl analiz edilir,
  • ADC girişinde voltaj bölme mantığı nedir,
  • PMIC ve güç hattı yapılarında sinyal takibi neye göre yapılır gibi konuları derinlemesine kavramak istiyorum.

Amacım “tamirci” kalmak değil; bir noktadan sonra kartı elime alınca nerede, neden, nasıl bir değer olması gerektiğini teorik olarak da çözebilen bir elektronikçi olmak ve telefon tamirinde sabit değil de yeri geldiğinde beyaz eşya kartı, yeri geldiğinde araç beyni, elektrikli bisiklet kartı vs elektroniğe bütünüyle hakim olmak

Şu an elimde:

• Breadboard, temel komponentler (direnç, kapasitör, diyot, IC vs.),
  • Osiloskop, multimetre, laboratuvar güç kaynağı, mikroskop, quick sıcak hava, jbc havya vs.
  • Ve ciddi bir öğrenme isteği var.

Siz ustalardan ricam,
Bu yola yeniden temelden başlayacak biri olarak bana öğrenme sırası veya kaynak önerisi sunmanız.
Yani “şuradan başla, şunu bitir, sonra şu seviyeye geç” gibi bir rota çizebilir misiniz?

Kafamdaki hedef:
Temel devre bilgisi → ölçüm mantığı → sinyal analizi → entegre yapısı → arıza tespit yaklaşımı gibi
sağlam bir temel oturtmak.

Her türlü öneri, kaynak veya deneyim benim için altın değerinde olacak.
Şimdiden vakit ayıran tüm ustalara teşekkür ederim

güzel insan, bir tamirci eskisi olarak tavsiyem, belli bir dal üzerinde uzmanlaşmanız. hepsini tamir ederim/ edeyim mantığı sizi (bizi) aşan bir durumdur. öğrenme konusuna, en kolay yapabildiğiniz işlerde eş değer kart üzerinden gitmek en mantıklısı. video sitelerinde onlarca video var. gerçi bir çoğu çöp ama ucundan azıcık bilgi bilgidir. ben mekaniktim. yani önce gözümün gördüğü arızayı, sonrada ölçerek arızayı bulmaya çalışırdım. yani elektronik bende sıfır.

Üstadım yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Aslında benim uzmanlık alanım telefon anakart tamiri uzmanlık diyorum ama işlemci reball yapmak bizde uzmanlık oluyor ama sonuçta elektronik birdir diye düşünüyorum telefondaki direnç te aynı direnç buzdolabı kartındaki dirençte aynı direnç kılıfları değişiyor sadece bu açıdan baktığım için genel elektroniğe giriş yapmak istedim

Smps nin artık olmadığı elektronik kart yok . Keza boost , buck konvertör devrelerinin de . Bunları hatmederek işe başlarsanız baya yol alırsınız . Data ve clock takibi nasıl yapılır , ona da daha sonra başlarsınız .

Ud
Smps nin artık olmadığı elektronik kart yok . Keza boost , buck konvertör devrelerinin de . Bunları hatmederek işe başlarsanız baya yol alırsınız . Data ve clock takibi nasıl yapılır , ona da daha sonra başlarsınız .
Ustam youmunuz için çok teşekkür ediyorum. Dediklerini dikkate alacağım

Üstadım yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Aslında benim uzmanlık alanım telefon anakart tamiri uzmanlık diyorum ama işlemci reball yapmak bizde uzmanlık oluyor ama sonuçta elektronik birdir diye düşünüyorum telefondaki direnç te aynı direnç buzdolabı kartındaki dirençte aynı direnç kılıfları değişiyor sadece bu açıdan baktığım için genel elektroniğe giriş yapmak istedim
güzel insan, elektronikte sonuç birdir demek bazı durumlarda çok geçerli değil. en basiti adaptörlerde besleme kart ve birimlerinde, kondanstörü üst değerle değiştirebilirsin ve çalışma performansı değişmez. yani her direnç değeri aynı kullanılır, her kondanstör aynı değer kullanılır demek yanlış olur mu? sorusu gündeme gelir. bir de hard work çalışan makineler vardır (kaynak makinesi, redresör gibi) buralarda değişik ıgbt kullanabilirsin. yeter ki frekans uyumu olsun hatta 600 volt olan yerine 800-1000 volt ugbt takabilirsin. bu kitapta yazmaz. eğitimde gösterilmez. kazancın bol olsun, ben derim ki telefonu, telefoncu tamir etsin, ben kaynak makinesi redresör tamir etmeye devam edeyim.(son cümle örnekleme içindir)

güzel insan, elektronikte sonuç birdir demek bazı durumlarda çok geçerli değil. en basiti adaptörlerde besleme kart ve birimlerinde, kondanstörü üst değerle değiştirebilirsin ve çalışma performansı değişmez. yani her direnç değeri aynı kullanılır, her kondanstör aynı değer kullanılır demek yanlış olur mu? sorusu gündeme gelir. bir de hard work çalışan makineler vardır (kaynak makinesi, redresör gibi) buralarda değişik ıgbt kullanabilirsin. yeter ki frekans uyumu olsun hatta 600 volt olan yerine 800-1000 volt ugbt takabilirsin. bu kitapta yazmaz. eğitimde gösterilmez. kazancın bol olsun, ben derim ki telefonu, telefoncu tamir etsin, ben kaynak makinesi redresör tamir etmeye devam edeyim.(son cümle örnekleme içindir)
Çok haklısınız ustam ama siz daha derinlemesine düşünmüşsünüz. Naçizane benim düşüncem biz telefon tamircilerin karşılaştığı kapasitör ile atıyorum çamaşır makinası kartının üzerindeki kapasitör aynı mantıkla çalışıyor sadece kılıf yapısı farklı. Dolayısıyla elimden geldiğince de bilinçli bir şekilde o kartlara da müdahele etmek istiyorum

Çok haklısınız ustam ama siz daha derinlemesine düşünmüşsünüz. Naçizane benim düşüncem biz telefon tamircilerin karşılaştığı kapasitör ile atıyorum çamaşır makinası kartının üzerindeki kapasitör aynı mantıkla çalışıyor sadece kılıf yapısı farklı. Dolayısıyla elimden geldiğince de bilinçli bir şekilde o kartlara da müdahele etmek istiyorum
şimdi anladın mı neden telefoncu telefonu, ben de kaynak makinesini tamir edeyim dediği mi? kondanstör olayı oldukça geniş bir yelpaze, çeşitlerine göre işlevleri değişiyor. (temelde voltaj bloklaması) smd bana bir miktar uzak. bu durumda kartın şemasını okuyabilmek önemli, o da bende yok. benim okuyabildiğim nerede hangi bileşen kullanıldığı, neyi nasıl yapar, ne amaçla orada beni aşar.

şimdi anladın mı neden telefoncu telefonu, ben de kaynak makinesini tamir edeyim dediği mi? kondanstör olayı oldukça geniş bir yelpaze, çeşitlerine göre işlevleri değişiyor. (temelde voltaj bloklaması) smd bana bir miktar uzak. bu durumda kartın şemasını okuyabilmek önemli, o da bende yok. benim okuyabildiğim nerede hangi bileşen kullanıldığı, neyi nasıl yapar, ne amaçla orada beni aşar.
haklısınız ustam görüşleriniz için teşekkür ediyorum

Elektronik devrelerde, cihazlarda yüzlerce, bazılarında binlerce malzeme var.
Bu malzemeler belirli koşullarda, çalışmasını sürdürür ve sonunda arıza yapar.
Kimi arıza, tasarım hatasından, kimi arıza bilinçli yaşlandırma olarak üretici tarafından ki...( telefon üreticileri bunu yazılımsal /donanımsal olarak yapar), bazıları malzeme hatası vs.vs... böyle gider.
Arıza tespiti, tamiri zamanla ve bilgi ile edinilebilir. Şu arıza şundan dır, bu bundandır demek zor. Her arıza belirti vermez. Devre sağlam görünür ancak arızalı dır. Ustalık/tecrübe burada devreye girer
Kimisi cihaza baktı mı arızayı görür, kimisi tecrübe ile arızayı anında tespit eder, kimisi bir kaç günde arızanın tespitini yapar.
Elektronik malzemelerinin işlevini bilmek. Cihazları tanımak ve bazı cihazlarda kronik hale gelmiş, üretimden ve maliyetten kaynaklı arızalar olur.
Çok araştırmak, denemeler ve pratikler yapmak gerekir. Bu da, zamanla kazanılacak ve tecrübe olacak.

Yıllardır elektronik konusunda ilgilenirim.
Hala öğreneceğim çok şey olduğuna da inanıyorum. Bu tip forumları elektrik elektronik, cep telefonu tamiri konusunda ilgili forumları takip edin.
Onarımda kullanılan teknik cihazları, yardımcı malzemeleri ve yazılımları öğrenirsiniz.
Zamanla çok mesafe alırsınız.

Bende edindiğim tecrübeleri, müsait zamanımda;
"Muhsin in servis notları" diye yeni bir konu açıp, amatörlere, yeni başlayan hobicilere, elektronik okuyan öğrencilere ayrı bir başlık olarak teknik konularda aktarmak istiyorum.

Herkese kolay gelsin.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri