Karbondioksiti Yakıta ve Yararlı Kimyasallara Dönüştüren Sistem

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,269
Puanları
3,256
Konum
BURSA
3AP8bS.png


Dr. Mahir E. Ocak

MIT’de çalışan Dr. Xiao-Yu Wu ve Prof. Dr. Ahmed Ghoniem karbondioksiti (CO2) yakıta ve çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılabilecek hammaddelere dönüştüren bir sistem geliştirdi. Araştırmanın sonuçları ChemSusChem’de yayımlandı. Araştırmacıların geliştirdiği sistemde, karbondioksit akımındaki oksijenlerin bir taraftan diğerine geçmesine izin veren bir zar bulunuyor. Lantan, kalsiyum ve demir oksitten üretilen bu zarın bir tarafında oksijen birikirken diğer tarafındaysa karbondioksit karbonmonoksite (CO) dönüşmüş oluyor.

Bu süreçte üretilen karbonmonoksiti doğrudan yakıt olarak ya da hidrokarbon yakıtların (karbon ve hidrojenden oluşan yakıtların), metanol de (CH3OH) dahil olmak üzere çeşitli kimyasal maddelerin ve sentez gazının (hidrojen gazı, karbonmonoksit ve genellikle az miktarda karbondioksitin karışımından oluşan bir tür yakıt) üretiminde kullanmak mümkün. Araştırmacılar geliştirilen zarın tamamen seçici olduğunu, sadece oksijen atomlarının geçmesine izin verdiğini söylüyor.

Üstelik geçiş sadece bir yönde mümkün. Sürecin başarılı bir biçimde işlemesi için gerekli en önemli şey, oksijenin zar içindeki akışını sağlamak. Bu amaçla başvurulabilecek yöntemlerden biri, zarın oksijenin geçeceği tarafındaki basıncı çok düşük tutmak. Ancak bu yöntem yüksek miktarda enerji gerektiriyor. Araştırmacıların geliştirdiği sistemdeyse hidrojen ya da metan akımı kullanılıyor. Oksijenle tepkimeye girmeye çok istekli olan bu gazlar, zarın diğer tarafındaki oksijeni çekiyorlar.

Günümüzde insan etkinlikleri sonucunda atmosfere salınan yüksek miktarda karbondioksit, küresel ısınmaya neden olan etkenlerin en başında geliyor. Geliştirilen yöntemin de özellikle bu konuda çok yararlı olacağı düşünülüyor. Örneğin atmosfere yüksek miktarda karbondioksit salan enerji santralleri bu sistemle donatılabilir. Sistemin işlemesi için gerekli ısı, güneş enerjisinden sağlanabileceği gibi enerji santrallerinde ya da başka tesislerde ortaya çıkan atık ısıyı doğrudan kullanmak da mümkün. Araştırmacılar, esasen ısı enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren sistemin her yoğunluktaki karbondioksit akımıyla kullanılabileceğini, ancak yoğunluk arttıkça sistemin verimliliğinin de arttığını belirtiyor.

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Mart 2018, Yıl 51, Sayı 604, Sayfa 10, Karbondioksiti Yakıta ve Yararlı Kimyasallara Dönüştüren Sistem
 
Bol ağaç, verimli makineler :)

Harika bir söz öğrendim bugün, eğer ağaçlar bedava wifi dağıtsaydı her yere dikerdik diye; neyse ki çok b işe yaramıyorlar sadece oksijen üretiyorlar :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,799
Mesajlar
930,196
Kullanıcılar
452,593
Son üye
cKaradeniz301

Yeni konular

Geri
Üst