kendi usb kontrol kartımızı kendimiz yapabileceğiz gibime geliyor

Mach3 diğerleri gibi kaprisli bir program değil.
Yukarıda eskiden kalma sabit başlık da görüleceği gibi amatörler cnc kapısını aralayan harika bir yazılım ve politika.
Mach3 usb portuna bilgi yollamıyor.
Usb den çalışan kartlar bunun için pluginn kullanıyor.
Yani yazılımı usb ye bilgi yollamaya ikna ediyorlar. [MENTION=2378]mustafatemel[/MENTION]_5885 in dediği gibi.
Gerisi standart iletişim.
Yani kart tarafında usb ci FTxxx türü bir kırkayak ile iş bitebilir.

İlla diyorsan usb den bağlanan ama kendini pc ye comportX gibi tanıtan kırkayaklar var.
Tabii sonrasında serial i parallel yapacak bir şeylerde eklemek gerekir.
Ama pahalı olmaz sonuç itibarı ile.
Bir de mach3 nasıl oluyor da ModIO yapıyor bilmek gerek...

Bildiğim kadarıyla Mach3 ile USB üzerinden haberleşen bi sistem kurmak için Modbus protokolünü kullanmak gerekiyor. Ama yine daha önce okuduklarımdan anladığım kadarıyla USB ile sağlıklı çalışmadığını, gecikmeler olduğunu, buglar falan olduğunu söylüyorlar. Ama IO için Modbus çok iyi bir seçenek. İhtiyacım olan IO ları Modbus'dan haberleştirdiğim bi kartla tamamlamak uzun zamandır aklımda. Modbus protokolünü bilmediğim için henüz herhangi bişey yapamadım.

Ama bugün ilk kez test ettiğim bi sistem var, mach3 kullanmıyor ama usbden gönderilen G-codeları işleyip, pulselara dönüştürüp hem motorları kontrol eden, hem IO ları olan bi kart. Henüz tam anlamıyla test edemedim buglar, hatalar falan olabilir test ettikten sonra burada paylaşmayı planlıyorum. Onu kullanabilirsiniz belki..

USB TO Parallel Port DIY Interface

Bu linkte USB parallel Port interface kart yapımı var.burada da hex dosyası ve pcb dosyalarını ayrıntılı vermiş.Uğraşanlar ve yapmak isteyenler için yardımcı olabilecek bir link.Yapanların ve bu konuda fikri olanların paylaşmalarını bekliyoruz.

...USB ile sağlıklı çalışmadığını, gecikmeler olduğunu, buglar falan ...

Birilerinin kendi yapmaya çalıştığı kartlar için olabilir.
Lakin artsoft sayfalarındaki ve forumlarındaki konuşulan kartlarda böyle bir şeye rastlanmadı.

Mach3 pdf lerini incelerseniz menülerden kolayca modIO bağlantısı yapabilirsiniz.

Bunu yapan hazır kartlarıda hatta usb den bağlananlarıda (pluginn ile)görebilirsiniz.

-------

L.nkdeki kart mach3 ile değil cncdudez ile çalışan bir karttır ve benim kadar eskidir...

Lakin artsoft sayfalarındaki ve forumlarındaki konuşulan kartlarda böyle bir şeye rastlanmadı.

Bunu yapan hazır kartlarıda hatta usb den bağlananlarıda (pluginn ile)görebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili çok eskiden araştırma yapmıştım, bi kaç yılı geçiyor. Tekrar bakıyım, belkide ben rastgelmemişimdir. Kafamda genel olarak tavsiye edilmeyen kanısı bıraktığı için bakmamıştım tekrar. Cnczone ile machsupporta tekrar bakıyım.

Fakat sorun hazır bi kartı ModIO dan haberleştirmek değil, modbus protokolünü anlayıp bunu mcu yu buna göre kodlamak. G-Codeları işleyecek algoritmayı da bulursak geriye pek bişey kalmıyor. Oturup sabırla kodlamaya kalıyor iş.

İlk mesajımda bahsettiğim sistemde buglar var ve geliştirilmesi gerekiyor. Belkide tüm kodları biraz uğraşıp bizim yazmamız daha iyi olur.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

[MENTION=237258]furkanyılmaz[/MENTION]11

Zamanında mach3 ile özellikle plug-in, macro vs. ile ilgili teknik dökümanları incelemiştim. USB iletişimi hakkında da biraz bilgim var. USB iletişimi için modbus protokolu gerekir diye birşey hatırlamıyorum. Ayrıca kontrol kartına ister g-code gönderip kartta yorumlayalım, ister mach3'ün ürettiği darbeleri aynen karta yollayalım. Bir master birde slave olan USB iletişimde neden modbus gerekeceğini de anlamadım.
Bu bilginin kaynağı nedir.?

Mach3 ile USB kullanarak konuşmanın ancak iki şekilde olacağını düşünüyorum.
G-code ları karta yollayıp kart üzerinde yorumlamak ki bu durumda mach3 neredeyse sadece GUI olarak çalışıyor olacak.
Diğer yöntem ise mach3'ün paralel porta bastığı bilgiyi capture edip, karta yollamak, kartta veriyi paralel çıkışlardan basmak.

Birincisi daha uzun ama ne yapılacağı daha açık ve sonuçtan daha emin olunabilecek yöntem. İkincisi ise driver yazma gereksinimi, Windows kernel veya AV programlarının engellemesi vs. veya farklı hardware de sıkıntı çıkarabilme ihtimali olan yöntem. Ama tüm g-code ları kodlamak tan daha kısa sürer sanırım.

Bir ara bir büyüğümüzün bahsetmesi üzerine biraz araştırmıştım.
Prolific, FTDI vs gibi standart USB- paralel çeviriciler ile olacak bir iş değil bir kere. Sadece port adresi vs den dolayı değil. Darbeler arası zaman senkronizasyonunu sağlamak çok zor. Stabil çalışacağı garantilenemez. Mutlaka özel bir donanım ve donanım üzerinde mach3 ile çalışacak bir firmware gerekir diye düşünüyorum. Zaten diğer türlü standart USB çeviricilerle çalışan bir sistem-yazılım-driver.. şimdiye kadar çoktan ortaya çıkmış olurdu.

G-code yorumlamayı mach3 'e yaptırıp, pulsları mach3 e ürettireceksek, Mach3 ün veriyolu genişliğine ulaşmak için bir puls karşılığında min 16bit veri aktarmak gerekir. HID çalışılıyorsa max 30kHz gibi bir bant genişliğine ulaşılabilir. O da en iyi durumda. Üstü için CDC vs. gerekir.

Zaman senkronizasyonu yapabilmek, gönderilen her bir baytın ne kadar aralıklarda darbeye dönüşebileceğinin kararını vermek için önce mach3 core frekansını devrenin bilmesi gerekir. Bir şekilde anlaşmalılar. Gerisi capture vs., mach3 ü kandırıp standart port adresi yerine sizin belirlediğiniz bir adrese veri basmasını sağlamak gibi şeyler gerekli. Ki çok da basit işler değil. Birde milisaniyeler mertebesinde olsa da bir gecikmeli çalışır.

Açıkçası sırf mach3 gui si ile çalışmak için bu kadar uğraşmak çok da anlamlı değil.
Planet-CNC nin yaptığı gibi dosyadan g-code okuyup USB-UART vs. üzerinden karta yollayacak bir PC yazılımı artı mcu üzerinde G-code yorumlamak daha kolay. Hatta G-code ların da ihtiyaç kadarı kodlanabilir. Mesela direkt absolute, gerekmiyorsa tool comp. yok vs. gibi.

G-code u mcu yerine PC üzerinde yorumlayıp darbeleri zaman senkronizasyonunu sağlayacak bir protokolle mcu ya yollamak da olabilir tabii. Bunun da PC nin hızı, takla atmadan trigonometrik fonk. kullanabilmek vs. avantajları var.

[MENTION=147428]ISMAILY[/MENTION] hocam hep zor konulardan kazık sorular sormuşsun.
Gerçi forum kıyısında köşesinde hepsinin de ipuçları var.
Mach3 yabana atılacak program değil.
Uzun yıllardır hatalardan arınmış , çok izleyicisi yani kontrolcüsü olan bir yazılım.
Aslı 3-5 mb gerisi ekleri görselleri.
Gcode okumak enterpolasyon yapmak önceleri kolay gözükür ama her satır sonrası duraklamasın 10-20 satır sonrasını okuyup aralarında ilişki kursun falan deyince "yavrular" hemen tırsar.
Bu çok satır okuma işi milisaniyelik gecikme korkusunu yenmenizi sağlar..

Lakin şunuda düşünmek lazım.
Cam yorumlayıcısını başaramadılar.
Planetcnc ise kendi kulvarındaki işi gerektiği kadarda olsa yapabildi.
Mach3 usb ile uğraşmadı ama usb az iken bile smotthstepper yani :
>>> Home <<<vardı ve hatasız başarılı idi(sevdiğim yönü çift parallel port sunması).
Ben bir çok kez kullandım ve hata bildirisi dönmedi.
Çalışması için gereken yani mach3 açılışında paralele mi usb ye yollayayım onayı için gereken sadece 550kb lık bir ek.
Gerisini incelemedim.
Kendi mi yorumluyor mach3 den gelen işaretlerimi işliyor bilmiyorum.
Üzerinde ft245 sonrası xilinx in spartan kırkayağı var.
Muhtemelen-görüşüm , sadece pinleri yönlendiriyor hesap yapmıyor.

Aynı şekilde kflop un usb den portIO kartı vardı ama ilk versiyonları step dir harici işler içindi.
Girişinde ftxx ve max232 ikisi birden var ve istediğinizden bağlanıyorsunuz.
Sonraki versiyonlarında [MENTION=100439]gpeker[/MENTION] 2003 arkadaşımız eksen işaretlerinin eklendiğini söylemişti.
Ben kullanmadığım için bilmiyorum.

Comport dan bir bağlantıyı mach3 görebiliyor.
Bunun için 0x278-378 yerine modbus IO seçmek yeterli.
Yeni oyuncaklarda serial de yok ama ftxx haricinde mesela microchip in usb den bağlanan ve kendini comport olarak tanıtan (sürücü ile) oyuncakları var.
Bunlara modbusIO ile işaret yollanıyor ama doğrusu işaretleri analiz etmeye gerek bile görmedim.
Bir kaç işde kullandım geçtim gitti.

Mach3 standart gcode ler kadar örneğin fanuc modülerinin özel kodlarınıda işleyebildi.
Bu standart cnc mill/lathe sektörü için önemli bir şeydir.
Bu tarafa yöneldiler.
Bence de eksiği doldurdular.
Yoksa amatörlerin önü belki başka yollarla , belki açılırdı.
Basit işlerde pcb kazımaya mill denirse plexi kazıyıp artcam ile mdf işlemeye cnc denirse evet sadece bir kaç kod yeterli g00 g01 g03 çok bile.
Ama kalıp işlemek gibi şeyler yapıyorsanız ki mach3 forumlarında neler var neler, o zaman cad-cam kullanmak ve standart kodları okumak işinizin asli vazifesidir.

Uzun lafın kısası mach3 alışık olduğumuz bir yazılım.
Kirpi yavrusunu pamuğum diye sever.
Mesela bende torna da var ve mach3 wizard lerinden diş kodlarını çıkarıp diş çekerken kendimden geçiyorum...

Bu sebeple mach3 e bir şeyler yapmaya isteği olanlara bazı şeyler anlattım ama anlayıp yapıp ortaya koyan olmadı ticari olsa da.
Şimdi sadece ip uçlarını yazmakla yetiniyorum.

Bilgi ve tecrübelerim herkese açıktır.
Gizli hayranlarıma bile .
Beni izlemeye devam ettikleri için bu vesile ile saygılar sunarım ..

Benim bildiğim kadarıyla Mach3 herhangi bir şekilde seri haberleşme yapmak istediğinde Modbus protokolünü kullanıyor. Daha önce okuduğum şeylerden, yapılan projelerden hatırladığım kadarıyla bu böyleydi. Modbus dışında bildiğiniz Mach3 ün desteklediği bir protokol varsa bildiğiniz söylerseniz ben de öğrenmiş olurum. Tek olmasada en çok kullanılan yöntemin Modbus olduğunu düşünüyorum hala https://www.google.com.tr/search?q=...=how+to+communicate+with+mach3+through+serial

Burdaki bahsettiğimiz paralel porta yoladığı bilgiyi capture edip usb üzerinden gönderip tekrar kartta paralele verme olayını da brainler ve modbus üzerinden yapmıyor muyuz?

Diğer ihtimal bence de gayet basit ve mantıklı, çünkü zaten şuan G-code u okuyup mcu nun outputlarına verebilecek algoritmalar internette var. Kolayca yapılabilir, yapıldı kullanılıyor da zaten ama kazımuğur hocamın söylediği gibi mach3 ün özellikleri ni kullanmak isteyen kişiler bunu yeterli bulmayabiliyor. Yani ikisi de gerekli...

Herkese iyi forumlar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…