[MENTION=147428]ISMAILY[/MENTION] hocam hep zor konulardan kazık sorular sormuşsun.
Gerçi forum kıyısında köşesinde hepsinin de ipuçları var.
Mach3 yabana atılacak program değil.
Uzun yıllardır hatalardan arınmış , çok izleyicisi yani kontrolcüsü olan bir yazılım.
Aslı 3-5 mb gerisi ekleri görselleri.
Gcode okumak enterpolasyon yapmak önceleri kolay gözükür ama her satır sonrası duraklamasın 10-20 satır sonrasını okuyup aralarında ilişki kursun falan deyince "yavrular" hemen tırsar.
Bu çok satır okuma işi milisaniyelik gecikme korkusunu yenmenizi sağlar..
Lakin şunuda düşünmek lazım.
Cam yorumlayıcısını başaramadılar.
Planetcnc ise kendi kulvarındaki işi gerektiği kadarda olsa yapabildi.
Mach3 usb ile uğraşmadı ama usb az iken bile smotthstepper yani :
>>>
Home <<<vardı ve hatasız başarılı idi(sevdiğim yönü çift parallel port sunması).
Ben bir çok kez kullandım ve hata bildirisi dönmedi.
Çalışması için gereken yani mach3 açılışında paralele mi usb ye yollayayım onayı için gereken sadece 550kb lık bir ek.
Gerisini incelemedim.
Kendi mi yorumluyor mach3 den gelen işaretlerimi işliyor bilmiyorum.
Üzerinde ft245 sonrası xilinx in spartan kırkayağı var.
Muhtemelen-görüşüm , sadece pinleri yönlendiriyor hesap yapmıyor.
Aynı şekilde kflop un usb den portIO kartı vardı ama ilk versiyonları step dir harici işler içindi.
Girişinde ftxx ve max232 ikisi birden var ve istediğinizden bağlanıyorsunuz.
Sonraki versiyonlarında [MENTION=100439]gpeker[/MENTION] 2003 arkadaşımız eksen işaretlerinin eklendiğini söylemişti.
Ben kullanmadığım için bilmiyorum.
Comport dan bir bağlantıyı mach3 görebiliyor.
Bunun için 0x278-378 yerine modbus IO seçmek yeterli.
Yeni oyuncaklarda serial de yok ama ftxx haricinde mesela microchip in usb den bağlanan ve kendini comport olarak tanıtan (sürücü ile) oyuncakları var.
Bunlara modbusIO ile işaret yollanıyor ama doğrusu işaretleri analiz etmeye gerek bile görmedim.
Bir kaç işde kullandım geçtim gitti.
Mach3 standart gcode ler kadar örneğin fanuc modülerinin özel kodlarınıda işleyebildi.
Bu standart cnc mill/lathe sektörü için önemli bir şeydir.
Bu tarafa yöneldiler.
Bence de eksiği doldurdular.
Yoksa amatörlerin önü belki başka yollarla , belki açılırdı.
Basit işlerde pcb kazımaya mill denirse plexi kazıyıp artcam ile mdf işlemeye cnc denirse evet sadece bir kaç kod yeterli g00 g01 g03 çok bile.
Ama kalıp işlemek gibi şeyler yapıyorsanız ki mach3 forumlarında neler var neler, o zaman cad-cam kullanmak ve standart kodları okumak işinizin asli vazifesidir.
Uzun lafın kısası mach3 alışık olduğumuz bir yazılım.
Kirpi yavrusunu pamuğum diye sever.
Mesela bende torna da var ve mach3 wizard lerinden diş kodlarını çıkarıp diş çekerken kendimden geçiyorum...
Bu sebeple mach3 e bir şeyler yapmaya isteği olanlara bazı şeyler anlattım ama anlayıp yapıp ortaya koyan olmadı ticari olsa da.
Şimdi sadece ip uçlarını yazmakla yetiniyorum.
Bilgi ve tecrübelerim herkese açıktır.
Gizli hayranlarıma bile .
Beni izlemeye devam ettikleri için bu vesile ile saygılar sunarım ..