Tekrar merhabalar arkadaşlar..
Aşağıdaki resimde bir hızlı ışıtıcılı şofbeni görüyorsunuzdur. Büyük ihtimal sayın
@elektrofizikci kardeşim sökmüş olduğunu tahmin ediyorum. Solda ısıtıcı içerisindeki rezistansı görüyoruz. Sağda ise ısıtıcının komple içini.
Soldaki resimde soğuk su giriş ve sıcak su çıkış noktalarını kırmızı ve mavi işaretle işaretledim.
Soğuksu alttan giriyor komple rezistans ile temas ediyor. İşin püf noktası kırmızı ile çizdiğim aslında çıkış hattında bulunan bir krom boru. Komple rezistansın içinden geçip üst noktadan çıkış alıyor. Bnun bir kaç nedeni var.
1- Soğuk su alttan girdiğinde rezistansla en çok yüzey teması sağlıyor. çıkış üstten olduğu için soğuk su rezistans halkaları ile temas sağlayarak yukarıya kadar ilerliyor.
2- Çıkış hattındaki boru ise son ısıtmayı sağlıyor. Rezistansın içinden geçerek çıkıyor.
3- Sağda gördüğümüz krem rengi tüpün içinde rezistans bulunmaktadır. Hacim olarak rezistanstan çok fazla değil. Nedeni suyun rezistans ile temas etmeden geçip çıkışa gitmesini sağlamak.
Burada asıl amaç olabildiğince ısı transferini sağlamaktır.
Yaptığınız ısıtıcı gayet başarılı bir proje olmuş. Biz ısıtma yada soğutma sistemlerinde suyu ısıtırken yada soğuturken sirkülasyon pompalarını mutlaka ısı kaynağına harekete geçirecek şekilde kurarız. Yani sisteminizde pompa suyu önce ısıtıcıya basacak sonrasında sisteme dağılacak.
Elbetteki hava alma mutlaka en üstte olmalı. Bahsettiğiniz gibi mutlaka emniyet ventili basınç prezostatı yüksek sıcaklık limitleri gibi uygulamalar resmettiğiniz şekilde uygun.
Rezistansın aşırı ısınması sizinde gözlemlediğiniz üzere yeterli ısı transferi sağlanamamasından dolayı olduğunu düşünüyorum. burada yapılması gereken pompa yeteri kadar sirkülasyon sağlıyormu bu kontrol edilmeli. Eğer pompa ve tesisatta sorun yok devirdaim tamam ise ısıtıcı kazanına bakılmalı.
Bazı akümülasyon tanklarında eşit karışımı sağlamak için tankın içinde bölücü perdeler olup rezistans adedi arttırılarak ısı transferi sağlanıyor. bununla ilgili de bir resim çizip eklerim birazdan. Rezimdeki tank büyük ve su rezistans ile yeteri kadar temas etmediği için su giriş ile çıkış arasında kısa devre yapıp gidiyor ve rezistansın ısısını alamıyor gibi görünüyor.
Kolay gelsin.