Kesici arıza

cakir18

Üye
Katılım
15 Eyl 2006
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar 680A Anma akımı ve 31,5KA kısa devre akımına sahip bir (1 nolu)kesicimiz var. Ayrıca bu kesicinin bağlı olduğu barayı koruyan ana kesicimizinde (2 nolu kesici) 3200A anma akımı ve 31,5 kA kısa devre akımı var. 1 inci kesicimiz 1,6kA kısa devrede 0mSn'de açacak şekilde ayarlanmış. 2. kesicimizde 6,5kA kısa devrede 300mSn de açacak şekilde ayarlanmış. 1 nolu kesicinin bağlı olduğu motorda bir kısa devre oluştu ve 9kA bir kısa devre akımı oluştu. Niye 1 nolu kesici değilde 2 nolu barayı koruyan kesici açar? Kesicilerin testleri yapılmıştır ve ikisininde açma zamanları 60mSn civarındadır. Mantıklı cevabı olan arkadaşların cevabını beklerim.

Ramazan ÇAKIROĞLU
05336419558
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
normalde 300 ms lik fark fazlasıyla selektiviteyi saglar.kesicide o anlık mekenik bir tutkluk olabilir.kesici açma bobinine yeterli gerilim gelmemiş olabilir.kesici açma düzeneginde gevşeklik olabilir.
tabi röle arızayı gördüyse.
 
...Anlattığına göre elektriksel olarak herşey normal ama, hilmi42'nin dediği gibi, mekanik bir terslik var ve onu en kötü ihtimalle, mekanik ustasıyla görüşmen lazım...

------------------------------------------
"Ülkenizin sizin için ne yaptığı değil,
siz ülkeniz için ne yaptığınızı kendinize
sormalısınız." John Fritzgerlad KENNEDY
 
Mekanik sıkıntı kısmının testleri yapılmış durumda olduğunu belirtmiştim. Yani açma süreleri zaten belli. Röle evet algılıyor ve açma gönderiyor. Şimdi bu sadece bir kesicimize ait bir durum değil hangi kesicinin beslediği yerde bir kısa devre olsa hep bara boşalmaya başladı.
 
Çıkış kesicileri hiç açmıyorsa kesicilerin koruma beslemesinde problem olabilir. Kesicilerin açma bobinleri işletme geriliminin %70 i ile %120 arasında çalışabilmelidir. Farklı kesicilerde bu değerler farklı olabildiğinden problemli yardımcı beslemelerde bazı kesiciler . Açamayabilir. Yardımcı gerilim genelde sistem boşta iken kontrol edildiğinden yanıltıcı olabilir.

Birde bara kesicisinin koruma ayarlarında problem olabilir. Dijital rölelerde iki hatta üç kısadevre ayarı bulunabilir . Bazen bu ayarlar sıfır zaman ayarında farkına varmadan aktif hale getirilir.

Sana önerim...

Rölelerin koruma ayarını dikkatle kontrol et. İkinci olarak Açma bobini çalışırken bobine en yakın yerden yardımcı gerilimi ölç.

Bakalım problem varmı..

Kolay gelsin.........
 
Röle ayarlarında bir problem yok diye düşünüyorum. Rölenin açma bobinine en yakın yerden açmayı ölçelim ama anlık bir gerilim gelip gitmeyecek mi? Nasıl yakalıyacağız doğru değer olup olmadığını? Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
kesici test cihazın varsa (açma zamanını ölçen)röle üzerinden test vererek kesici açma zamanlarını ölçmeni tavsiye ederim.veya rölelerin dijitalse bazı röleler açma zamanlarını da kaydeder ve kesici arıazası ile ilgili parametreler var bu degerleri aktif yapıp bakabilirsin.
 
anlatıklarına göre 2 nolu bara girş kesicisinin kısa devre akım ayarını 6,5 den 9 ve 9 üzeri bir rakam yüksetmen gerekiyor , tep ayarların bu şekilde yüksetmen sorunu çözecek tir .bu duruma göre 1 nolu kesicinin ayarlarını da değiştirmen gerekiyor ,ayrıca açma zamanlarını 60 ms den daha farklı zaman lara çekmelisin her iki kesicini açma zamnları eşit olmamalı dolayısı ile farkıl saman sayarak açacaktır tep ayarlarını yaptıkatn sonra boşta test daha faydalı olacaktır kolaylıklar diliyorum.
 
...6,5kA kısa devre akımına dayanıklı kesicinin 9kA'de açması normal. Ama 1,6kA kesici hem 0ms'ye ayarlıyken hemen açmak zorunda. Kesin arızan 1. kesiciden kaynaklı. Daha önce dediğim gibi, 1. kesicideki mekanik sıkışma veya arızası her neyse. Toplamda 1. kesici ile ilgili elektrik ekipmanını kontrol edilmesi lazım...

-------------------------------------------
"İşe başlamak,
işi bitirmenin yarısıdır."
 
1 nolu kesicinin akım trafosu sekonderinden ölçüm yap. bara koruma rölenin ayarlarından eminsen ve 1 nolu kesicinin başka bir yardımcı röleyi çektirerek açma yaptırmadığından da emin olman gerekli (başıma geldi).
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…