selam;
ben bu mesajı daha önce nasıl görmedim ya.
yaklaşık 5-6 aydır derdim bu.
benim oranım tutmuyor.Uluslararsı bir firma ile bu konunun çözümü için çalışıyoruz.Olay gerçekten uluslararası oldu.Dış yazışmalar,bilgi alışverişleri,özel reaktör yaptırmalar,ölçümler simülasyonlar.Tutmuyor,hala tutmuyor
daha önce de foruma yazdım.pf=cosq.m
m=1/ 1+thd(I) nın karesi
sonuçta thd (I) 0 olmadan PF 1 olmuyor.Bunun için de harmoniğin sıfır olması lazım(teoride bu imkansız gibi ama en azından pf=0,99 olsun)
Şimdi bilimsel teori şudur,yeni digital sayaçlar power factöre göre ölçüm yaparlar,cosinüsq ye göre değil.Bunu söyleyen emo nun sitesinde yazısını okuduğum Sn. Ali Çaşkurlu nun yazısı(indirip okumanızı şiddetle tavsiye ederim)
bir firma yetkilisi ki kendisi yüksek mühendis,çözüm ortağı da üniversiteden bir prof,ayrıca reklam yapmayalım bir fransız,bir alman,bir de ispanyol ürünlerinin türkiye mümmessili olan , dünya devi firmaların uzmanları.
Benim sayacım da
ABB yeni adıyla elster.
Konuyu ayedaşa sordum,ABB sayacında sorun çıkmaz dediler.Makeli aradım Bizim sayacımız iyidir evet ama ABB sayaca da kimse laf söyleyemez dediler.
Zaten laf söyleyen de yok.Bizim harmoniğimiz var ve sayaç vazifesini en iyi şekilde yaptığından dolayı sorun çıkıyor.
Bir firma yetkilisi de dedi ki abi tamam bu sayaç işini yapıyor fakat,tak bi makel kurtul,makel sayaçlarda böyle bir sorun olmuyor.Bakın sayacı değiştirin,makel takın diye ne kadar ısrar ettiler.oysa ki volverine arkadaşımız da makelde sorunla karşılaşmış Elster sorununu çözmüş.
Ben kafaya taktım.Makeli aradım.Makeldeki yetkili sağolsun ilgilendi anlattı anlattı ama,PF mi cosq mi okuyor,bu konuda karasızca salladı gibi geldi.
Sonra ABB yi aradım.Çıkan beyfendi dedi ki şimdi bu iş telefonda olmaz ben size mail atayım.Mail falan gelmedi.Aradım yokmuş yerinde,not bıraktım.Sonra o beyfendi sağolsun maille döndü bize.Dedi ki bu konu şu anda tam olarak bilinmeyen ve çok tartışılan bir konudur,ben de bilgi sahibi değilim,yurtdışından gerekli dökümanları isteyeceğim,bilgi alacağım size döneceğim.Şu anda bize dönen olmadı.
Sonra birisi dedi ki,abi ; benim bir arkadaşım var,eskiden abbde çalışmış,girişte harmonikle ilgili bir şey yokmuş,sadece faz bileşenini okuyor(yani 50 hz lik bildiğimiz sinüsoidal akımı)
şimdi gel de gülme.Ben nasıl deli olmayayım.Koskoca firmalar bundan bi haber.Entesin farklı okuma sistemlerine gelince ,hiç biri tutmuyor abi sayaçla.Galiba bu benim karabahtım kem talihimden kaynaklanan bir sorun