Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
kompanzasyon ünitesinin sistem devreye alınmadan çok önce kurulmasının mahsurları ?
Daha öncede bir vesileyle belirtmiştim. Toplam güç çıkartılıp projelendirilip işletme çalışmaya başlamadan kompanzasyon sistemi kurmak günümüzde çok iyi sonuçlar vermiyor. Bazı sistemler trifaze bazıları monofaze ağırlıklı yüklere sahip olabiliyorlar bazıları hızlı bazıları yavaş yükler olabiliyor. Projelendirme aşamasında yapılan şey tüm hastalara aynı reçeteyi vermek gibi bir şey. Bence doğrusu, yükler net olarak tespit edilemiyorsa, kompanzasyon hariç tesisatı hazır hale getirmek ve sonra kompanzasyon yapmak. Örneğin içinde bulunduğumuz sanayi sitesi standart 35 kVA güce göre bütün panoları yaptırmış, biz 150 kVA güce çıktık pano atıldı, yan binayı kiraladık, trifaze olan kompanzasyon efektif çalışmıyordu söktük yenisini yaptık vs. Milli ekonomiye de zararı olan bu uygulamanın yeniden düzenlenmesinde fayda olmazmı?
En büyük sıkıntı olağan işletme şartları düşünülerek takılmış akım trafosunun büyük gelmesidir.
Bu durum akımın hissedilememesi yüzünden ihtiyaç duyulan kondansatörlerin devreye alınamaması sonucunu doğuracaktır.
Kurulu güç için tasarlanan grupların ve akım trafosunun düşük yüke göre tadili gerekir
Eğer tesisteki alıcılar reaktif açıdan karakteristiği iyi analiz edilip ve dengeli bir şekilde fazlara dağıtılmışsa, uygun bir sistem oluşturmak mümkündür. Ve sistemdeki total yüke göre de kondansatör dizilimi rahatlıkla yapılabilir.