Kompanzasyon akım trafosu akım yönü değişmesi

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,059
Puanları
481
Yaş
54
Arkadaşlar,

Aşağıdaki Ekran görüntüsünde sarı bulut içersine alınmış olan akım trafosundan bilgi alınarak kompanzasyon yapılmış.

Trafo 1 den her 2 sistem beslenmesi durumunda kompanzasyon sistemi düzgün çalışmakta.

Trafo 1 devre dışı kalıp, Trafo 2 den bütün sistemin beslenmesi durumunda, sarı işaretli akım trafosunda polarite değişmesi sebebi ile düzgün kompanzasyon yapılamıyor. (P1/P2 akım geliş yönü değişmesi sebebi ile k/l uçları da terslenmiş oluyor.)

Bu tip durumlar için sizin önerileriniz bizlerle paylaşmanızı rica ederim.

 


Bence şöyle bir çözüm uygulanabilir.Her faz için 24 voltluk röleler var yada 220 voltluk olanıda olur.Sistem Trafo 2 beslenince röleler çektirilerek S1-S2 uçlarının değişimi sağlanabilir.Böylelikle trafo 1 den beslenince normal kompanzasyon devam ederken Trafo 2 ye geçildiğinde S1-S2 uçları röle kontağında değiştirilerek röleye gönderilir.Polarite hatası önlenmiş olur.
 
Son düzenleme:
Şöylede olablirmi, her ıkı trafo AG cıkından kompansazyon ıcın akım trafoları kondukdan sonra, üçüğncü bır toplamalaı akım trofu konsa, hiç manevraya, kontak geçirmeme, röle çekmemem vs arızaya gerek kalmaz sanıyorum.
Tabii, masraf lafı cıkkazmsa, ne kadar ucuz tesis. o kadar problem...
 
Sn. Emodiyator,

Cevabınız için teşekkürler.

Çözüm önerinizi daha önce uygulayan arkadaşlarımız olmuş. Normal şartlarda çalışan bir sistem çözümü. Fakat bahsi geçen röle arızalanması durumunda(rölenin normalde açık olan kontağının kapanmaması veya röle bobininin yerinden çıkarılması durumunda) akım trafosu k/l uçlarının açılmasından kaynaklı panolarda yangınlar çıktığı bilgisi tarafıma iletildi.Bu sebeblerden dolayı farklı çözüm arayışımız bulunmakta.

Başka önerileri olan arkadaşlarımız bulunuyor mu?

Sayın Zeybek,

Bahsetmiş olduğunuz çözümde toplayıcı akım trafosu hangi akımları toplayacak? Trafo 1 ve Trafo 2 akımını mı? Kublaj şalterindeki akım trafosu kullanılmasın mı demek istiyorsunuz?

Biraz daha açıklayıcı cevap verebilirseniz sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şemada, kublaj şarteli göremedım, tabı aynı terimi kullanıyorsak. Trafo AG cıkıs şarteli çıkısındakı akım trafoları veya ayrıca konacak ompamzasyon akım trafolarının sekonderleri, ayrı/üçüncü bır toplayıcı akım Trafosuna gırerek, çıkışı RGK ya verılebılır düşünüyorum.
Bir örnek adres..
toplayıcı akım trafosu entes
 

Bence söylediklerinizin çözümü var devreyi şu şekilde dizayn edebilirsiniz.Normalde akım trafo uçları kısa devrede kalır.TR-1 enerji verdiğinde röleler çeker kapalı kontaktan geçirdiğimiz için devreyi açar akım S1-den röle üzerinden tamamlayarak S2 ye akar.Röle bobinlerini ise her rölenin kapalı kontağından geçirerek seri devre yaparız.Olası herhangi bir rölenin çekmemesi durumunda 3 akım trafosunun da rölesi çekmez ve en kötü ihtimalle akım trafosunun sekonderi kısa devrede kalır ve sistemde herhangi bir risk durumu oluşmaz.Gelelim diğer ihtimallere rölelerden yapışık kaldı TR 1 in enerjisi kesildi TR 2 devreye girdi akım uçları çaprazlandığından dolayı arızalı rölenin S1-S2 uçları kısa devrede kalacağından en kötü ihtimalle o faza ait akım trafosu akım bilgisi alınamayacaktır.Hiç bir şekilde akım uçları boşta kalmayacağından herhangi bir risk söz konusu değildir.
 
Sayın Zeybek,

Şemada, sarı bulut içersin de bulunan, akım trafosunun altında kublaj şalteri bulunmakta.

Yukarıdaki yazınızda 2 trafodan alınan akım bilgilerinin toplanarak 1 adet reaktif kontrol rölesine bağlanacağını, dolayısı ile her 2 trafo için 1 tek ortak kompanzasyon sistemi olacağı anladım.

Bahsi geçen sistemde kublaj şalterinin sürekli olarak ON durumda olması ve sistemin her zaman tek trafodan beslenmesi gerekmekte.2'ci trafo her zaman yedek olarak kullanılmakta.

Bizim amacımız her trafonun kendine ait bir kompanzasyon panosu olması ve her kompanzasyon panosunun kendi yükünü kompanze etmesi yönünde.

Sn. Emodiyator,

Yukarıdaki yazınızda bahsetmiş olduğunuz devreyi kara kalemle çizerek resmini paylaşmanız mümkün mü?

Anlattıklarınızı kafamda canlandıramadım?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…