Kompanzasyon Projesi Hakkında

apolloturk

Üye
Katılım
20 Kas 2009
Mesajlar
64
Puanları
1
Çizdiğim bir proje için kompanzasyon gerekli ama bu konuda pek tecrübem yok. Tesis'in kurulu gücü 50kW burası aşevi tarzı bir yer yani yük aydınlatma, soğuk hava deposu vs. şeklinde diyebilirim. Aşağıdaki gibi bir hesap yaptım, öncelikle bu hesap doğru mu?

P=50.168kW
S1=50.168/0.7=71.667kVA
Q1=51.179kVAR (pf=0.7)
S2=50.168/0.95=52.808kVAR
Q2=16.488kVAR (pf=0.95)
Qkomp=Q1-Q2=35kVAR

Bir diğer nokta diyelim ki bu hesap doğru peki bu 35kVAR'ı neye göre ayıracağım yani kademeleri nasıl belirleyeceğim. Birde projede kolon şemasında nasıl gösteriliyor bu kompanzasyon?

Son olarak projede pano detayı ekleyenler neye göre ekliyor standart bir detay resmi ve ölçüleri var onu mu koyuyorsunuz? Panonun genişliğini falan nasıl hesaplıyorsunuz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
50kW gücü olan bir işletmenin kompanzasyon ceza sınırları endüktif için kapasitif için 'tir. Siz hesaplamanızda cosfi2 değerini 0,95 alarak endüktif sınır değerini 3'e sabitlemektesiniz (cosfi0,95'in tanjant değeri 3'tür.) Bu da işletmeyi cezaya sokar. cosfi1 değerini 0,7, cosfi2 değerini 0,99'a göre hesap ettiğinizde gerekli kondansatör gücü en az 45kVAr olmalıdır (cosfi1 değeri 0,7 de düşük bir değer bu arada).

İşletmede monofaze yükler bulunduğuna göre kademelerde monofaze kondansatörler de bulunmalı kompanzasyonun verimli çalışması için.

Size iki farklı seçenek öneriyorum. İlkinde 6 adet monofaze kondansatör var. Yüklerin çoğunluğu aynı anda devreye girmeyecekse bu seçenek daha uygun. Ama yüklerin çoğunluğu aynı anda devreye girer ve kademelerdeki kondansatörlerin toplam gücü yetersiz gelirse ikinci seçenek seçilmeli.

1. seçenek:
Monofaze kondansatörler
0,5 kVAr
0,5 kVAr
0,5 kVAr
1 kVAr
1 kVAr
1 kVAr
Trifaze kondansatörler
1 kVAr
1,5 kVAr
2,5 kVAr
5 kVAr
10 kVAr
20 kVAr

2. seçenek:
Monofaze kondansatörler
1 kVAr
1 kVAr
1 kVAr
Trifaze kondansatörler
0,5 kVAr
1 kVAr
1 kVAr
1,5 kVAr
2,5 kVAr
5 kVAr
7,5 kVAr
10 kVAr
20 kVAr

Not: İlk seçenek işinizi görür gibi.
 
Teşekkür ederim, peki ceza sınırı nedir yani cosfi kaça düştüğünde cezaya giriyor? Söz konusu tesis aşevi bu arada ve 15kw soğuk hava deposu motoru var, onun dışında pek fazla büyük yük yok, kıyma makinesi, 1,5 tonluk vinç(kurban kesimi),kantar, mutfakta termosifon, fırın, patates soyma makinesi, davlumbaz vs. gibi yükler ve aydınlatma yükü(70 kadar 4x18w) var. Bol miktarda priz vs. olduğu için kurulu yük biraz büyük çıkıyor. Bötle bir tesiste 1. mi yoksa 2. mi seçenek mi daha uygun oluyor?
 
Kompanzasyon ceza sınırı dediğimiz olay, reaktif güç / aktif güç oranıdır. Bu oran sizin kurulu gücünüz için,
İndüktif / aktif : Yüzde yirmi
Kapasitif / aktif : Yüzde onbeş'tir.

Güç üçgenine göre indüktif / aktif demek, tanjant fi demektir. Yani tanjant fi 'yi (0,20) aşmayacak.
tanjantı 0,20 olan bir değerin cosinüsünü bulmak zor değildir. O da 0,98'dir.
Yani cos 0,98'in altına düştüğünde işletmede ceza sınırı (anlık olarak) aşılmaya başlanmış demektir. O fatura döneminde toplam olarak da aşılırsa sınır, faturada rektif bedel oluşur.

Yükleriniz dediğiniz gibiyse eğer, ilk seçenek daha uygun. Monofaze kondansatörler daha çok çaılışır böyle bir işletmede. 4x18w parabol armatürler, mümkün olduğu kadar fazlara eşit dağıtılmışsa gerisi kolaydır.
 
Son düzenleme:
merhabalar ;

Vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü;

benim sizden bir ricam olacaktı bu konu hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.
50 kW gücünde kompanzasyon yapacağım bir işletmeye bu işletmede 70.80 adet 4*18 armatür bulunmakla beraber 20 adet monafaze klima bulunmaktadır. bu işletmede jenaeratör ve ups ayrıca gerilim dengelemek için regülatör var.

yapacağımız kompanzasyon ve sıralı olarak jenaratör,ups,ölçü devresi regülatörü kapsayan şemaya ve kompanzizyona atit uygun malzeme listesine ihtiyacım var yardımcı olursanız cok sevinirim Allah razı olsun slmlr..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…