Kompanzasyon Sistemleri ve Problemleri

gunerdr

Antcom Temsilcisi
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
364
Puanları
6
Konum
Eyüp
Merhaba Forum'unuza yeni girdim ve bildiğim kadarı ile yardımcı olmak isterim
Kompanzasyon sistemlerinde arkadaşlarında söylediği gibi bazı çözümler var (bazı konu başlıklarını okudum)
bildiğiniz üzere 2008 itibari ile sistemleri zorlayacak yüzdelik oranları ile karşı karşıyayız, hele harmonik'li sistemler, bu konuda epey başı ağrıyacak

Dengesiz yüklerde bir nebze monofaze kond. çözüm gibi
Harmonikli yüklerde pasif veya aktif filitre çözüm gibi (Pasif filitre aktif e göre ucuz, Aktif filitre ise epey pahalı)
uzun zamandır reaktif güç kontrol sistemleri ve endüstriyel ar-ge ile uğraşıyoruz, edindiğimiz bilgiler doğrultusunda 2008 itibari ile raktif güç kontrol rolelerinin işi epey zorlaşacak

gruparge ekibi olarak bizde bir reaktif güç kontrol rolesi yaptık ve üretiyoruz bu tip sistemlere cevap verebilecek özellikte
monofaze kond. alabilme, kond. ölçümleri gibi lafın kısası sistemlerde yapabileceğinin en iyisini cihaz yapmakta
ama şahsım olarak bazı sistemler var reaktif güç kontrol rolesinin eli kolu bağlı oldugu sistemler,
bizde gruparge olarak Aktif HARMONİK ve KOMPANZASYON kontrolü tasarımına giriştik
tabiki bu köklü çözüm

ilerde bu cihazı ucuz maliyette piyasaya süreceğiz inşallah kompanze ile ilgili tüm problemler ortadan kalkacaktır.
Bildiğimiz kadarı ile yardım etmeye hazırız.
Güner Demir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ergun senden bir istirhamim olsa arkadas yardimci olursan sevinirim bana tam anlamizla kompansazyon ne ise yarar nasil kullanabilirim ve devre acik ve kapali semalarini nerden bulabilirim yardimci olursan sevinirim
 
günerdr arkadaşım 45 kw kurulu gücü olan bi parke taşı işl.mesine kompanze yapmış ve 15gün sonra oraya gittiğimizde kapasiti%35 indüktif %50 civarında cezada buradaki motorlar devreye sık girip çıktıkları gibi devrede olan pompa motorlarıda pres yaparken ,harç makinasını indirip kaldırırken akımları sık değişiyor panoda entes 12 kademe röle var,1,1.5,2.5,2.5,5,5,10,10 kondansatörler var bunlar sık sık devreye girip çıkıyor ama indiktif reaktifte kapasitifte değeri çok yuksek bize yardımcı olursan seviniriz
 
Sn TEDAŞ.Hızlı yük değişimi olan yerlerde,klasik kompanzasyon ile çözüm çok zordur.Kademe güçleri
seçiminiz uygun gibi gözüküyor.Bu tip yerlerde,kesin çözüm,tristörlü uygulamalardır.Forumumuzdaki
diğer bölümlerde bu konuda geniş bilgiler var.Malzeme seçimini kendiniz yapabileceğiniz gibi,hazır üniteler de alabilirsiniz.Hazır üniteleri ( 31 kvar ) 2500 yuro civarında temin edebileceğinizi zannediyo-
run ( Circutor ).Klasik uygulamada kullanılan bazı tip rölelerin bulunması ve deşarj bobini kullanarak de-
şarj süresinin çok kısa tutulabilmesi,problemin klasik yöntemle çözülebileği yanılgısına sebep olmasın.Bu
tip çözüm ile,sıfır geçiş hiçbir zaman sağlanamadığı için,kontaktör ve kondansatötlerin uzun vadede olu-
şacak problemlerini önlemek zor olacaktır.Bence,biran önce tristörlü tip hızlı tip kompanzasyona geçme-
nizde yarar var.
 
merhaba
fahri yetiş' inde belirttiği gibi tristörlü sistem kullanmanda yarar var
ama yeni yazılımını tamamladıgımız bir reaktif güç kontrol cihazı var isterseniz onu bir takıp dene derim ondan sonra tristörlü bir sisteme geç adresinizi bana yollarsanız size bir reaktif güç kontrol rolesi yollarım sizde takıp gerekli kontrolleri yaparsınız. bu cihazda kaç Kvar monofaze kondansatör sisteme gerekli oldugunuda ekranda görebiliyorsunuz belkide sisteminizdeki problem fazlardaki farklılıklardır.

Saygılarımla
[email protected]
Güner Demir
 
Sayın gunerdr yazılım yapan biriyle karşılaşmak iyi oldu. Kompanzasyon sorunu ile uğraşan arkadaşlar genelde sistemin iyi hesaplanıp tesis edilmemesi durumu ile uğraşıyorlar. Gerçekten de sorunların % 70-80 i bu nedenden oluşuyor.
Fakat rolelerin yazılımı da sorunlarda rolü olan bir etken. Hiç bir firma benim yazılımımda bir hata var diyemediği için bazen işi yapan çok zor duruma düşüyor.
Yazılımda hata var tabirini biraz açmak istiyorum: Mesele yazılımın çok iyi düşünülmemiş olması. Bazı konularda eksik kalması meselesi. Zaten firmalar da her parti mal için (arada sırada) yazılıma yeni birşeyler ekleyip yeni bir versiyona geçmiyorlar mı?
En azından iyi bir yazılım algoritmasını sitede tartışmak sizcede iyi olurmu?
 
TEDAŞ ' Alıntı:
... buradaki motorlar devreye sık girip çıktıkları gibi devrede olan pompa motorlarıda pres yaparken ,harç makinasını indirip kaldırırken akımları sık değişiyor panoda entes 12 kademe röle var,1,1.5,2.5,2.5,5,5,10,10 kondansatörler var bunlar sık sık devreye girip çıkıyor ...

Yüklerin devreye sık girip çıktığı durumlarda röle sağır kalır. Yüke yetişemez. Alma bırakma sürelerini 1-2 saniyeye ayarlamak bir çözüm yolu olabilir. Bu durumda da kondansatörlerin ve kontaktörlerin Bakım onarım maliyeti çıkar. (kontaktör kontakları yapışır, geçirmez, yanar, kondansatör kapasitesi azalır...)
Uzun vadede rahat etmet için ilk yatırım maliyeti yüksek ama ileriye dönük olan tristörlü sistem tercih edilmelidir (Müşteri uygun şekilde ikna edilmelidir.).
 
edremit ' Alıntı:
Sayın gunerdr yazılım yapan biriyle karşılaşmak iyi oldu. Kompanzasyon sorunu ile uğraşan arkadaşlar genelde sistemin iyi hesaplanıp tesis edilmemesi durumu ile uğraşıyorlar. Gerçekten de sorunların % 70-80 i bu nedenden oluşuyor.
Fakat rolelerin yazılımı da sorunlarda rolü olan bir etken. Hiç bir firma benim yazılımımda bir hata var diyemediği için bazen işi yapan çok zor duruma düşüyor.
Yazılımda hata var tabirini biraz açmak istiyorum: Mesele yazılımın çok iyi düşünülmemiş olması. Bazı konularda eksik kalması meselesi. Zaten firmalar da her parti mal için (arada sırada) yazılıma yeni birşeyler ekleyip yeni bir versiyona geçmiyorlar mı?
En azından iyi bir yazılım algoritmasını sitede tartışmak sizcede iyi olurmu?

Merhaba
Sayın edremit evet hakılsınız kimse yazılımla ile ilgili bir problem var demez, bazu yazılımlar var çok karmaşık algoritmalar gerektiriyor, bazılarıda ise çok basit algoritmalar ile çözülebiliyor,
Fakat reaktif güç kontrol ile ilgili bir yazılım zor algoritmalar ve zor denemelerden geçiyor, bundan 6 sene öncede bir firmaya reaktif yazılımı yaptık o çok basit idi çünki ozamanın şartlarına göre sistemler bu gunki kadar zorluk çıkartmıyordu,
işin kısası bir yazılımcının hele hele reaktif gibi zor bir proje ile uğraşan bir yazılımcının bir nevi sistemle doğup sistemle büyümesi gerekmekte eğer kontrolünüz 0-1 ile çalışan bir kontaktör ise
ve tabi bir çok deneme,
 
Merhaba Sayın Tedaş

20msn gibi bir zamanda, her fazı ayrı ayrı (monofaze) kompanze eden, farklı güçlerde üretilen hazır tristörlü kompanzasyon cihazının üreticisiyim. aslında yüklerinizi düşününce oranlarınız ancak bu kadar sağlanabilir. benzer işletmelerde %110'lara varan oranları (hem ind. hem cap.) %2-3 gibi oranlara düşürebiliyoruz. özelliklerini incelerseniz, düşük maliyet olması açısından klasik kompanzasyon ile birlikte de kullanılabiliyor cihaz. böyle durumda bile ceza oranları %7-8'in altında kalabiliyor. Ama işletmeniz ufak olduğu için böyle bir çözüm gereksiz.
Kompanzasyon sorunları ortada :
1.Dengesiz yükler
2.Hızlı yükler
3.Harmonik
Bu 3 sorunada cevap verebilecek güzel ve iddialı bir ürün ürettiğimi belirtmek isterim. Kayıtsız şartsız kompanzasyon sorunlarınızdan kurtulacağınız konusunda da iddialıyım.
Ayrıca Fahri Yetiş hocamın bahsettiği fiyatlardan çok daha ekonomik. Hemde sistemi monofaze yaptığım düşünülecek olursa (monofaze'de trifaze'ye oranla 3 katı fazla kondansatör kullanıldığı), çok daha ekonomik olduğu anlaşılacaktır.
daha fazla ayrıntıyı bulabileceğiniz web sitesi:
www.dycom.com.tr

Saygılarımla
Gökhan OLGUN
 
Merhaba Gökhan bey
Yukarıdaverdiğiniz bilgileri ve Web sitenizi inceledim. Daha önce mesajlarımda belirtmiştim.2008 yılında trafo merkezimiz taşınacak yeni bir kompanzasyon sistemi yapılması yada mevcut sistem ıslah edilmesi düşünülmektedir.Bu konuda size Birkaç sorum olacak Cevaplarsanız sevinirim.
1-Yaklaşık 600 kVar kompanzasyon sistemi Dycom kurulursa maliyeti yaklaşık ne olur.
2-Mevcut tesisimize 125 KVar dycom sistemi entegre edersek yaklşık maliyeti ne olur.
Dengeli fakat çok ani yüklerin olduğu işletmemizde tristörlü sistem Tek başına ,yada eskisine entegre olarak problemimizi çözer diye düşünüyorum.Maliyet hesabı yapmamın sebebi böyle bir isteği yönetime sunduğumuzda yaklaşık maliyetinide belirtmek . teşekürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,843
Mesajlar
920,919
Kullanıcılar
450,937
Son üye
sara arslan

Yeni konular

Geri
Üst