kompanzasyon sorusu

tex

Üye
Katılım
15 Kas 2013
Mesajlar
137
Puanları
1
Arkadaşlar benim sormak istediğim soru şu 400 amper akım çeçekecek olan bir tesise neden 250 amperlik bir kompanzasyon yapılır yani zaten tesisin 400 amperlik bir tmş si var bunun 250 amperini kompanzasyon çekiyor geriye kalıyor 150 amper yani işi çözemedim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Görünür güç S (kVA) değerinin iki vektörel bileşeni vardır, birisi aktif diğeri reaktif bileşen.
Size verdiğiniz örnekten çok daha çarpıcı bir örnek vereyim.
S Görünür gücü 264kVA olan tesiste mevcut cosfi:0,5 olsun hedef cosfi:1 olsun.

Akım.jpg


Mevcut cosfi'nin 0,5 gibi küçük bir değerde olması reaktif gücün fazla olduğunu gösterir. Görünür güç olan 264kVA'nın aktif bileşeni 132kw endüktif reaktif bileşeni 228,631kVAr dır. Cosfi'yi bir yapmak demek tüm endüktif reaktifi yok etmek demek buda aynı değerde kondansatör gücüyle sağlanabilir.
Verdiğim örnek değerler açısından çok enteresan bir örnektir. Böyle bir tesiste kompanzasyon yokken 401,1Amper akım çekilirken kompanzasyonu devreye aldığınızda tüm kondansatörlerin çektiği toplam akımında 401,1Amper olduğunu görürsünüz ve tekrar ana hat akımını ölçtüğünüzde çekilen akımın 200,55Ampere düştüğünü görürsünüz.

Şimdiye kadar anlattığım işin teknik analiziydi. Kabaca izah etmek gerekirse endüktif yönde faz farkı arttıkça çekilen endüktif reaktif güç miktarı artar buda şebekeden boşuboşuna akım çekilmesi anlamına gelir. Devreye endüktif reaktif güç değerinde kapasitif reaktif güç alındığında teorik olarak fazfarkı sıfırlanır akım ile gerilimin aynı fazda olduğu devre ohmik devre olup yalnız aktif güç çekilir. Yapılan işlem özetle; çekilen endüktif reaktif gücün kapasitif reaktif güçle yok edilmesidir faz kaymasının düzeltilmesi işlemidir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,302
Mesajlar
925,110
Kullanıcılar
451,740
Son üye
Soclon
Geri
Üst